25 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe iş kazaları oranı yüzde 4.3 oldu!

İnşaat sektöründe iş kazaları oranı yüzde 4.3 oldu!

İş kazalarını azaltmadaki sorumluluk hepimizin. Bu, kalıp iskele firmasının kaliteyi önde tutan üretiminden şantiyedeki yetkililerin ve İSG (İş sağlığı ve güvenliği) uzmanlarının sıkı denetim ve kontrollerine kadar bir bütün olarak düşünülmeli.



İş kazalarını azaltmadaki sorumluluk hepimizin. Bu, kalıp iskele firmasının kaliteyi önde tutan üretiminden şantiyedeki yetkililerin ve İSG (İş sağlığı ve güvenliği) uzmanlarının sıkı denetim ve kontrollerine kadar bir bütün olarak düşünülmeli. 


Ekonomik olmak için kalite standartları yok sayılıyor, fire borular kullanılıyor, kaynak kalitesine dikkat edilmiyor, manuel kaynak üretimlerinde de hatalar oluyor. Bu nedenle inşaatçılar kalite standartlarını oluşturan ve otomatik kaynak sistemleri ile üretim yapan tedarikçileri tercih etmeli. Ayrıca, şantiyelerde iş güvenliği birinci planda tutulmalı. Bazen işin hızlanması adına güvenlik tedbirleri dikkate alınmıyor ya da ikinci plana atüıyor. 


Kentsel dönüşümün etkisiyle inşaat sektörü her yıl büyümeye devam ediyor 


Öte yandan, pazar büyüklüğü yaklaşık 400 milyon euro olan Türkiye iskele kalıp sektörü, bu yıl seçimlerden dolayı durağanlaşan konut yapımı ve satışı nedeniyle zor bir yılı geride bırakacak. Seçim sonrası bu dönem sona erdi ve hareketlilik başladı. Türkiye genelinde dönüşmesi gereken yaklaşık 7 milyon konut var. Bu da sürecin 20 yıl daha sürmesi anlamına geliyor. 

 

Bu doğrultuda inşaat sektörüyle bağlantılı çalışan iskele kalıp sektörünü doğrudan etkileyecek ve sektöre olan talebi canlı tutacak. Kentsel dönüşümün etkisiyle inşaat sektörü her yıl yaklaşık yüzde 15 büyüyor. İnşaattaki gelişmelere paralel büyüyen bir sektör. Bu nedenle sadece kentsel dönüşüm bile sektörün büyümesine yüzde 15'in üzerinde bir etki yapacak. Bu rakamın yaklaşık yüzde 20'sini kara kalıp olarak bilinen konvansiyonel sistem oluşturuyor. Yaklaşık yüzde 30'luk kısmını da tünel kalıp sistemi oluşturuyor. Faaliyet gösteren firma sayısı 250 olmasına rağmen bu firmaların kayda değer bir kısmı küçük üreticiler. Sektörde yaklaşık 10 firma İhracat yapmasına rağmen 70 ülkeyi kapsayan geniş bir ihracat ağı mevcut. 


Üretimin yüzde 70'i iç pazara yüzde 30'u ihracata aktarılıyor. Öne çıkan ihracat pazarları arasında Ortadoğu'nun yanı sıra Avrupa, Türk cumhuriyetleri, Afrika ve Amerika ülkeleri de yer alıyor. 2014 yılında sektörün ihracatı yüzde 10 artarak l23 milyon dolara ulaştı. 2015 yılı ihracat hedefi ise büyüme trendini devam ettirip, ihracattaki payını 150 milyon dolara çıkarmak. Yıl sonu bu hedefin tutacağı öngörülüyor. 


Güvenli iskele kullanımı zorunlu 


Sektördeki gelişmelere bakıldığında ise Bakanlık tarafından hazırlanan yeni yönetmelik ile 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren 'güvenli iskele' kullanımı zorunlu oldu. Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkeler yıllar önce güvenli iskele sistemine geçti. Böylece iş kazaları önemli oranda azaldı. Türkiye'de de emniyeti yüksek euroscaf üreten firmalar bulunuyor, ancak firmalar maliyeti nedeniyle bu iskele sistemini tercih etmiyordu. Zorunlu hale gelmesi güzel bir gelişme oldu. Türkiye inşaat sektörü, iş kazalarının sayısal çokluğu bakımından birinci sırada yer alıyor. 


Bununla birlikte kazaların kayda değer bir bölümü iskele çökmesi ya da iskeleden düşme sonucu gerçekleşiyor. 


İnşaat sektöründeki iş kazası oranı yüzde 4.3'ü buldu 


Sektörün karşılaştığı diğer bir sorun da üretimi ile ilgili bir standardın bulunmaması. Her yıl yüzlerce kişi şantiyelerde meydana gelen kazalar sonucu yaralanıyor ya da hayatını kaybediyor. TÜİK'in 2013 yılı için hazırladığı iş kazaları ve işe bağlı sağlık problemleri araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de inşaat sektöründeki iş kazası oranı yüzde 4.3 oldu. Yani, inşaat sektöründe çalışan her 100 kişiden 4'ü çeşitli sebeplerden ötürü iş kazası mağduru oluyor. Bu kazaların kayda değer bir bölümü ise iskeleden düşme sonucunda gerçekleşiyor. Belli bir kalite çizgisinin yakalanması üe bu tür kazaların önüne geçüebüir. Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerin kullandığı euroscaf iskele sisteminin zorunlu hale gelmesi olumlu bir gelişme, bu sistemde işçinin düşmesi neredeyse imkansız. Tüm cepheler güvenli. Sistem iskeleden çalışanın hiçbir şekilde düşmeyeceği biçimde sıkı aparatlarla binaya bağlanıyor. Euroscaf güvenli iskele sistemi ile bir yandan güvenlik ekipmanları kullanılıp, iş kazalarının önüne geçilirken diğer yandan verimlilik artıyor. 


Kalıp iskele sektörü global ölçekte de inşaatın paralelinde gelişmiş, ayrıca restorasyon, rafineri, tersane gibi alanlarda pazar payını genişleten bir sektör. Türkiye, bu tabloda önemli bir noktada bulunuyor. 


Türk müteahhitler artık Rusya'dan, Kenya'ya, Ekvator Yeni Ginesi'ne kadar önemli projelere imza atan güçlü bir yapıya sahip. 'Türk müteahhitleri nereye, biz oraya' mantığıyla ihracat yapan firmalar bu anlamda şanslı. 


Dünya/ Murat Akçay


Geri Dön