26 / 04 / 2024

İnşaat Mühendisleri: Binlerce binanın geleceği meçhul

İnşaat Mühendisleri: Binlerce binanın geleceği meçhul

İnşaat Mühendisleri Odası ve Tabipler Odası başta olmak üzere uzmanların İstanbul'daki deprem çalışmalarıyla ilgili yaptığı değerlendirmelere göre, son 10 yılda alınan yol, felaketi güçlü karşılamak için çok yetersiz



Olası depremin 7.0'den büyük olması halinde İstanbul'daki binalardan 400 binin hasar göreceği tahmin ediliyor. Bu, 3 binadan birinin depremden etkilenmesi demek. Bu tabloya rağmen, önlemler felaketin en az zararla atlatılmasından çok, felaket sonrası organizasyonun sağlıklı yürümesini hedefliyor.

Binlerce binanın geleceği meçhul
Uzmanlara göre İstanbul'da atılamayan "hayati adımlar" şunlar:
-  İstanbul'da 1 milyonu aşkın konut var. Yüzde 70'i mühendislik görmeden inşa edilen bu yapıların büyük bölümünün depremde hasar görmesi bekleniyor. Buna rağmen, devlet destekli, kapsamlı bir güçlendirme çalışması yapılamadı. Güçlendirilen bina sayısı yüzde 1 seviyesinde. Üstelik bu güçlendirme çalışmalarının ne kadar bilimsel olduğu tartışmalı.
-  İstanbul'da Deprem Riskinin Azaltılması ve Acil Durum Projesi'ne (İSMEP) göre güçlendirilmesi gerekli kamu binası sayısı 2 bin 473. Güçlendirilmesine karar verilen ve güçlendirilen bina sayısı ise toplam 847.
-  İstanbul'da 201 kamu ve 132 özel hastane ile 400 civarında sağlık ocağı bulunuyor. Tabip Odası yetkililerine göre 3 hastanede güçlendirme çalışması yapıldı, bir kısmında da çalışmalara başlanmak üzere. Valilik açıklamasına göre ise 48 hastane ve sağlık ocağında güçlendirme yapıldı.
-  Yaklaşık 3 bin okuldan bine yakını incelendi. 219'u yıkılıp yeniden yapılırken, 394'ünde güçlendirme çalışması yapıldı ve yapılacak. Çok sayıda okul güçlendirme çalışması bekliyor.
Serhat Oğuz/Milliyet


Geri Dön