26 / 04 / 2024

İnşaatta talep capcanlı büyüme sürecek!

İnşaatta talep capcanlı büyüme sürecek!

2018 yılının ilk ekonomik göstergelerine göre ekonomide talep canlı gözüküyor. Konut yatırımları ekonomiyi canlı tutuyor.



Milliyet Gazetesi yazarlarından Güngör Uras bugünkü köşesinde ''Talep capcanlı büyüme sürecek'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı.. 

2018 yılının ilk ekonomik göstergelerine göre talep canlı. Büyüme devam edecek. (Tabii ki, talebin canlı olması, büyümenin devam etmesi önemli. Ancak beklenen büyümenin tüketime, inşaat ağırlıklı iç talepten ve ithalat artışından değil, sanayi yatırımları üretimi ile ihracat artışından kaynaklanmasıdır.)

İmalat Sanayi Satın Alma Endeksleri (PMI), ocak ve şubatta imalat sanayinde büyümeyi işaret ediyor.

2018, istihdamda önemli artışlarla başladı.

Ocak ve şubat ayları, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranları, geçen yılın ocak ve şubat ayları kapasite kullanım oranlarının üzerinde.

Maliye Bakanı’nın açıkladığı bütçe rakamları, bütçe gelirleri, özellikle KDV ve ÖTV oranlarındaki artış, ilk 2 ayda ekonominin canlı olduğunu gösteriyor. Geçen yılın ilk 2 ayına göre 2018 yılının ocak ve şubat aylarında, dahilde alınan KDV yüzde 19.5, ÖTV yüzde 14.4, ithalde alınan KDVyüzde 14 oranında arttı. KDV ve ÖTV artışı talebin büyüklüğüne işaret ediyor.

İnşaat sanayinin ana girdilerini kapsayan “Mineral ürünler”de ise yıllık artış yüzde 30.5 oranında. Mineral ürünler çimento, beton, seramik, tuğla gibi ürünlerden oluşuyor.

Tüketim ve inşaat
Önemli olan büyüme ama, dış borçlanma ile ve içeride para ve maliye politikalarıyla canlandırılan iç talebe dayalı sanayi üretim artışı ve büyüme sürdürülemez.

İç talep parasal ve mali desteklerle canlandırılınca, talep artışına dayalı olarak sanayi üretimi artıyor. Ne var ki, bu tür bir sanayi üretim artışı, cari açığın (döviz açığının ) büyümesine, iç borçlanmanın artmasına, enflasyonun kontrol edilememesine yol açıyor.

Büyük inşaat projelerinin, konut yatırımlarının rüzgarında canlanan ekonomik yapıda, sanayileşme ve sanayide yapısal değişim gerçekleşemiyor.

Gelişmelerden anlaşıldığına göre, ekonomi politikaları 2018 yılında da “her şeye rağmen”,  2018 yılındaki uygulamaların uzantısı olacak.

Ekonomi politikalarıyla iç talebin canlı tutulması sağlanacak.  Para ve maliye politikası gevşetilecek. Cari açık büyüyecek.

Enflasyon aynı çizgide kalacak ama sonunda 2018 yılında da % 5 dolayında veya üzerinde bir büyüme gerçekleşebilecek.


Geri Dön