19 / 04 / 2024

İnşaat sektörüne güven yükselişte!

İnşaat sektörüne güven yükselişte!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay heyecanla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı.



Geçen senenin aynı ayına göre mayıs ayında güven hariç diğer endekslerde bir gerileme dikkati çekmedi. Faaliyet nisan ayındaki yükselişini devam ettirememiş görünmektedir. Özellikle faaliyetteki düşüşe kıyasla beklenti düzeyindeki gerilemenin daha fazla olması dikkat çekti. Geçen ay uygulamaya konulan konut destek paketi sonrasında piyasa oyuncularının güveni yükselirken bunun henüz beklentiye ve faaliyete yansımadığı gözlemlendi.

“Mayıs ayında açıklanan Konut Finansman Desteği’nin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır.”

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “TÜİK tarafından son açıklanan Yapı Ruhsatı sayıları 2022 yılında inşaat sektörünün rotasının anlaşılması açısından önemlidir. Bina sayısı, daire sayısı ve yüz ölçümü verilerine bakıldığında yapı ruhsatı sayısının 2022 yılının ilk çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %20’nin üzerinde azaldığı görülmektedir. Geriye dönük 8 çeyrek yani son 2 yılda, Yapı Ruhsatı sayılarında bir azalma görülmemişti.” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında açıklanan Konut Finansman Desteği’ne dikkat çeken Yavuz Işık sözlerini şu şekilde konuştu:

“2022 yılının geride bıraktığımız ilk çeyreğindeki veriler, Türkiye’nin pandeminin ekonomik etkilerinin ortadan kalkmaya başladığı 2020 yılının 3. çeyreğine geri döndüğünü göstermektedir. Bu yönüyle mayıs ayında açıklanan Konut Finansman Desteği’nin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır. Söz konusu paketlerin, henüz piyasayı etkileyecek düzeye ulaşmadığı ancak inşaat sektörünün 2022 yılındaki rotasının belirleyicisi olacağı tahmin edilmektedir.” diye konuştu.

İnşaat sektörü, yılın ikinci yarısında hareketlenecek!HAZIR BETON ENDEKSİ İLE İLGİLİ

Bahsi geçen endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 8 soru soruldu. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlandı. 100’ün üzerinde olması halinde önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapıldı. Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren girişimlerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık süreçte faaliyetlerinin hangi seviyede olacağı ile alakalı beklentiler hakkında bilgi ediniliyor. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.

Alanya Belediyesi 75 hektarlık macera parkını kiraya verecek! Yıllık kira bedeline çok şaşıracaksınız!

Vesen Yalıları görücüye çıktı! İstanbul'un yeni yalı dairelerinde satışlar başladı!

Kiralık evlerde yeni rüzgar! Yüzde 25 artış sınırlaması fiyatları uçuracak! 


Geri Dön