19 / 04 / 2024

İnşaat ve gayrimenkul hisselerinde pozitif ayrışma bekleniyor!

İnşaat ve gayrimenkul hisselerinde pozitif ayrışma bekleniyor!

Borsadaki yükseliş ile döviz ve faizdeki düşüşün ekonomiye bir günlük katkısı 100 milyar liraya ulaştı. TL dolar karşısında % 5 ile 7 yılın en büyük günlük yükselişini gerçekleştirdi . Borsa 7 milyarlık rekor hacme ulaştı



AK Parti'nin 13 yıllık tek parti iktidarı ile 'siyasi belirsizlik' kavramını tarihin çöplüğüne gömen piyasalar, haziran seçimlerinin ardından 5 ay boyunca yaşanan kâbustan 1 Kasım seçimleri ile uyandı. AK Parti'yi tekrar tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçları Türkiye piyasalarında adeta bayram havası estirdi. Borsa İstanbul dünyanın en fazla yükselen borsası olurken, TL de dolara karşı en fazla değer kazanan para birimi oldu. Üçüncü seçim olasılığını ortadan kaldıran tek parti iktidarının sadece bir günlük kazancı bile 100 milyar TL'ye ulaştı. 


TL DESTAN YAZDI 

Geçen haftanın son işlem gününde 2.9174 TL olan dolar, seçim sonrası ilk işlem gününe sert düşüşle başladı. Dolar, gün içerisinde 2.7580 TL ile 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. TL, dolar karşısında yüzde 5 ile son 7 yılın en büyük tek günlük kazancına imza attı. Dolar gün içerisinde 2.80-2.81 bandında dengelirken, TL dolar karşısında dün yüzde 4 ile en fazla değer kazanan para birimi oldu. Dövizdeki düşüşün etkisiyle, reel sektörün bir günlük kur farkı geliri yaklaşık 20 milyar TL'ye çıktı. Toplam döviz borcu 405.2 milyar dolar olan Türkiye'nin, seçim sonuçlarıyla birlikte bir günlük kur geliri 45 milyar TL'ye ulaştı. Türkiye'nin 10 yıllık gösterge tahvilinin faizi yüzde 9.89'dan 9.22'ye, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 10.19'dan 9.60'a geriledi. 4 ayın en düşük seviyesine gerileyen faizdeki düşüşün Türkiye'ye bir günlük katkısı yaklaşık 3.5 milyar TL'ye ulaştı.


DOLAR 2.65'E İNEBİLİR 

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy seçim sonuçlarının piyasalara oldukça pozitif yansıdığını belirterek, "Bu belirsizlik seçim sonuçlarıyla net bir şekilde sonuçlanmış oldu" dedi. Paksoy, dolar/TL'de teknik olarak 2.65'e kadar geri çekilmelerin mümkün olduğuna dikkat çekti. 


REKOR HACİM 

Tek parti iktidarına geri dönüş, Borsa İstanbul'da da büyük coşkuya neden oldu. Banka ve gayrimenkul hisselerinin lokomotifliği üstlendiği borsada endeks 7 milyar liralık rekor hacmiyle yüzde 5.4'lük artışla günü 83 bin 693 puanla kapattı. Bu, 4 ayın en yüksek seviyesine işaret ediyor. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin piyasa değeri bir günde 30 milyar lira arttı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) 229 baz puana inerek temmuz sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördü. 


BORSADA HEDEF 90 BİN SEVİYESİ

AK Parti'nin yeniden tek başına iktidara gelmesi, piyasalar tarafından olumlu karşılanırken, uzmanlar bu durumu yabancı yatırımcı için "iyi haber" olarak değerlendirdi. Saxo Bank Ekonomisti Christopher Dembik, siyasi belirsizliğin son bulmasının yabancı yatırımcılar için iyi bir haber olduğuna dikkati çekti. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise seçimden sonra Türk lirası varlıklarında yabancı yatırımcı ilgisinin artacağını söyledi. Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da, faiz ve kurdaki düşüşle birlikte borsada 90 bine doğru bir hareket olabileceğini ifade etti. 


ALTIN 2.5 AYIN DİBİNDE

Dolardaki düşüşün etkisiyle altının gram fiyatı 101.34 lira ile son iki buçuk ayın en düşük seviyesine, çeyrek altın ise 168 liraya geriledi. 


PARALEL VE DOĞAN ÇAKILDI

Paralel Yapı ve işbirlikçisi Doğan Grubu'nun hisseleri darmadağın oldu. Koza-İpek Grubu'na ait olan İpek Enerji yüzde 12, Koza Madencilik yüzde 10.4 düştü. Bank Asya'daki düşüş yüzde 11.2 olurken, Doğan Holding yüzde 14.52, Hürriyet yüzde 10.9, Taraf yüzde 10.3 düştü. 


NOTÇULAR 'İSTİKRAR' DEDİ

Tek parti iktidarı, kredi derecelendirme kuruluşlarının da yorumlarına olumlu yansıdı. Japon JCR, "Siyasi belirsizlikteki rahatlama, uluslararası finans piyasalarında ciddi bir güven sağlayarak Türkiye için pozitif olabilir" dedi. Moody's ise seçim sonuçlarının kısa vadede siyasi belirsizliği azalttığını bildirdi. Fitch Ratings de belirsizliğin azalmasının, Türkiye'nin kredi notu için olumlu olacağını belirtti. 


BANKA-İNŞAAT VE GYO HİSSELERİ ÖNE ÇIKACAK

AK Parti'nin tek parti iktidarını kazanmasının ardından önümüzdeki dönemde özellikle banka, inşaat ve gayrimenkul hisselerinde pozitif ayrışma beklenirken, aracı kurumlar da hisse ağırlıkları ve tavsiyelerini bu yönde yeniden şekillendirmeye başladı. AK Parti'nin büyüme modelinde altyapı yatırımlarının önemli yer tutuyor olması ve bu yatırımlara verilen ağırlığın süreceği beklentisi inşaat ve gayrimenkul hisselerini desteklerken, bu hisselerin ayrıca, faizlerdeki düşüşten de bankalarla birlikte olumlu etkilenmesi bekleniyor. Dün Emlak GYO yüzde 12, Halk Bankası yüzde 14.6, Yapı Kredi yüzde 10.1, Garanti Bankası yüzde 9.38, Vakıfbank yüzde 11.78, İş C yüzde 7.8 yükseldi.


Sabah 


Geri Dön