29 / 03 / 2024

İnsanlık Anıtı'nın yıkımını İlham Aliyev istedi!

İnsanlık Anıtı'nın yıkımını İlham Aliyev istedi!

Naif Alibeyoğlu MİHAya verdiği demeçte İnsanlık Anıtı heykelinin Başbakan Erdoğan tarafından kaldırılmak istenmesinin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin ricası olduğunu ileri sürdü



 KARStaki İnsanlık Anıtı heykelinin yapılması kararının altında imzası bulunan eski belediye başkanı Naif Alibeyoğlu, Marmara Üniversitesi Haber Ajansından (MİHA) Merve Gökberke verdiği röportajda çok tartışılacak bir iddiada bulundu. Alibeyoğlu heykelin Başbakan Erdoğan tarfından kaldırılmak istenmesini, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin ricasına bağlıyor ve şunları söylüyor:

Tanrılar kurban istiyor

Hasan Harakaniyle ya da sit alanıyla alakası yok ama bunu kamuoyuna açıklayamıyorum. Bir rica üzerine yıkılmak isteniyor. Azerbaycan cumhurbaşkanının (İlham Aliyev) ricasıdır bu. Bizim petrol, doğalgaz bağımlılığımız var ya. İstenen o, altında yatan sebep bu. Bu önyargı. Anlatamadık. O anıtın daha kabası bile bitmemiş. Artık tanrılar kurban istiyor. Ölüm fermanını vermişler anıtın. İşte Hasan Harakaninin yanında diye bahane bulunuyor. Hâlbuki oradaki bütün camileri ben yaptım. Daha önce de söyledik orası sit alanı değildi. Gecekondular vardı. Ona hiç ses çıkarılmıyordu.

HESlere peşkeş çekilen doğal doku sit değil mi

Sit alanına ne yapılır Park yapılır, bahçe yapılır. Kentsel projeler yapılır. Sit alanından bahseden anlayış acaba samimi midir Hasankeyf sular altında kalırken ses çıkarmayan anlayış, o zaman sit alanı gözetmiyordu. Bu yıl HESlere peşkeş çekilen doğal doku sit alanı değil mi Bu yıl Türkiyenin kıyılarının tamamı yağmalandı hep beton yığını haline geldi. Dünyanın hiçbir ilerlemiş kentinde beton yapılaşma yoktur. Peki, niye kimse o zaman oralar sit alanıydı demedi, bunu düşünmek gerekir.

Aksoya suçlama

Karsın AK Partili Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, anıtın Timurpaşa Tabyası üzerine yapıldığını belirterek, heykeltıraşı Mehmet Aksoyu sanata saygısızlıkla suçladı.

DİĞER HABERLER

Sahnede öğretmenler var

100. Yıl Anadolu Lisesi öğretmenleri ilk kez 24 Kasım öğretmenler Gününde sahneye koydukları Sıfıra Bir Var adlı oyunla tekrar sahneye çıkıyorlar. 3 Mart Perşembe günü saat 20.00de Ortaköy Afife Jale Sahnesinde sergilenecek oyunda; kadın, savaş, bilim, çevre, tüketim gibi konulara duyarlılıkla yaklaşılarak eğitim sorunu ele alınıyor.

En az izlenen Oscar töreni

OSCARda reyting şoku. Nielsen firmasının araştırmasına göre tarihin en düşük reytinglerine imza atan bu yılki Oscar töreni, James Franco ve Anne Hathawayin rezalet sunumuyla hatırlanacak. Geçen yıl yayınlanan törene kıyasla yüzde 7 oranında daha az seyirciyi ekran başında toplayan tören, çoğu televizyon eleştirmeni tarafından tarihin en kötü Oscar Töreni olarak nitelendirildi. Yapımcılar daha genç izleyicileri hedeflediği için düşük izlenme oranları yakaladığı düşünülen törene imzasını atan isim ise ilerleyen yaşına rağmen yaptığı esprilerle beğeni toplayan 94 yaşındaki ünlü aktör Kirk Douglas.

Bağımsız filmler Ankarada

BU yıl !f Mahallede sloganıyla yola çıkan !f AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali İstanbuldan sonra Ankarada. Bugün başlayan ve 6 Mart tarihine kadar devam edecek festivalde uzun metraj filmler CEPA AFM Sinemalarında, kısa filmler ise  Ankara  Goethe Enstitüsünde ve Bilkent ile Orta Doğu Teknik üniversitelerinde ücretsiz izlenebilecek.

100 film gösterilecek

!f Ankara programında bu yıl 100 film gösterilecek. Festivalin filmleri arasında, pazar günü dağıtılan Akademi ödüllerinde En İyi Belgesel dalında Oscar alan İç İşler (Inside Job), Altın Küre Ödüllerinde komedi dalında En İyi Film ve Kadın Oyuncu ödüllerini toplamış olan İki Kadın Bir Erkek (The Kids Are Alright), William Burroughsun daha önce hiç yayınlanmamış görüntülerine yer veren William S. Burroughs: İçerdeki Adam (William Burroughs: A Man Within), John Lennonu bekleyen hazin sondan hemen önceki dönemleri, sanatçının New York günlerini anlatan LennonNYC (LennonNYC), kült Japon yönetmen Sion Sononun, gerçek bir seri katilin hikâyesinden esinlendiği, tüyler ürpertici yeni filmi Soğuk Balık (Tsumetai Nettaigyo) da yer alıyor.
!f Ankaranın biletleri www.mybilet.comdan ve CEPA AFM Sinemalarının gişelerinden
satın alınabilir. Ayrıntılı bilgi: www.ifistanbul.com

Jane Russell öldü

ÜNLÜ Amerikalı kadın oyuncu Jane Russell, 89 yaşında ABDnin Kaliforniya eyaletinde hayata veda etti. 1921 yılında ABDnin Minnesota eyaletinde doğan ve dişçideyken ünlü Amerikalı yönetmen Howard Hughes tarafından keşfedilen Jane Russell, Marilyn Monroe ile başrolünü üstlendiği 1953 yapımı Erkekler Sarışınları Sever adlı filmle üne kavuştu. Jane Russell, düzgün vücut hatları sayesinde, 1940 ve 50li yılların seks sembolü ve Amerikan askerlerinin en sevdiği kapak kızı olmuştu.

Mengü Ertel ustanın dünyası

YAPI Kredi Kültür Merkezinde sanat ve edebiyatta derin izler bırakmış önemli isimler için açılan Bir Usta Bir Dünya sergi dizisi grafik sanatçısı Mengü Ertel ile devam ediyor. 4 Mart-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Bir Usta Bir Dünya: Mengü Ertel - Tepe tepe kullanıyorum hülyalarımı başlıklı sergi, Mengü Ertelin sekseninci doğum ve onuncu ölüm yıldönümü anısına düzenlendi. Sergide Mengü Ertelin hazırladığı afişler, logolar, kitap ve dergi kapakları, illütrasyonlar, serbest grafik çalışmaları ve tiyatro dekorları sanatseverlerle buluşuyor. Yayımlanmış afişlerin yanı sıra yayımlanmamış orijinal afişler ve afiş taslakları da sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Yapı Kredi Yayınları sergiyle eş zamanlı olarak Dilek Bektaşın kaleme aldığı, Bülent Erkmenin tasarladığı Mengü Erteli bütün yönleriyle anlatan
Bir Meşk Gibi adlı bir kitap yayımladı.
Hürriyet


Geri Dön