16 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe istihdam son 5 ayda yüzde 11 azaldı!

İnşaat sektöründe istihdam son 5 ayda yüzde 11 azaldı!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Bunun temel sebebi, Türkiye'de Müteahhitlik Hizmet Kanunu'nun olmayışından kaynaklı, belediye ruhsatları ve inşaat metrekare üretimi açısından bir düşüş var" dedi



Mobilyadan toprak ürünleri sanayiine kadar 200'e yakın alt sektörü beslediği ifade edilen inşaat sektörüne ait öncü göstergelerin seyri korkuttu. 2015 yılı ekim ayında inşaat sektörünün 2 milyon 49 bin kişi olan istihdamı, bu yılın şubat ayında 1 milyon 764 bin kişiye geriledi. Beş aylık dönemde sektörün istihdamındaki kayıp 285 bin kişiyi buldu. 

KREDİ BORCU PATLADI 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yakın zaman önce açıkladığı rakamlara göre konut satışları 2016 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 oranında azaldı. Aynı dönemde yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 14,4 geriledi. Ekonomideki lokomotif sektörlerden biri olarak gösterilen konut alanındaki durgunluk sinyalleri endişeye yol açtı. Gözler, konutun çok ciddi pay tuttuğu inşaat sektörüne çevrildi. Hâlihazırda 5,1 milyar civarında ödenemeyen geciken banka borcu ve ödenmesi gereken 115,5 milyar lira kredi borcu olan inşaat sektörüne ilişkin korkutan bir tablo da istihdam kısmında ortaya çıktı. Devletin resmi istatistik kuruluşundan alınan bilgilere göre inşaat sektöründe istihdam edilen kişi sayısı çakıldı. 


İnşaat sektöründe istihdam son 5 ayda yüzde 11 azaldı!



İnşaat sektöründe yaşanan istihdam kaybıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioglu, "Bunun temel sebebi, Türkiye'de Müteahhitlik Hizmet Kanunu'nun olmayışından kaynaklı, önüne gelenin müteahhit olmasından sebep aşırı üretim var. Bu aşırı üretimin sürdürülebilir olması mümkün değil. Biz bunu birkaç yıldır söylüyorduk. Simdi bu durum sadece istihdamda değil. Belediye ruhsatları ve inşaat metrekare üretimi açısından bir düşüş var. Dolayısıyla bu da istihdama yansıdı. Onun için biz, bunun bu şekilde daha fazla düşebileceğini bekliyoruz. 


Meydan


Geri Dön