28 / 03 / 2024

İnşaat sektöründeki yaptırımlar ne zaman geçerli olacak?

İnşaat sektöründeki yaptırımlar ne zaman geçerli olacak?

İşçiler iskeleden düşüp ölmesin, diye duvar, sıva, ısı-ses-su yalıtımı, kaplama, boya, montaj işleri, restorasyon, yıkım-söküm ile onarım ve güçlendirme işleri için kullanılan iskelelerin nasıl olması gerektiği ilk kez kurala bağlandı.



İşçiler iskeleden düşüp ölmesin, diye duvar, sıva, ısı-ses-su yalıtımı, kaplama, boya, montaj işleri, restorasyon, yıkım-söküm ile onarım ve güçlendirme işleri için kullanılan iskelelerin nasıl olması gerektiği ilk kez kurala bağlandı. Ancak bu kurallar 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu tarihe kadar alınmış yapı ruhsatları ile Kamu İhale Kanunu'na göre yapılmış ihaleler bu kuralların dışında kalacak. Motorlu iskeleler ile kalıp iskeleleri de kuralsız kalmaya devam edecek. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nevzat Ersan, tebliğin yürürlük tarihine ve motorlu işkileler ile kalıp iskelelerinin kapsam dışında bırakılmasına isyan etti: "Hep birlikte dua edelim de 1 Temmuz 2015'e kadar kimse düşüp ölmesin!"


Türkiye, ardı ardına yaşanan ölümlü iş kazalarından sonra ilk kez inşaat sektöründe kullanılan dış cephe iskelelerinde uyulması gereken zorunlu kurallar getirdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat sektöründe çalışanların iş sırasında maruz kaldıkları riskleri azaltmak amacıyla hazırladığı Ahşap, Çelik ve Alüminyum Alaşım Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.


13.5 METREYİ AŞAN İSKELELER...

Tebliğ ile dış iskele yüksekliğinin 13.50 metreyi aşması halinde iskelenin tamamının ön yapımlı çelik veya alüminyum alaşım bileşenlerden oluşması şartı getirildi. Bu iskelelerin statik hesap ve detay çizimlerinin proje mühendisince yapılması ve yapı ruhsatı alma aşamasında diğer statik projelerle birlikte idareye sunulması gerekecek. Dış cephe iş iskelelerinin uygulama ve söküm dâhil tüm aşamaları yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili İdare ve yapı denetim kuruluşu ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca izlenecek ve denetlenecek.


YAPI RUHSATINI ALAN DA 

İLANI YAPILAN KAMU İHALESİ DE KAPSAM DIŞI

 

Tebliğe eklenen geçici madde ise tebliğin yürürlük tarihine kadar alınmış yapı ruhsatları ile Kamu İhale Kanunu'na tabi olan idareleri bu hükümlerden muaf tutuyor. Bir başka ifadeyle 1 Temmuz 2015 tarihine kadar yapı ruhsatı alanlar ile belediye veya bakanlıklar inşaat, bakım, onarım, yalıtım gibi işlerle ilgili ilana çıkmışlar veya ihaleyi yapmışlar ise bu hükümlerden muaf olacak. 

 

TSE'Lİ İSKELE ÖZENDİRİLİYOR

Tebliğ ile inşaat sahibi, TSE belgeli iskele kullanacağını beyan ederse, bu iskeleyi üreten firmanın hesap ve detay çizimleri statik proje olarak kabul edilecek. Böylece bakanlık, TSE belgeli çelik veya alüminyum alaşım iş iskelelerinin kullanılmasını özendirmiş olacak.


İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 3 NOKTAYA İTİRAZ ETTİ

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nevzat Ersan, bugüne kadar iskelelere dair herhangi bir kural olmadığını, binlerce işçinin iskeleden düşme, iskele çökmesi sonucu ya yaşamını kaybettiğini ya da sakat kaldığını söyledi. Ağır ve tehlikeli iş grubunda yer alan inşaat işkolunda iş kazalarının diğer sektörlere göre 3-4 kat fazla olduğuna dikkat çeken Ersan, Türkiye'de iskele kuruluşunun ilk kez kurallara bağlanmasının olumlu ancak yetersiz bir adım olduğunu belirtti. Tebliği Hürriyet'e değerlendiren Ersan, "Malzeme taşımak için kurulan motorlu iskeleler ile kalıp iskeleleri yok. Motorlu iskele çökünce altında kalan ne olur? Beton dikerken kalıp taşıyan iskele çökerse ne olur" diye sordu.


Hürriyet


Geri Dön