04 / 05 / 2024

İnşaatçılar enerjide yeni özelleştirmeler bekliyor!

İnşaatçılar enerjide yeni özelleştirmeler bekliyor!

 Enerji sektörü, Ankara merkezli holdinglerin neredeyse tümünün ikinci faaliyet alanı haline gelirken, gelişme merkezi olarak tercih edilen sektörlerin de başında geliyor



Ankara'nın gündemine son yıllarda özel sektörün yaptığı atılımlarla birlikte enerji sektörü de girdi. Enerji sektörü,  Ankara  merkezli holdinglerin neredeyse tümünün ikinci faaliyet alanı haline gelirken, gelişme merkezi olarak tercih edilen sektörlerin de başında geliyor. Enerji yatırımlarında danışmanlık hizmeti veren Pik Enerji Genel Müdürü Nursen Tamer, yaşanan süreci, "en alakasız sektörlerdeki KOBI'lerden en büyük şirketlere kadar herkesin gözü enerji yatırımlarında" sözleriyle açıklıyor.

Ankaralı şirketler yıllarca inşaat temelli yapılarıyla dikkat çekti. Ancak son 10 yıllık dönemde, enerji de bu şirketlerin en önemli faaliyet alanlarından biri haline geldi. Nurol Holding'ten Akfen'e, Gama'dan Limak'a Ankara merkezli tüm holdinglerin enerjiyle ilgili çok ciddi yatırımları ve projeleri bulunuyor. Ankara'yı son dönemde enerjide öne çıkaran gelişmelerden biri de enerji özelleştirmeleri. Bu özelleştirmelerden biri sayılan Başkent Doğalgaz, geçen yılkı olaylı özelleştirme girişiminden sonra bu yıl tekrar ihale sürecinde. Özelleştirme İdaresi, blok satış yöntemiyle yapılacak ihalenin bu yıl bitirilmesi için çalışıyor. Geçen yıl ise, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Başkent Doğalgaz özelleştirmesi başarılı olamamıştı. Ankaralı şirketler, elektrik dağıtım ve üretim tesisleriyle ilgili yapılan ihalelere de yoğun ilgi gösteriyor.

"Küçükten büyüğe herkesin ilgi alanı enerji" Pik Enerji Mühendislik Müşavirlik Şirketi, birçok enerji projesinde teknik danışmanlık hizmeti veren bir firma. Şirketin Genel Müdürü Nursen Tamer, artık Türkiye'de potansiyeli olan sektörlerin başında enerji sektörünün geldiğini belirtiyor. Enerjide birçok projenin çeşitli aşamalarda devrede olduğunu belirten Tamer, "Aslında enerji sadece Ankara'da veya Türkiye'de değil, tüm dünyada öne çıkan bir sektör olarak karşımıza geliyor" diyor. Bunda en temel nedenin alım garantisi olduğunu belirten Tamer, bu nedenle yatırımcının sektöre girerken pazar problemi yaşama kaygısı taşımadığını belirtiyor. Ankaralı firmaların sektördeki gelişiminin çok iyi olduğuna dikkat çeken Tamer, "Bundan sonra da enerji de şirketler de aynı şekilde gelişimini sürdürecek. Şu anki yapı bile aslında durumu göstermeye yetiyor. Enerjiyle hiç alakası olmayan sektörlerde çalışan KOBİ'ler dahi sektöre giriş yolu arıyor" diyor.

Çevre önemli bir faktör
Enerji yatmmlannda son dönemde gündeme gelen temel konulardan biri de çevre. Toplamı 30 milyar lira tutan hidroelektrik santral projelerinin çevreye zarar verdiği iddiaları nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündemine girdiği ve bu projelerin sil baştan değerlendirilmesi karan verildiği geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı. Ekonomi Danışmanlık Firması Orta Anadolu Bölge Yöneticisi Oytun Gürsoy da, şirketleri enerji yatırımı yapmadan önce çevre mevzuatına gereken önemi vermesi konusunda uyarıyor. Birçok yatınmm çevre mevzuatına duyarsızlığı nedeniyle çok ciddi gecikmelerle karşılaştığına veya başlamadan bittiğine dikkat çeken Gürsoy, "O yüzden firmalar çevresel yükümlülüklere dikkat etsinler ve çevre konularında uzman danışman firmalardan danışmanlık hizmeti almaktan çekinmesinler. Bu daha sonraki süreçte başlarının ağrımaması ve yatıranlarının zamanında tamamlanabilmesi için bu önemli bir kriter" diye konuşuyor.

Ankara'dan son dönem enerji haberleri
Ankara, enerji haberlerinde artık sık sık kullanılan kentler arasında bulunuyor. Bir dönemlerin gözde futbolcusu, şimdilerin futbol yorumcusu Hakan Şükür de enerji sektörüne girmek için Ankara'yı tercih etti. Şükür, enerji yatırımlarıyla bilinen Ankara Merkezli Albe Grup'un Başkanı Alpay Ünal'la ortak oldu, Hakan Şükür ve Alpay Ünal, "HBA Enerji Üretim, Gıda, Turizm ve inşaat" adlı bir şirket kurdu. Ankaralı Erkanlı Grubu da, enerji yönetimi işine iddialı bir ortakla girdi. Grup bünyesinde kurulan Erksan Enerji, dünyanın en büyük 17. kuruluşu olan 117 milyar Euro cirolu Alman Ökotec ile işbirliği yaptı.
Capital Ankara

 


Geri Dön