19 / 04 / 2024

İnsanı tanımlayan nerede yaşadığıdır!

İnsanı tanımlayan nerede yaşadığıdır!

Ferhan İstanbullu, Milliyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "NEREDE YAŞIYORSAN SEN OSUN!" başlıklı yazıyı kaleme aldı. Artık insanı tanımlayan ne yediği değil nerede yaşadığıymış!



Artık insanı tanımlayan ne yediği değil nerede yaşadığıymış! Bu yeni bakış üzerinden eloğlu çoktan işe girişmiş. Anlatacağım tarzda oteller inşa eder olmuş...

1970 yılında Air France Havayollarının kurduğu, 2005 yılında da Starwood otel zinciri yönetimine geçen, dünyada 98 adet bulunan Le Meridien Otellerinin konuklarına farklı bir anlayışla servis vermesinin hikayesidir, anlatacağım... Bize geliştirdikleri yeni anlayışı aktaran Eva Zieglerın otelcilik literatürü için yeni, pek havalı bir titri var: Küresel marka direktörü...

Bir sınıf uyanıyor!...

Dünyada nerede yaşıyor, vakit geçiriyorsan sen osun döneminin başladığını bizim gibi bunu yaşar ama bilmez kullara bildiriyor Ziegler... Ufkumuzu açarken arkasına aldığı, sağlam bir kaynak da var. Amerikalı şehircilik uzmanı profesör Richard Florida, bu konuda bir bestseller kitap sahibi. Kitabın adı Yaratıcı Sınıfın Yükselişi...

Kimdir yaratıcı sınıf 21inci yüzyılın modern, meraklı, yeniliklere açık insanları... Pek muhtemeldir ki Yaratıcı sınıf da ne deyip bu satırları okuyan sizler...! Kendini yeniden keşfetmeye açık bu insanların artık günümüzün rol modelleri olduğu anlatılıyor. Richard Florida, sadece ABDde ekmeğini yaratıcı işlerden kazananların sayısının 40 milyonu bulduğunu söylüyor. Ayrıca yükselen süper güçler Hindistanla Çinde de iş hayatının içinde bu yaratıcı sınıf üyelerinin varlığı giderek artıyor, deniyor.

Yaratıcı sınıf nerede buluşur

Tabii ki beş duyularını beslemelerini sağlayacak, kendilerine bir başka bakış imkanı yaratacak mekanlarda... Le Meridien işte tam da buna soyunuyor ve ayırt edici niteliklerini çağdaş sanat üzerinden kurgulamaya karar veriyor. Niyetlerinin ciddiliği, dünya çapında bir küratörü; Jerome Sansı tam zamanlı kültürel danışmanları olarak atamalarından belli. Paristeki meşhur Palais de Tokyo Çağdaş Sanat Enstitüsünü kuran, halen Pekinin Ullens Çağdaş Sanat Merkezinin de direktörü olan Jerome Sans, küratörlük-danışmanlık sıfatlarının yanında sanat provakatörü olarak da anılan bir isim.

Le Meridien için de bir otel zinciri için fazlasıyla sanatsal bulacağımız bir topluluk oluştumakla meşgul. LM100 Yaratıcı Topluluğu adlı grubun çoğu çağdaş sanatçılardan, kalanı sommeliersinden kahve baristasına, şefine, müzisyenine, parfüm tasarımcısına, yaratıcı insanlardan oluşuyor. Jerome Sansın beş yıl önce başlayıp devam eden yetenek keşfinin sonucu; bu otellerde anahtarlar da, asansörde dinlediğiniz müzik de, girer girmez burnunuza gelen koku da lobilerde iş olsun diye durmasına alıştığımız ekranlarda oynayan görüntüler de bir sanatçının elinden çıkma.

2012de İstanbulda

Le Meridien İstanbul, 2012 yılında Etilerde açılıyor. Mimar Emre Arolat ve Sinan Kafadarın ortak çalışması olan otel için Ziegler  Amiral gemimiz olacakdiyor. Jerome Sans yıllardır takip ettiği Türk çağdaş sanatçılar arasından Le Meridien için Galeristte halen sergilerini izleyebileceğiniz Mentalklinikle anlaşmış. Mentalklinik iki sanatçının işbirliği; Yasemin Baydar ve Birol Demir. Öğrendik ki insanlar lobide geçirdikleri 10 dakikanın sonunda oteli beğenip beğenmediklerinin kararını veriyormuş. Bu nedenle her otel için farklı olmak üzere, giriş için de özel bir çalışma yapmaya önem veriyorlar. Le Meridien İstanbulun girişinde, yine bir Türk sanatçıyla çalışacaklar.

Galleria Illyye   bir fincan da bizden!

Gerek Jerome Sansın gerekse Eva Zieglerin üzerinde durduğu bir konu, birlikten güç doğduğu... Galleria Illynin geçici sergi mekanına yaptığımız ziyaret, bu çerçeveden bakınca anlam kazanıyor. Illy ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Daria Illynin anlattığına göre kahve yaratıcı insanların masasından eksik olmayan tek içecek! Le Meridienciler markasının tanıtımında ürünü kadar kültürünü de yansıtmaya oynayan Illyyi kültürel ortak olarak yanlarına almışlar. Galleria Illyde yapılan geçici sergilerde ünlü yaratıcı insanlarla söyleşiler gerçekleştiriliyor. Taze kahve kokulu bu mekanlarda ayrıca dünyaca ünlü sanatçıların tasarladığı geleneksel Illy fincanlarına da çok özel sunumlarla yer veriliyor.

20 yıldır Illy için fincan tasarlayan isimler arasında Francis Ford Coppola, Pedro Almodovar, Jeff Koons, Anish Kapoor gibi çok önemli isimler var. Le Meridien İstanbulun açılışı şerefine Mentalklinikçiler de bir fincan tasarlayıp   bu geleneğin  Türkiyeden ilk parçası olacaklarmış.
Milliyet/Ferhan İstanbullu


Geri Dön