28 / 03 / 2024

İnşaat mühendisi Ali Ertürk istiridye mantarı yetiştiriciliğine başladı!

İnşaat mühendisi Ali Ertürk istiridye mantarı yetiştiriciliğine başladı!

Aydın Kuyuca'ta yaşayan inşaat mühendisi Ali Ertürk, mesleği yerine farklı alanlara yönelip istiridye mantarı yetiştiriciliğine başladı.



AYDIN'ın Kuyucak İlçesi'nde yaşayan inşaat mühendisi 56 yaşındaki Ali Ertürk, mesleği yerine farklı alanlara yönelip istiridye mantarı yetiştiriciliğine başladı. 


İnşaat mühendisi Ali Ertürk, kayınpederi 76 yaşındaki Hilmi Bakan ile birlikte Kuyucak'ın Pamukören Mahallesi'nde istiridye mantarı yetiştiriciliğine başladı. Geçen yıl aralık ayında diktikleri tohumların ilk hasadını aldıklarını söyleyen Ertürk, farklı ürün çeşidi olan istiridyenin kazancının da tatmin edici olduğunu söyledi. AK Parti Kuyucak İlçe Başkanlığı görevini yürüttüğünü, ağabeyi Metin Ertürk'ün uzun yıllar kapatılan Pamukören Beldesi'nde belediye başkanlığı yaptığını, 2014'ten bu yana da Kuyucak Belediye Başkanı olduğu söyleyen Ertürk, "Siyasete olan ilgim nedeniyle mesleğimi yapmaktan vazgeçtim. Alternatif tarım ürünleri yetiştirmeyi tercih ettim" dedi. Önceden büyükbaş hayvan besiciliği ile tavuk üretimi yaptığını belirten Ertürk, "Aydın'da yetişmeyen bu mantar türünü araştırmak için Antalya ve Denizlili üreticilerden bilgi aldım. Yetiştirilmesi hassasiyet isteyen istiridye mantarı üretimi için kayınpederime ait olan tavuk üretim tesisinin uygun olduğunu öğrendik. Tavuk üretimini iki yıl önce bıraktığımız için bu hazır olan alanı mantar üretimi için kullanmaya karar verdik" dedi.


"İKİNCİ TÜR İÇİN KARAMAN'A GİDECEĞİZ"

İstiridye mantarının hammaddesi olan kompostun kilosunu Denizli'den 55 kuruşa tedarik ettiklerini belirten Ertürk, 150 metrekare olan alanda ilk ürünü aldıklarını belirterek, "15 kiloluk torbalar içerisinde gelen bu hammaddeyi, askı usulü ile ısı ve havalandırmaya özen göstererek takip ediyoruz. 28 gün aradan sonra ilk ürünümüzü alıp, toptancı arkadaşlara kilosu 6 liraya sattık. Önümüzdeki günlerde boş olan diğer alanlarda da farklı mantar türlerini yetiştirmeye çalışacağız" diye konuştu.


Bu mantar türünü yetiştirmelerinde ve araştırma aşamasında AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz'ün çok katkıları olduğunu söyledi.


Hürriyet


Geri Dön