29 / 03 / 2024

İnşaat sektörü Hasan Kalyoncu'yu kaybetti

İnşaat sektörü Hasan Kalyoncu'yu kaybetti

İstanbul'da Kiptaş bünyesinde binlerce konut yapan, Metrobüs hattını inşa eden Kalyon Şirketler Grubu'nun sahibi Hasan Kalyoncu, kalp krizi geçirerek hayatını yitirdi.



Kalyoncu, Milli Görüş'te patlak veren ayrışmada "yenilikçi taraf"ta yer almıştı. Kalyoncu'nun, Başbakan Erdoğan'la yakın dostluğu vardı.

KALYON Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazikent Üniversitesi'nin sahibi işadamı Hasan Kalyoncu (59) vefat etti. Beykoz'daki şirket binasındayken dün akşam saatlerinde kalp krizi geçiren Kalyoncu, hastaneye kaldırılmak istenirken yolda hayatını kaybetti. Hasan Kalyoncu'nun cenazesi bugün Ankara'da Hacıbayram Camisi'nde ikindi namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından Gölbaşı Mezarlığı'na defnedilecek.

Kiptaş ve Metrobüs

İstanbul'da  Kiptaş  bünyesinde binlerce toplu konutu yapan firma olarak bilinen Kalyon İnşaat, İstanbul'da Bakırköy Adalet Sarayı'na da imzasını attı. Şirket halen Yeşil Vadi Konakları gibi projelerin inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Kalyon İnşaat'ı İstanbullular'a tanıtan bir diğer proje Metrobüs oldu. İşletmesi İETT'de olan Metrobüs hattının 17 kilometrelik güzergah inşaatını Kalyon'a verilmişti.

'Yenilikçi' taraf

Kalyoncu, yakın tarihin önemli liderleriyle olan yakınlığıyla da tanındı. Turgut Özal ile de yakın dostluğu bulunan Kalyoncu, Milli Görüş hareketinde patlak veren "yenilikçi-gelenekçi" saflaşmasında da "yenilikçiler" tarafında yer aldı. Erbakan'a, ilk "değiş" diyen isimler arasında da bulunan Kalyoncu'nun, yenilikçi hareketten doğan AKP'nin lideri Başbakan Tayyip Erdoğan ile de geçmişe dayanan yakın dostluğu bulunuyor.

11 bakanlı nikáh

Hasan Kalyoncu'nun AKP yönetimiyle yakınlığı, oğlu Ömer Faruk Kalyoncu'nun İstanbul'daki nikah törenine de yansımıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç ile birlikte nikah şahitliği yaptığı Grand Cevahir Oteli'ndeki bu nikah töreninde, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de aralarında yer aldığı 11 bakan hazır bulunmuştu.

Birlik Vakfı kurucusu

Erbakan'dan sonra Milli Görüşçü FP ve SP'nin başına geçen Recai Kutan'ın dünürü Zeki Çelik ile de bir dönem iş ortaklığı bulunan Hasan Kalyoncu, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Ali Coşkun, Zeki Ergezen, İsmail Kahraman gibi yakın tarihin önemli siyasi aktörlerinin de içinde yer aldığı Birlik Vakfı'nın da kurucularındandı.

Erbakan'la Yılmaz'ın Fatihalı buluşmasını o gerçekleştirdi

AKP ile yakınlığı ile bilinen Hasan Kalyoncu, Refahyol öncesi gündeme gelen RP-ANAP koalisyonu seçeneği için Necmettin Erbakan ile Mesut Yılmaz'ı gizlice buluşturan isimdi. İki liderin, o tarihte kiracısı da olan yakın dostu Abdülkadir Aksu'nun evinde biraraya gelmelerini sağlayan Kalyoncu, "Bu mutlu işi yapın, sorun çıkarsa ben devreye girer Hoca'yı ikna ederim" sözleriyle de tarihe geçti. Yılmaz'ın, gizli kalması için kimseye haber vermeden tek başına gittiği buluşmada Erbakan'ın ilk sözleri, "Mesut Bey, önce bir Fatiha okuyalım" oldu. Şaşıran Yılmaz, "Hayırdır Sayın Erbakan, birisi mi öldü" deyince, Erbakan, "Yok, görüşmemiz hayırlı olsun, diye" yanıtı verdi, ardından da ellerini açıp Fatiha okudu. Yılmaz'ın şaşkınlığı dua biterken geçti ve "Amin" diyerek Erbakan'a katıldı. Ancak bu görüşmeler sonuçsuz kaldı ve Erbakan da DYP lideri Tansu Çiller ile Refahyol'u kurdu.

Hürriyet

Geri Dön