19 / 04 / 2024

İnşaat ve otomotiv sektörü ülke ekonomisini hareketlendirecek!

İnşaat ve otomotiv sektörü ülke ekonomisini hareketlendirecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inşaat sektörünü canlandırma amacıyla yaptığı çağrı üzerine bankalar birbiri ardına konut kredisi faizlerini aşağı çekerken, taşıt kredisi faizlerinde de indirim talepleri geliyor.



Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) ve otomotiv alışveriş ve yaşam merkezi Otonomi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç yaptığı açıklamada, sıfır ve 2. el araçlarda taşıt kredisi faizlerinin düşürülmesinin, sektörü ve dolayısıyla ekonomiyi canlandıracağını bildirdi. Sıfır araç satışlarında geçen yıla göre ciddi bir düşüş yaşandığına işaret eden Erkoç, ikinci el pazarının göreceli olarak daha iyi olmakla birlikte bu performansın yeterli olmadığını söyledi.


Erkoç, inşaatla birlikte otomotivin de ülke ekonomisine hareket sağlayan çok önemli bir sektör olduğunu belirterek, bu iki sektördeki canlanmanın ülke ekonomisini topyekûn sürükleyecek kapasitede olduğunu vurguladı.


“Taşıt kredi faizi de aylık yüzde 1’in altına çekilmeli”


Aydın Erkoç, otomotiv alımlarının yüzde 60’a yakınının banka kredisi ile gerçekleştiğine işaret ederek, kredili alımlardaki yüksek maliyet nedeniyle potansiyel talebin önemli bir kısmının ertelendiğine işaret etti. Erkoç, taşıt kredisi faizlerinde gidilecek indirimlerin kredi kullanımını kolaylaştırarak taşıt alımlarını artıracağını belirtti. Halen bankaların 2. el taşıt alımında 12-48 ay arasındaki vade ve aylık yüzde 1,22 - 1,55 arasında değişen faizle taşıt kredisi kullandırdığını belirten Erkoç, aylık faizin bir yıla kadar olan vadelerde yüzde 1’in altına; daha uzun vadelerde de yüzde 1’e yakın düzeylere çekilmesini önerdi. Erkoç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine bankalar konut kredi faizlerinde indirimleri başlattı, çok da hayırlı oldu, şimdiden pozitif getirileri alınmaya başladı. Ancak otomotivde de aynısı yapılmalı, taşıt kredi faizlerinde yapılacak indirimler sayesinde araç satışlarında yaşanacak artışlar ekonomideki canlanmayı katlayacaktır” diye konuştu.


"Faiz yüksek, talep piyasaya tam yansımıyor"


"Otomobil alımlarında banka kredisi, çok önemli bir faktör. Ancak faizlerin yüksek düzeyi vatandaşın araç alma arzusunu kırıyor, taşıta olan talep tam olarak piyasaya yansıyamıyor” diyen Aydın Erkoç, “Konutta olduğu gibi faizlerin aşağı çekilmesi, ertelenmiş alım taleplerini harekete geçirir, hem sıfır, hem ikinci el piyasayı canlandırır, bu canlanma da genel ekonomiye yansır. Kredi faiz oranlarında yaşanacak düşüşlerle birlikte otomotiv sektörü yeni bir ivme yakalar. Konut kredisi faizlerindeki indirimin piyasaya etkileri hemen görülmeye başladı. Aynısı otomotivde de olacaktır. Otomotiv yüzlerce yan sektöre iş sağlıyor. Çalışanların aileleri de hesaba katıldığında 2 milyon kişiye ekmek sağlıyor. Otomotiv, inşaat sektörü ile birlikte ülkemiz ekonomisinin en önemli iki sektöründen biridir. Hükümetimizden konut kredilerindeki faiz oranları konusundaki iradeyi otomotiv sektörü için de ortaya koymasını, bankalarımızdan da aynı yönde bir tavrı bekliyoruz" diye konuştu.



Milliyet Ankara 


Geri Dön