19 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı tek imzayla verilecek!

İnşaat ruhsatı tek imzayla verilecek!

Yatırım ortamını iyileştirmek için kapsamlı bir reform paketi düzenlenerek hazırlandı. Yapılacak düzenlemeler ile inşaat ruhsatı tek imzayla verilecek.




Yatırım ortamını iyileştirmek için kapsamlı bir reform paketi düzenlenerek hazırlandı. Yapılacak düzenlemeler ile inşaat ruhsatı tek imzayla verilebilecek. 

 

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre; yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reform paketi, TBMM’ye geldi. İcra ve İflas, Türk Ticaret Kanunu gibi alanlarda düzenleme yapan taslakla yarım günde şirket kurulabilecek, inşaat ruhsatında 18 yerine bir imza istenecek.

 

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan reform paketininin bazı unsurlarını basın toplantısıyla açıkladı. Dün TBMM’ye gönderilen tasarı taslağına göre paket şu unsurları içerecek:

 

Yapı denetimde imza şartı yok
1-) Mimari proje, tapu müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilebilecek. 
2-) Kredi ve borç sözleşmeleri, resmi senet düzenlenmeksizin tapuya tescil edilebilecek. 
3-) Altyapı kazı işlemlerinde belediye izni 15 içinde sonuçlandırılacak. 
4-) Kazı izin belgesi harcı için, zemin tahrip bedelinin binde ikisi kadar bedel alınabilecek. 
5-) Yapı denetim kuruluşlarından yapı ruhsatı imzalatmak zorunlu olmayacak. Şirket, yapı denetiminin yapıldığına dair bakanlığa taahhüt verecek.

 

İskan ruhsatında tek denetim
1-) Emlak vergi beyanı, belediyelerle tapu idareleri arasında elektronik ortamda paylaşılacak.
2-) Yapı Denetimi Hakkında Kanun’da gerçekleştirilen değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısının 18’den bire düşürülecek.
3-) İnşaatın tamamlanması sonrasında, iskan almak için üç farklı ekibin gerçekleştirdiği denetimler tek bir denetimde birleştirilecek.


Geri Dön