26 / 04 / 2024

İnşaattaki sorun denetimsizlik!

İnşaattaki sorun denetimsizlik!

Antalya’da 2005 yılından bu yana Aykut Ege ve Kahraman Yücel ortaklığında faaliyet gösteren EKA İnşaat, güvenli, konforlu ve yeşil alanı bol yaşam alanları oluşturuyor.



Antalya’ya değer katan yapıların mimarı olan EKA İnşaat, Antalya’nın çehresini değiştirecek Boğaçayı Projesi için de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Deneyimli ve genç ekibiyle yeni tarz yaşam alanlarının kapılarını aralayan EKA İnşaat ortaklarından Aykut Ege ile inşaat sektörünün bugünü, sorunları, Antalya’ya katkıları ve Boğaçayı Projesi hakkında konuştuk…


2005 yılından bu yana EKA markasıyla hizmet veriyorsunuz. Kuruluş ve gelişim sürecinden bahseder misiniz?

Ortağım Kahraman Yücel ile 2005 yılında tanıştık, birçok ortak arkadaşımız olmasına rağmen daha önce hiç karşılaşmamıştık. Bildiğimiz tek ortak yanımız ikimizin de kendi işini kurmak isteği ve çabası içinde olduğu idi. Babalarımızın bizi bir araya getirmesi ve ortak iş yapmaya yönlendirmeleri sonucunda  bir firma kurarak inşaat sektöründe faaliyet göstermeye karar verdik ve inşaat yapmak için arsa arayışına girdik. Kahraman’ın babası ve benim amcalarım Antalya inşaat sektöründe uzun süre  hizmet vermiş oldukları için arsa bulmakta çok da zorlanmadık. Meydankavağı mahallesinde, Karaörs Apartmanı’nı kısa sürede tamamlayarak hem firmamızın hem de ortaklığımızın temellerini atmış olduk. İnşaatın gidişatını takip eden komşu arsanın sahibinin bize, ‘gençler gelin bakalım, sizinle anlaşalım’ demesiyle bir sene geçmeden ikinci kat karşılığı inşaat anlaşmamızı yaptık ve Güneş Apartmanı ortaklığımızı perçinledi. Bugün nasıl tanıştınız diye soranlara, gülerek, görücü usulü diye cevap veriyoruz.


İnşaat sektörü Türkiye açısından son derece önemli. Türkiye ve Antalya’daki inşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke, dolayısıyla ihtiyaçları bitmeyen ve artan bir ülke konumunda. Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de gelişimin ana eksenini inşaat sektörü oluşturmakta. Barajlar, enerji üretim tesisleri, yollar, havaalanları, kentsel mekânlar, fabrikalar, hastaneler ve diğer tüm yaşamsal mekânlar ile o mekânları yaşanılır kılabilecek tüm altyapının ilk adımı “inşaat” ile atılmaktadır. İnşaat sektörü, 200’den fazla alt sektörde mal ve hizmet talebi yaratarak, ekonominin lokomotif sektörlerinden biri konumundadır. Yurt içi faaliyetlerde görülen artışın yanı sıra sektörde faaliyet gösteren firmaların yurt dışındaki faaliyetleri de son yıllarda hız kazanmıştır. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde 42 adet Türk firmasının yer alması gurur vericidir. Şehrimizde inşaat faaliyetleri, değişen yasam tarzı ve gelişen ihtiyaçlara bağlı olarak dönüşüm geçirmektedir. Son yıllarda sektörde oluşan yeni eğilimler doğrultusunda akıllı bina sistemleri, çevreci yapılar, modern yaşam alanları, ev-ofis sistemleri ile eğlence ve aktivite merkezleri modern projelerin vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Konut piyasasında kentsel dönüşümün önemi artarken, artık ömrünü doldurmuş binalar yıkılarak, bir dünya şehri olma yolunda ilerleyen Antalyamız hızla yenilenmeye başlamıştır.


Önceden yaptığınız, şu an yapmakta olduğunuz ve planlarınız arasında olan projelerinizden bahseder misiniz?

Antalya’da birçok kat karşılığı inşaat, anahtar teslim ve kısmi olmak üzere villa, iş merkezi, konut projelerinin yanı sıra, Eskişehir’de 10.000 m2’lik kaba inşaat taahhüdü tamamladık geçtiğimiz 11 yılda. Bazı aile bireylerimiz ve arkadaşlarımızla ortaklık ve işbirliği denemelerimiz oldu. En son olarak Konyaaltı’nda, Uluç Mahallesi’nde EKA Golden Homes adını verdiğimiz lüks site inşaatını tamamladık. Boğaçayı Projesi bölgesinde olan EKA Golden Homes hem kentimize hem Boğaçayı Projesi’ne yakışan bir site oldu. Firmamızın mesleki hedefi; kaliteli, sağlam ve fonksiyonel projeler yaparak Antalya’da standartları arttırmak ve bir konuttan ziyade yaşam tarzı sunmaktır.


Çalıştığınız genç ve deneyimli bir ekibiniz var. Bu ekibi bize anlatır mısınız?

Müteahhit firmalar bir projenin başından sonuna kadar birçok firma ile ortak çalışır. Ve başlanılan işte istenilen sonucu alabilmek için ilk adımdan itibaren dikkatli, seçici ve planlı olmak gerekir.  Bu çalışmaların ilk adımı da doğru proje müellifleri ile yola çıkmakla başlar. Biz sektöre girdiğimiz ilk günden beri, alanında başarılı, tecrübeli ve vizyon sahibi proje müellifleri ile çalışmayı tercih ettik. Onların tecrübesi ve vizyonu bize çok şey öğretti, firmamızın temellerini sağlam atmamızda çok faydalı oldu. Proje masa başında ortaya çıktıktan sonra, sahada hep genç arkadaşlarla çalışmaya özen gösterdik. Biz kendimiz de genç başladığımız için sektöre, bazen genç insanlara bir işi bitirebilmeleri konusunda şüpheli bakılabildiğini çok iyi biliyoruz. Tecrübeli proje erbapları ile genç kadronun iş gücü ve vizyonunu birleştirince çok güzel sonuçlar aldık.


Sektörün en önemli sorunları neler?

 Sektörün en büyük sorunu her isteyenin müteahhit olabilmesidir. Herhangi bir yetkinlik, eğitim ve hatta finansal durum bile aranmamaktır firma kurarken. müteahhitlik dışardan kolay ve çok karlı gözüküyor insanların gözüne. Plansız, programsız sektöre girip işi yarım bırakan ya da binanın makyajını güzel yapıp, bir sene geçmeden tesisat, dış cephe boyası gibi konularda bakım, onarım isteyen binalar üreten birçok firma bulunmakta maalesef. Birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörünün diğer bir sorunu da kalifiye eleman yetişmemesidir. Yapı denetimleri ile birlikte bina sağlamlığı konusunda çok yol kat edilmiş olsa da, sektörün henüz yeterince denetlenmediğini düşünüyorum.


İmara yeni açılacak alanlarla birlikte sektörde ne gibi değişimler olacak?

Antalya’nın bugüne kadar imara açılmamış alanları Antalya’nın geleceği için çok büyük bir şans. Eğer doğru planlanırsa sadece o bölgede yeni bir şehir kurulmuş olmaz, yenilenmeye başlayan eski Antalya için de güzel bir örnek olur. Modern, estetik ve sağlam yapılar şehrimizin değerini ve yaşam kalitesini çok daha yukarılara taşıyacaktır.


Boğaçayı Projesi Antalya için önemli projelerden biri olarak değerlendiriliyor. Bu proje sizce Antalya’ya neler katacak?

Boğaçayı Projesi birçok Antalyalı gibi bizi de çok heyecanlandırıyor. Bu proje ile sadece Konyaaltı’nın değil, Antalya’nın çehresi değişecek. Şehrimiz bu düzenleme ile hem Antalya’lıların  hem de yerli ve yabancı misafirlerimizin ziyaret edebileceği  yeni, modern, Türkiye’de eşi olmayan bir yaşam ve rekreasyona alanı kazanmış olacak. Bu bölge Antalya’mızın en önemli cazibe merkezi haline gelerek Konyaaltı bölgesini ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan canlandırarak değerlenmesini sağlayacaktır.


Boğaçayı Projesi kapsamında sizin EKA İnşaat olarak yapmayı planladığınız neler var?

Biz EKA İnşaat olarak, bu proje konuşulmaya başladığı ilk günden itibaren bölgenin değerleneceğini öngörerek, bölgede yatırım yapmaya karar verdik. Ve 2 sene önce başladığımız EKA Golden Homes projesini 2015 sonunda tamamladık. İskanın alınan sitemizde, daire satın alanların taşınmaya başlamasıyla yaşam başladı. Bu arada satışlar halen devam ediyor. Bu bölgeye, inşaata başladığımız döneme göre talep çok arttı. Bölge geçtiğimiz bir senede bile, sadece Boğaçayı Projesi’nin konuşulmaya başlaması ile değerlendi. Şu anda daire satın almak için sitemize yapılan ziyaretlerden EKA İnşaat olarak çok memnunuz. Bundan sonraki projemizin doğal olarak yine bu bölgede olmasını planlıyoruz, bu sebeple bir yandan satışlarımıza devam ederken diğer yandan da bölgede yatırım yapmak için yeni arsa arayışları içindeyiz. Antalya’nın büyük ve başarılı firmaları, bizim her zaman örnek almaya çalıştığımız abilerimiz de bu bölgenin önemini ve geleceğini görerek bu bölgede yatırımlara başladı. Boğaçayı gibi bir projenin çevresindeki binaların modern, estetik ve kaliteli olması bölgenin değerini daha da arttırıyor.


Son olarak sizi tercih etmeyi düşünenler için neler söylemek istersiniz?

EKA İnşaat kurulduğu ilk günden beri nitelikli, modern ve tasarım binalar yaparak bulunduğu bölgenin çıtasını yükseltmeye adamıştır kendini. Yaptığımız her iş ile EKA markasını; güven, kalite ve sağlamlığın simgesi haline getirmeye çalışmaktayız. Bu yüzden büyük bir gururla, yaptığımız sitelere firmamızın adını vermeye başladık son dönemde; ‘EKA Park Evleri’, ‘EKA Golden Homes’ gibi. Yaptığımız işin ve markamızın arkasındayız mesajını veriyoruz. Müşterilerimiz ile uzun süreli ilişkiler kurarak, satış sonrası da destek vermeye devam etmekteyiz. Daire sattığımız her kişi bizim için ‘EKA ailesinin’ bir bireyi haline geliyor. Eski bir inanış olan ‘müteahhit kendi yaptığı yerde oturmaz’ sözüne inanmıyoruz, ve kendi yaptığımız siteler de oturmayı tercih ediyoruz. Bu hem müşterilerimiz ile aile olmamızı hem de satış sonrasında da destek vermemizi kolaylaştırıyor. Sitelerimizde güvenlik, yeşil alan, çocuk oyun alanları  ve rekreasyon alanlarına çok önem veriyoruz. Hepimizin arzusu güvenli, konforlu, huzurlu bir ortamda yaşamak ve çocuklarımızın mutluluğu. Biz de  ürettiğimiz yaşam alanlarında bunları önceliğimiz olarak görüyoruz.



Hürses


Geri Dön