19 / 04 / 2024

İnşaatlardaki İş Kazalarını Önleme Konferansı gerçekleşti!

İnşaatlardaki İş Kazalarını Önleme Konferansı gerçekleşti!

Ankara Yenimahalle Belediyesi, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ile birlikte Nazıra Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde "İnşaatlardaki İş Kazalarını Önleme" konulu konferans düzenledi.



İnşaatlardaki İş Kazalarını Önleme" konulu konferansa Yenimahalle Belediye Başkam Fethi Yaşar, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, meclis üyeleri, iş adamları ve inşaat sektörü çalışanları katıldı. ARGE'nin önemine ve müteahhitlik mesleğinin saygınlığını yitirdiğine dikkat çeken Belediye Başkam Fethi Yaşar özetle şunları söyledi: 


BİZDEKİ EN UCUZ ŞEY İNSAN HAYATI 


"Ülkemiz iş kazaları konusunda kötü bir sicile sahip. İş güvenliği hep ikinci plana atılıyor ve önlenebilir iş kazalarında çok sayıda vatandaşımızı kaybediyoruz. Dünyada en çok iş kazası yaşayan ve işçi güvenliğini düşünmeyen ülkelerden biriyiz. Bizdeki en ucuz malzeme insan hayatı. İMKON bunun için Mesleki Yeterlilik Kurumu kurdu. Biz Yenimahalle Belediyesi ve İMKON olarak bir yer tahsis ettik. Sizin çalıştıracağınız ve bulmakta sıkıntı çektiğiniz elemanları burada çoğaltabileceksiniz. Eline keser alan müteahhidim diyor. Bu da mesleğin saygınlığına darbe vuruyor. Bunun bir kuralı, bir belgesi olması gerekiyor." 


30 YILDIR USTAYIM DEMEK OLMUYOR 


İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ise, inşaat sektörünün en riskli ve en çok kazaların olduğu bir sektör olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Ağır iş kollarında ulusal yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacak diye bir kanun çıkartıldı. Kanun çıktı ama gerisi gelmedi Neticesinde bakanlar değişti bu kanun ilerlemedi. Bu belgeyle işveren de çalıştırdığı ustasının ne kadar yeterli olduğunu görüyor. Çünkü belgede çalışanın aldığı puan yazıyor. Bir işte ustalaşmak, sadece 30 yıldır çalışıyorum, işimde ustayım demekle olmuyor. Yüksek katlı yapılarda çalışma tecrübesi farklıdır. Herhangi bir kazaya karşı tüm önlemlerin alınması şarttır. Ustalık bunu gerektirir. İşte burada Yapı Denetim Kanunu devreye giriyor, sizin can ve mal güvenliğinizi koruyor." 




Hürriyet Ankara




Haber Yedigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ile Yenimahalle Belediyesi, "İnşaatlardaki İş Kazalarını Önleme" konulu konferans düzenledi. Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen konferansa Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Başkan Yardımcısı Yaşar Neslihanoğlu, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, meclis üyeleri, iş adamları ve inşaat sektörü çalışanları katıldı. 



''İnşaatlardaki İş Kazalarını Önleme" konulu konferansta konuşma yapan Başkan Yaşar, ARGE'nin önemine ve ehil ellerde yapılmayan müteahhitlik mesleğinin saygınlığını yitirdiğine dikkat çekti. Yaşar, "Ülkemiz iş kazaları konusunda kötü bir sicile sahip. İş güvenliği hep ikinci plana atılıyor ve önlenebilir iş kazalarında çok sayıda vatandaşımızı kaybediyoruz. Türkiye bunu maalesef aşamadı. Bilmemek ayıp değil, sorup öğrenmemek ayıp. Sizler kentleri yeniliyorsunuz. Halkın barınma ihtiyacı karşılıyorsunuz. Çarşılar, AVM'ler, yollar yapıyorsunuz. Müteahhitlik hizmetleri bir ülke için önemli bir hizmet. Bunun verimli olabilmesi, doğru olabilmesi, dünya standartlarında yapılabilmesi içinde gelişmiş kuralları, ARGE'yi devamlı takip etmeniz lazım. Dünyada en çok iş kazası yaşayan ve işçi güvenliğini düşünmeyen ülkelerden biriyiz. Bizdeki en ucuz malzeme insan hayatı. Dünyada başarılı ülkeler bu işi nasıl yapıyor? Nerden hangi güzel örneği alabiliriz veya biz kendimiz nasıl bir ARGE üretebiliriz? Kendimize bunu sormamız lazım" dedi. Yaşar, mesleki yeterliliği olmayanların inşaat yapmasının meleğin saygınlığını yok ettiğini belirterek, "İMKON bunun için Mesleki Yeterlilik Kurumu kurdu. Bu şirkette Demirci demirciliği, sıvacı sıvacılığı, tesisatçı tesisatçılığı yani bir inşaat için gerekli hangi kalemler varsa bunların eğitimi veriliyor. Biz Yenimahalle Belediyesi ve İMKON olarak bir yer tahsis ettik. Sizin çalıştıracağınız ve bulmakta sıkıntı çektiğiniz elemanları burada çoğaltabileceksiniz. Eline keser alan müteahhidim diyor. Bu da mesleğin saygınlığına darbe vuruyor. Bunun bir kuralı, bir belgesi olması gerekiyor" dedi. Tellioğlu ise, inşaat sektörünün en riskli ve en çok kazaların olduğu bir sektör olduğunu vurguladı. 





Yedigün Gazetesi


Geri Dön