26 / 04 / 2024

İnşaatlar işçiden çok daha önemli!

İnşaatlar işçiden çok daha önemli!

Kartal’daki bir inşaatın iskelesinin çökmesi sonucunda 3 kişinin öldüğü davanın duruşmasında hakim işçilerin güvenliğine dikkat çekerek “İnşaat işçiden önemli! Bir inşaat var ama işçi çok” dedi...



Kartal’daki bir inşaatın iskelesinin çökmesi sonucunda 3 kişinin öldüğü davanın duruşmasında hakim işçilerin güvenliğine dikkat çekerek “İnşaat işçiden önemli! Bir inşaat var ama işçi çok” dedi.


İstanbul Kartal’da 16 katlı inşaatın iskelesinin çökmesi sonucu üç işçinin ölümüyle ilgili davanın görülmesine başlandı.  Olayda aynı inşaatta çalıştığı babası ve kardeşini kaybeden işçi, “İskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı?” dedi. Mahkeme başkanı, bu soru üzerine işçilerin güvenliğine önem verilmemesini “İnşaat senden önemli. Bir tane inşaat var ama işçi çok!” sözleriyle eleştirerek dile getirdi.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada inşaat firması sahipleri ve şantiye şefi hakkında 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşmada savunmasını yapan MG inşaat firması sahibi sanık Mehmet Gültekin, “Kazanın meydana geldiği platforma takılması gereken bir parça takılmamış. Kalfaların bunu kontrol etmesi gerekirdi. Olayda kusurum yoktur” dedi.

Olayda babası ve kardeşini kaybeden Tolgahan Doğan, olay günü kendisinin de şantiyede işçi olarak çalıştığını belirterek “Kalfalar toplantılarda iskelede ve diğer yerlerde olan eksiklikleri hep dile getirirlerdi ama adını hatırlamadığım bir diğer kalfa ise bizi zorla o iskeleye çıkarıyordu” dedi.


Sistemi denetleyen yok

Mahkeme başkanı Uğur Duman’ın, “Orda bir can taşıyan sistem kuruluyor. Bunu denetleyen yok mu?” sorusu üzerine firmada inşaat mühendisi olarak çalışan ve tanık olarak dinlenen Sedat Onur Şekeroğlu “İnceleyen, denetleyen bir makam yoktur” dedi. Bu cevap üzerine Tolgahan Doğan, “Benden kalıbı teslim alırken kalıbın her yerine sağlam mı diye bakıyorlar. Peki iskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı?” diye sordu. Mahkeme başkanı Duman inşaat firması sahiplerini eleştirerek, “İnşaat senden önemli. Bir tane inşaat var ama işçi çok!” dedi.

İşçi ölümlerine tepki amaçlı söylediği bu sözün salonda bir süre sessizlik oluşturması üzerine Duman, “Bu dediğimi sakın yanlış anlamayın. İlkesel, eleştirel anlamda söyledim” diye ekledi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen şüpheliler hakkında zorla getirme kararı vererek duruşmayı erteledi.


Bir günde 3 işçi öldü


Farklı illerde meydana gelen iş kazalarında dün üç kişi yaşamını yitirdi.


Mersin’in Silifke ilçesinde inşaat halindeki 5 katlı binanın en üst katında sıva yaparken, yaslandığı tuğla duvarın çökmesi sonucu 15 metre yükseklikten düşen Muzaffer Alataş (50) hayatını kaybetti.


Konya’da, binaya ısı yalıtımı yaparken dengesini kaybederek ikinci kattaki iskeleden düşen Bayram Karaaslan (43) yaşamını yitirdi.


Uşak’ın Banaz ilçesinde belediye tarafından yürütülen kanalizasyon hattı kazı çalışmalarında göçük meydana geldi. Toprak altında kalan taşeron firma işçisi Yücel Doğan (35) kaldırıldığı hastanede öldü.


Milliyet 


Geri Dön