19 / 04 / 2024

İnşaatlarda ILO standartlarının kabul edildiği kanun onaylandı!

İnşaatlarda ILO standartlarının kabul edildiği kanun onaylandı!

Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu ile ILO'nun, inşaat işleriyle ilgili uluslararası standartları belirleyen 167 Sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni onaylayan Kanunu'nu onayladı...



CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu ile ILO'nun, inşaat işleriyle ilgili uluslararası standartları belirleyen 167 Sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni onaylayan Kanunu'nu onayladı. Kanunla sık sık ölümcül kazaların yaşandığı inşaat iskeleleri ve merpenlerine güvenlik kriteri geliyor. 


TEHLİKEDEN SAKINMA

Erdoğan'ın onayladığı kanuna göre, ulusal mevzuat, bir işçinin güvenliği ve sağlığı için yakın, ciddi bir tehlikenin olduğunu düşünmesi için haklı bir nedeni olduğunda, bu tehlikeden sakınma hakkım, bu durumu amirine derhal bildirme yükümlülüğünü öngörüyor. 

Kanuna göre, yüksekte kurulmuş çalışma yerlerine, başka güvenli erişim araçlarının olmadığı durumlarda, uygun ve kaliteli merpenler sağlanacak. 

Merpenler, yanlışlıkla yapılan bütün hareketleri geçiştirecek şekilde güvenli olacak. İskele ve merpenler, ulusal mevzuata uygun olarak inşa edilecek, kullanüacak, yetkili kişi tarafından denetlenecek. 


KORUYUCU KIYAFET 

İşçilere olumsuz koşullara maruz kalma dahil kaza riskine veya sağlığa zarar verecek risklere karşı yeterli koruma başka yollarla sağlanamadığı durumlarda, işin ve risklerin yapısı göz önüne alınarak uygun kişisel koruyucu donanım ve koruyucu kıyafetler işverenler tarafından ulusal mevzuatta öngörüldüğü şekilde ücretsiz sağlanacak, bakımı yapılacak. 


İstanbul Tahkim Merkezi kuruluyor

CUMHURBAŞKANI Erdoğan tarafından onaylanan İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. İstanbul'da, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine tabi İstanbul Tahkim Merkezi kurulmasını öngören, İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu'na göre, merkez, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil, uyuşmazlıkların tahkim veya alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle çözülmesini sağlayacak. Tahkim merkezi; genel kurul, yönetim kurulu, denetçi, damşma kurulu, milli ve milletlerarası tahkim panları ile genel sekreterlikten oluşacak. 


Genel kurul üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin seçeceği 6, baro başkanlarının seçeceği 4, Yükseköğretim Kurulu'nun seçeceği 3, TİM'in seçeceği 2, Adalet Bakanlığı, TBB, TKB, SPK, Borsa İstanbul, TESK, BDDK, TSPB ile en fazla üyeye sahip işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarından birer temsüci olmak üzere, toplam 25 üyeden meydana gelecek. 


Hürriyet


Geri Dön