28 / 03 / 2024

İnşaatta üreticiler kanunu çıkarılmalı!

İnşaatta üreticiler kanunu çıkarılmalı!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, tüketiciler gibi üreticiler için de kanun çıkarılması gerektiğini belirtti.



İNŞAATÇILAR Derneği Başkanı Nazmı Durbakayım, "Çıkan Tüketici Kanunu ve yönetmeliği tamamen kötü örneklere karşı tedbir alma endişesi ile düzenlenmiş. Bazı noktalar üreticiyi zor durumda bırakabilecek nitelikte. 


Üreticinin haklarını koruyacak bir kanunun hazırlanması gerekir. Böyle bir çalışma yapılmazsa tüketicilerin mağduriyeti üreticilerin yaşayacaklarının yanında hiç kalır" diye konuştu. Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörü üzerindeki vergi yükünü hafifletecek düzenlemelerin yanı sıra üreticilerin imar izni, yapı ruhsatı gibi kazanılmış haklarının da güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. 



YABANCI SATIŞI İHRACAT OLSUN 

Nazmi Durbakayım, yabancıya satışların ihracat sayılarak teşvik verildiği takdirde özendirici olacağını söyledi. Durbakayım, "Müktesep hak bizim ezelden beri istediğimiz bir şey yabancıya satış yaptığımızda bu müktesep hat daha fazla ortaya çıkıyor. Çünkü yabancı yurtdışındaki haklarını burada da istiyor. Yarın herhangi bir plan değişikliğinde bunu onlara anlatmamız mümkün değil" diye konuştu. 



HARÇLAR BÜYÜK YÜK 

İnşaat sektörünün en büyük sıkıntılarından birinin sözleşme ve noter harçları olduğunu anlatan Durbakayım, "Bu harçların de sembolik olması lazım. Kanunlarımız tüketiciyi koruyor. Ama üreticiyi kollayan bir kanun yok. Üretici olarak hep riskteyiz. Noter harçları çok ciddi bir yük getiriyor. 


Yönetmeliklerde farklı uygulamalar zaman zaman değişmesi belli zamanlarda tıkanması bizleri çok hırpalıyor" şeklinde konuştu. Yatırımlar nedeniyle değer artışı oluyor DURBAKAYIM, daha önceki dönemlerde şerefiye vergisi olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: "Arazinin yanından yol geçerse bir şerefiye vergisi verilirdi. Sonra bu vergi kalktı. Şimdi bazı arsalarda devletin yaptığı yatırım nedeniyle bir değer artışı oluyor. Bir katma değer oluşuyor. Bunu hastane okul sağlık gibi yerlerde harcanırsa buna hiç kimsenin itirazı olmaz. Çünkü yanındaki arsada böyle bir değer oluşup da kendisinde olmazsa bu insanları rahatsız ediyor" ifadelerini kullandı. 


Sabah


Geri Dön