16 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2020'ye nasıl başladı?

İnşaat sektörü 2020'ye nasıl başladı?

İnşaat sektörü güven endeksi, Ocak 2020'de yüzden 14.6'lık bir artış gösterdi ve 78.9'a ulaştı. İnşaat sektörü 2020'ye moralli başladı...



İnşaat sektörü, konut kredi faiz indirimlerinden direkt etkilendi.  Sektör güven endeksi son iki yıldaki kaybını telafi etmeye başladı. Ocak 2020’de yüzde 14.6 artarak 78.9 olan sektörel güven endeksiyle inşaat sektörü moralli başlarken, gelecek aylarda da artış seyrinin devam edeceği öngörülüyor.

Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, endeks, 2018'in ikinci yarısından 2019 sonuna kadar döviz kurundaki artış, yüksek faiz ve enflasyonla birlikte düşük görülürken, özellikle geçen sene içinde dip noktalara kadar düşmüştü. Mayıs 2019’da da endeks 49.8 seviyesinde seyrediyordu.

Ocak 2020’de inşaat sektörüne güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 14.6 artarak 78.9'e ulaştı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi endeksinin yüzde 4.6 artışla 93.3; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksinin ise yüzde 33 artarak 64.6 değerini aldığı belirtildi. Faiz indirimlerinden direkt etkilenen sektör olarak inşaatta, gelecek dönemde beklenen yeni projeler ve kentsel dönüşümde yapılacak atakların da bu artışı desteklediği vurgulanıyor.

İnşaat sektörü 2020 ye nasıl başladı?

‘Düşük faiz hızı’

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, güven endeksindeki önemli yükselişin, sektörün sıkıntılarını geride bırakarak; moral ve motivasyon ile geleceğe bakışının pozitif olduğunu gösterdiğini aktardı. Bu artışın temelindeki sebebin, genel faiz oranları ile konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş olduğunu belirten Elmas, “Tüm bunların konut satışlarını artırması, yeni projelerin daha hızlı gündeme gelmesi, istihdama olan etkiyle birlikte genel ekonomi açısından da olumlu gelişmeler yaşanıyor. Sektörün 2020’deki faaliyetlerinin hızlanacağının görülmesi de endeksi yükseltiyor. 2020’de özellikle İstanbul ve deprem riskli alanlarda inşaat yenileme faaliyetleri hızlanacak. Bitmiş konutlar ile 2020’de tamamlanacaklarla birlikte İstanbul’da 300 bin yeni konut var. Bunların değerlendirilmesi lazım” şeklinde konuştu.

Mevcut dönemde bankaların konut kredisi faiz oranları yüzde 0.94'ten başlıyor. Kamu bankaları ayrıca, birinci el konutta firmalarla yüzde 0.79 oranını uygulamaya koydu.

İnşaat sektörü 2020 ye nasıl başladı?

Düzenleme etkisi

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2019'un son çeyreği ile başlayan iyileşme sürecinin hızla devam ettiğini vurgularken, 2020 yılında pozitif etkenlerin endeksi daha yukarı çıkaracağını belirtti. Durbakayım, “Gerek vatandaşın talebini alıma geçirebileceği koşulların oluşması, gerekse sektörde müteahhitler ve yapılar için hayata geçirilen yeni düzenlemelerle birlikte endeksteki iyileşme sürüyor. Yeni yatırımlar, istihdama katkı ve kentsel dönüşümdeki ataklarla daha da iyi seviyeleri göreceğiz” diye konuştu.

Sektörel güven endeksleri ocakta arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ocak 2020'de bir önceki aya göre; hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde yüzde 2.2, inşaat sektöründe ise yüzde 14.6 artış gösterdi. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Aralık ayında 93.2'ydi, Ocak ayında yüzde 2.2 oranında artarak 95.2 değerine ulaştı. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi ise Ocak ayında yüzde 2.2 oranında arttı ve 105 değerini gördü. 

Gayrimenkul ve inşaat sektörü 2020'ye nasıl bakıyor?

Altan Elmas: 2020'de konut stoku eriyecek!

Gayrimenkulde 2020 yılında satış rekoru bekleniyor!


Geri Dön