19 / 04 / 2024

İnşaat ve hazır beton sektöründe geriye gidiş olmayacak!

İnşaat ve hazır beton sektöründe geriye gidiş olmayacak!

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, sektörde kapasite kullanım oranlarının geçen yılın aralık ayı itibarıyla yüzde 78 seviyelerine çıktığını belirterek, "İnşaat ve hazır beton sektöründe geriye gidiş olmayacağını gösteriyor" dedi.



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, hazır betonun inşaat sektörünün en önemli bileşenleri arasında yer aldığı için iki sektörü birarada değerlendirmek gerektiğini söyledi. İnşaat sektörü açısından kamu ve özel sektör yatırımlarının önemli olduğunu dile getiren Işık, "Özel sektör yatırımları açısından bakıldığında geçen yıl 1 milyon 300 bin konut el değiştirdi. Bunun yaklaşık 600 bin tanesi sıfır konut. Bu oldukça önemli bir rakam" diye konuştu. 


Sıfır konut stoku sayısının fazla olmasına karşın alman yapı ruhsatı adedinin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 25 azaldığını ifade eden Işık, bunun mevcut konut stokunun daha önceki dönemlerde inşa edilenlerden oluştuğunu kaydetti. Işık, yapı ruhsatı sayısındaki azalmanın İnşaat sektörünün bu yıl büyümeyeceği anlamına gelmediğini belirterek, "İki seçim yaşadık ve terör eylemleri aitti. Bunlar olumsuz etkiler olarak gözükse bile seçimlerin ardından inşaat güven endeksinin ciddi şekilde yükseldiğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


BU YIL VERİMLİ OLACAK 


Türkiye'de 2014 yılında 102 milyon metreküp beton tüketildiğini anlatan Işık, geçen yıl bu miktarın 107 milyon metreküpe ulaştığının altını çizdi. Kapasite kullanım oranlarının 2015 yılının Aralık ayı itibarıyla çimento ve betonda yüzde 78'e çıktığını anlatan Işık, "Bu durum 2016 yılının son derece verimli olacağını ve inşaat ve hazır beton sektöründe geriye gidiş olmayacağını gösteriyor" ifadesini kullandı. Kamunun devanı eden projelerinin de sektöre olumlu yansıyacağını belirten Işık, söz konusu yatırımların hazır beton sektörüne canlı tutacağını kaydetti. Sektörün büyüme performansı ile ilgili de gorüşlerini paylaşan Işık, Türkiye'nin büyüme hızıyla inşaat ve hazır beton sektörlerinin büyüme hızlarının paralel olduğunu belirtti. Türkiye'nin son 4 yılda ortalama yüzde 3,1 büyüdüğünü dile getiren Işık.,"Bu yıl Türkiye'nin yüzde 4-4.5 büyümesini, hazır beton sektörünün de yüzde 5 büyüyeceğini öngorüyoruz" dedi. 



Hürriyet Ankara


Geri Dön