24 / 04 / 2024

İnternetten emlak vergisi ödeyenlere 'güvenlik' uyarısı!

İnternetten emlak vergisi ödeyenlere 'güvenlik' uyarısı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın valiliklere emlak vergisi sorgulamalarında yaşanan dolandırıcılıkları kapsayan bir genelde gönderdi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın valiliklere yolladığı genelgede, son senelerdeki teknolojide yaşanan gelişmelere paralel şekilde, belediyeler tarafından birçok hizmetin internet aracılığıyla sunulduğu, hizmetleri daha ulaşılabilir kılan elektronik servislerin, kişisel veri güvenliği konusunda bazı önlemlerin alınmasını gerektirdiği anımsatıldı.

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre; bu çerçevede bazı belediyelere ait emlak vergisi ya da bildirim sorgulamanın, internet sayfası üzerinden yalnızca kimlik bilgilerinin girilmesiyle yapılabildiği ve vatandaşların emlak vergisi bilgilerine ulaşıldığı ifade edilen genelgede, bu durumun kişisel verilerin korunmasına ilişkin mağduriyetler getirebileceği vurgulandı. 

İnternetten emlak vergisi ödeyenlere güvenlik uyarısı!

Bakanlığın gönderdiği genelgede, “Bakanlığımıza intikal eden bilgi ve belgelerden, belediyelerin elektronik ortamda sunduğu hizmetlerinden bazıları için uygulanan hızlı sorgulama ya da borç ödeme uygulamalarında sadece tek bir bilgi girilerek kişilerin borç bilgisine ulaşılabildiği, bazı durumlarda ise kişiye ait isim ya da taşınmaza ilişkin bilgilere erişim mümkün olmasa da borca ilişkin bilgiye erişim sağlanabildiği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

İnternetten emlak vergisi ödeyenlere güvenlik uyarısı!

Kısa mesaj ve şifre

Genelge kapsamında, vatandaşların kişisel verilerinin korunması ve olası mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla, başta emlak vergisi sorgulama ekranları olacak şekilde, belediyelerin internet sitesi üzerinden sunulan hizmetlerde kişisel verilerin korunmasına imkan sağlayacak tedbirlerin alınması talep edildi. Bu çerçevede, üyelik ve şifre, kısa mesaj onayı, iki kademeli kimlik doğrulama ve benzeri güvenlik tedbirleri ile sisteme giriş yapılmasının sağlanması, hızlı sorgulama veya borç ödeme uygulamalarında sadece tek bir bilgi girilerek kişilerin borç bilgisine ulaşılabilme uygulamasının terk edilmesi ve borçla ilgili bilgilere sadece ilgilisi tarafından erişim imkanı sunulması talep edildi. Genelgede, “Valiliklerce bütün belediyelerin bilgilendirilmesi ve uygulamaların titizlikle takip edilmesi hususu talimatlandırılmıştır” denildi.

Emlak vergisine 'internet' vizesi!

Değerli konut vergisinde yeni dönem başladı!


Geri Dön