19 / 04 / 2024

İnşaat hedef büyüttü!

İnşaat hedef büyüttü!

24 Ekim tarihinde TÜİK tarafından Eylül ayı konut satış istatikleri açıklandı. Eylül ayı konut satışlarındaki rekor sektör temsilcilerini de sevindirdi...



Konut satışlarındaki rekor sektör temsilcilerini de sevindirdi. Takvim gazetesinin haberine göre gayrimenkul şirketlerinin yöneticileri yıl sonunda satış rakamının 1.5 milyonu bulmasını bekliyor.

 

İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Yıl sonunda 1.5 milyonu aşarız

 

İnşaat hedef büyüttü!

 

“YILIN en durgun döneminde ve yüzde 0.70-0.80 bandında bile artış trendini bozmayan konut satışları, Eylül ayında reel bir sıçrama bir sıçrama gösterdi. Yaz tatilinin son dönemlerinde bile yani  Temmuz ve Ağustos aylarında,  KDV indirimi ve vergi muafiyeti   nedeniyle önceki satışların kayda geçmesi nedeniyle yükseliş  ivmesini devam ettiren konut  satışlan, kaydi anlamda artış  göstermişti. Eylül ayı ise yeni lansmanlar ile bir yıl ertelemeli ve yüzde 0.70 -0.80 bandında faiz oranı sunan kampanyaların etkisiyle büyük bir sıçrama gösterdi.

 

Sonuç olarak üçüncü çeyrek sonunda bir milyon sınırı geçildi ve önümüzde dolu dolu bir üç ay var . Kampanyaların ve yeni lansmanların devam edeceği bu dönemde, konut faiz oranlarındaki düşüş beklentisi ile yıl sonunu 1.5 milyon adetlik satışla kapatabiliriz."

 

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Özen Kuzu: Gayrimenkul güvenli liman

 

İnşaat hedef büyüttü!

 

 “KONUT satış rakamlarında Eylül ayında görülen artış, ülke ekonomimiz adına oldukça sevindirici. Rakamlardan da görüyoruz ki emlak sektörü ülke ekonomimiz için güvenli bir limandır. Konut satış rakamlarmm bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 28.8 oranında artması gayrimenkul sektörünün ne kadar güvenli bir yatırım aracı olduğunun kanıtıdır. Sektör temsilcileri olarak 2017 sonuna kadar konut satış rakamlarmm bir önceki yıla göre artacağından umutluyuz.”

 

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Bu sonuç sürpriz olmadı

İnşaat hedef büyüttü!

“BU rakamlar, beklediğimiz bir sonuç... Taksitlerin 2019 yılma ertelenmesini esas alan ve Eylül ayı itibariyle başlatılan konutta üçüncü seferberlik kampanyasının da etkisiyle satışların önümüzdeki dönemde daha fazla artış göstereceğini öngörüyoruz. Konut, her zaman daha fazla getirisi olan güvenli bir limandır. Bunu bilen yat günlük hareketlenmelerin sonuçlarına göre değil, konu güvenli liman olduğu bilinciyle yatırımını sürdürüyor. Bu nedenle bu ivmenin önümüzü aylarda da büyüyerek devam etmesini bekliyoruz.”

 

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımıcı Eyüp Akbal: Yüzde 10'luk bir pozitif ivme var

 

İnşaat hedef büyüttü!

 

“REKOR yılı 2016’da 1 milyon 341 bin ev alınmıştı. Bu yıl ilk 9 ayda 1 milyon 30 bini aşmış durumdayız. Bu rakam geçen yıl ilk 9 aya kıyasla yaklaşık 100 bin fazla konut anlamına geliyor.Yüzde 10’luk bir pozitif ivmeden bahsediyoruz. Bu sene bir rekor sürpriz olmayacak.Keza yabancıya konut satışında geçen yıl ilk 9 ayda 13 bin 210 seviyesindeyken, bu sene ilk 9 ayda rakamın 15 bin 200’ü aştığını görüyoruz. Bu rakamlar bize şunu söylüyor: Bu sene hem yerliye hem yabancıya konut sarışında rekor kırarız.”

 

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan : Sektör desteklenmeye devam edilmeli

 

 İnşaat hedef büyüttü!

 

 "İNŞAAT sektörü ekonominin lokomotifi olma özelliğini koruyor. TÜİK'in son açıkladığı veriler de konut satışlarındaki canlılığın devam ettiğine işaret ederek aslında bir anlamda Türkiye'nin büyüme ivmesindeki hareketliliğin de devam ettiğini gösteriyor. İnşaat  sektörünün hükümetimiz tarafından desteklenmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyorum. Geçici olarak KDV oranlarının yüzde 18'den üzde 8'e düşüren uygulamanın Eylül ayında son bulmuş olması önümüzdeki günlerde sektörümüzü olumsuz etkileyecektir."

 

2016 Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: Konut alacaklar bu dönemi kaçırmamalı 

 

 İnşaat hedef büyüttü!

 

"Yaz mevsimine denk gelen bayramlar, tatil dönemi ve  ve uluslararası arenadaki gelişmelere bağlı olarak sakin seyreden gayrimenkul sektörünün Eylül'de büyük bir sıçrama yaşadığınız görüyoruz. Yeni lansman ve kampanyaların art ara geldiği Eylül ayında konut satışlarında artışı görüyoruz.2017 sonunda da hem satışlarda hem ruhsatlarda rekor denecek rakamlar beklemek hayal olmayacaktır. Konut sektörü daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edecektir. Demşr ve çimento gibi inşaat maliyetlerini etkileyen fiyat artışları konut fiyatlarına zam olarak yansıyacaktır. O nedenle konut konut almak isteyenlere bir an önce harekete geçmelerini öneririm. Konut alacaklar bu dönemi kaçırmamalı."

 

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala: Devlet desteği çok önemi 

 

İnşaat hedef büyüttü!

 

"Rakamlar sevindirici. TÜİK rakamları bize ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün bu yıl sonuna kadar büyümesini sürdüreceğini gösteriyor. Özellikle büyük şehirlerde konut sektörünün canlılığını koruduğunu, yatırımların hız kesmediğini istatistiksel verilerde de görüyoruz. Yaz aylarında mevsimsel nedenlerden ötürü yaşanan satıştaki düşüş, Eylül ayında okulların da başlamasıyla yükselişe geçti .Ekim ve Kasım aylarında da konut satışları artan bir trafik gösterecektir. En güvenilir ve ciddi prim getirisine sahip olan gayrimenkul, yine en iyi yatırım aracı olacak. Öte yandan; yatırımların hız kesmemesi için ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün devlet tarafından desteklenmeye devam edilmesi büyük önem taşıyor."

 

Konutder Başkanı Altan Elmas: Yabancıya satış ivme kazandı

 

İnşaat hedef büyüttü!

 

"Hükümetin vergi teşvikleri karşılık buldu ve konut satışlarını rekor seviyelere getirdi. Yabancıya konut satışları son dönemde düzenli bir biçimde artıyor, yılın son 3 ayında da yabancıya satışın artarak süreceğini tahmin ediyorum . Son olarak geçtiğimiz günlerde açıklanan üçüncü çeyrek bina inşaat maliyet endeksine göre bir önceki çeyrek ile kıyaslandığında yüzde 4.8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 22.1 artışın olduğunu görüyoruz. Tüm bu maliyet artışlarına rağmen biz konut üreticileri olarak konut fiyatlarına artış yansıtmadıkç Konut alıcıları için konut ediniminde en doğru zaman olduğunu söyleyebiliriz."


Geri Dön