19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe yerli ürün fırsatçılığı!

İnşaat sektöründe yerli ürün fırsatçılığı!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 40 No’lu Genel İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Nurettin Akbay, sektör temsilcilerinin yerli ürünlerdeki fiyat artışını düşürmediğini, durumu fırsata çevirdiklerini anlattı.



MTSO 40 No’lu Genel İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Nurettin Akbay, inşaat sektöründe faaliyet gösteren temsilcilerin yerli ürünlerdeki fiyat artışına anlam veremediğini belirtti. 
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Akbay, "Geçmişte 6-7 ay vadeli alınabilen malzemelerin bugün peşin ödeme yapılmasına rağmen temin edilemiyor. Maalesef stokçuluk yapan bazı firmalar kriz fırsatçılığı yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Sektörü değerlendiren Akbay, komite olarak yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Komite bünyesinde hem kamu müteahhitlerinin hem de özel sektörde faaliyet gösteren müteahhitlerin bulunduğunu söyleyen Akbay, her iki alanda çalışan temsilcilerin de sıkıntılı bir süreçten geçtiğini vurguladı. Kamu adına çalışan müteahhitlerin ihalelerde zorluk yaşadığını dile getiren Akbay, ihaleleri aldıkları dönemde yapılan sözleşme fiyatlarıyla bugünün şartları karşılaştırıldığında maliyet artışları nedeniyle fiyatların birbirini tutmadığını, artan maliyetleri ise sözleşmeye yansıtamamanın zorluklarını yaşadıklarını belirtti.

Müteahhitler fiyat farkı uygulamasını talep ettiğini söyleyen Akbay, "Ekonomimizin güçlenmesi, firmalarımızın sürdürülebilirliği adına aldıkları işleri sonuçlandırabilmeleri büyük önem taşıyor. Bu noktada destek vermek adına fiyat farkı uygulamasıyla ilgili görüşlerimizi ilgili mercilere ilettik. Şimdi kamu müteahhitlerimizin tümü bu yönde bir kararın alınmasını bekliyor. Aksi halde maalesef şirketlerin önemli bir bölümü kapanma tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Hükümetimizin son dönemlerde kamudaki tasarrufa yönelik çalışmaları göz önünde bulundurulacak olursa, bu taleplerin de önüne geçilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bu konuda yapılacak bir tasarrufun hem yükleniciye hem de kamuya yarar sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Bazı firmalar kriz fırsatçılığı yaptığını söyleyen Akbay, "Maalesef stokçuluk yapan bazı firmalar kriz fırsatçılığı yapıyor. Bu konuyla mücadele edildiğini, çeşitli cezalar getirildiğini biliyor ve destekliyoruz ancak denetimler daha da artırılmalı" şeklinde konuştu.

Yerli ürünlerin fiyatlarının da arttığını açıklayan Akbay, "Boya, tuğla gibi malzemeler yerli üretim ancak onlarda da dövize endeksli fiyat güncellemeleri yapılıyor. Kur farkıyla piyasadaki fiyat artışı arasında ise büyük fark var. Döviz kurlarının çok üzerinde artışlar yapılıyor. Tüm müteahhitler elindeki yatırımları bitirmeye çalışıyor ancak kimse yeni projeye giremiyor. Mersin’de kentsel dönüşüme ciddi derecede ihtiyaç var. Geçmişte kentsel dönüşüm yapılmadığı için arsa oluşturulamıyordu ve fiyatlar büyük ölçüde yükseliyordu. Şimdi yapılan imar çalışmaları sonucu arsa oluşturuldu ama yeni proje yapacak finans noktasında sıkıntı yaşanıyor. Bu nedenle halen en iyi seçenek olarak kentsel dönüşüm duruyor. Yeni bina yerine binaların yenilenmesi sektöre hareket getireceği gibi daha planlı ve modern bir şehre sahip olunmasını da sağlayacaktır" dedi.
 


Geri Dön