18 / 04 / 2024

İnşaatlarda nitelikli ve eğitimli iş gücü istihdamı var!

İnşaatlarda nitelikli ve eğitimli iş gücü istihdamı var!

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.



İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, istihdamı artırırken hedefin salt istihdam artışı değil, çalışma yaşamının yapısal sorunlarının çözümü olması gerektiğini, bu doğrultuda hükümet tarafından da önemli adımlar atıldığını belirterek, “Çalışma yaşamının yapısal sorunlarının başında kayıt dışılık geliyor. Kayıt dışı çalışmanın getirdiği en önemli sonuçlardan birisi de güvenli çalışma ortamından uzak kalmaktır. Kayıtlı istihdam ise iş sağlığı ve güvenliğine uygun ortamda çalışmak demektir. İş kazalarını kayıtlı, nitelikli ve eğitimli işgücü ile önleyeceğiz” diye açıklama yaptı. 

Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerin sürdüğünü ancak daha atılması gereken çok adım olduğunu dile getiren Koloğlu, “İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda devlet, işçi ve işverenin oluşturduğu üçlü sosyal diyalogla büyük bir dönüşüm yaşanıyor. İnşaat sektöründe de sıfır iş kazası hedeflerini sosyal ortakların önüne koymaktadırlar.İNTES olarak bu konudaki sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyor, muhatap işçi sendikamız YOL-İŞ ile İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki projelere her zaman destek veriyoruz, vereceğiz” dedi.

İnşaat sektöründe işinde yetkin olmayan çalışanların hem kendilerinin hem de çevresindeki çalışanların yaşamlarını tehlikeye soktuklarını belirten Koloğlu, “İnşaatlarda nitelikli ve eğitimli iş gücü istihdamı iş sağlığı ve güvenliği açısından kritik bir husustur. Çünkü yeterli donanıma sahip eğitimli işçiler, iş güvenliği açısından daha bilinçli olup, uyarı ve önlemler konusunda daha dikkatli davranmaktadırlar. Bu açıdan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde mesleki yeterlilik belgeli işçi çalıştırılması zorunluluğu iş sağlığı ve güvenliği yolunda atılmış çok önemli bir adımdır” dedi.

Mesleki yeterlilik sisteminin kurulması ve işletilmesine yönelik çok önemli faaliyetleri hayata geçirdiklerini belirten Koloğlu, “Mesleki Yeterlilik Kurumumuzla yaptığımız çalışmalar sonucunda 47 ulusal meslek standardını ve 26 ulusal yeterliliği yürürlüğe koyarak çalışma hayatına kazandırdık.

 


Geri Dön