29 / 03 / 2024

İpotekli satışlarda ciddi düşüş var!

İpotekli satışlarda ciddi düşüş var!

Türkiye genelinde konut satışları Ocak'ta geçen yıl aynı aya göre yüzde 1.9 azalarak 84,556 adede gerilerken; düşüşte, yüksek faiz seviyeleri nedeniyle konut kredili satışlarda yaşanan sert gerileme etkili oldu.



Konut satışları Aralık ayında yüzde 5.9 artarak 142,599 adet olarak gerçekleşmişti. Satışlar 2015 tamamında ise yüzde 10.6 artışla 1.29 milyon adet olmuştu.


TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Ocak ayında yüzde 19.9 düşüşle 26,584 adet olarak gerçekleşti.


YABANCILARA SATIŞ ARTTI

Yabancılara konut satışı ise aynı dönemde yüzde 13.4 artış kaydederek 1,462 adet oldu.


Satışlardaki temel belirleyicinin faiz seviyeleri olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İpotekli satışlarda ciddi düşüş var. İnsanlar yüksek faiz seviyeleri nedeniyle evlerini artık kredi ile almak istemiyorlar" dedi ve ekledi:


"O nedenle ya peşin parası varsa alıyorlar; ya da birinci el konut alacaklarsa müteahhitlerin senetli satış gibi alternatif ödeme planlarına yöneliyorlar."


KONUT KREDİ FAİZERİ YÜKSELDİ

Maya'nın verdiği bilgiye göre, geçen yıl bu dönemde yüzde 0.9 seviyesinde seyreden konut kredi faizleri mevcut durumda yüzde 1.25 seviyelerine yükselmiş durumda. Kredi faizlerinde yüzde 1 seviyesi konut alıcıları için psikolojik sınır olarak kabul ediliyor.


Aralık ayında konut satışlarında yaşanan hareketlenmenin de Ocak ayında bir durağanlığı beraberinde getirdiğini belirten Maya, "Yılsonu nedeniyle hem müteahhitler, hem de bankalar hedeflerine ulaşmak için Aralık ayında kampanyalarını yoğunlaştırıyorlar. Ayrıca sene başında harçlar arttığı için insanlar alım satım işlerini Aralık ayında bitirmek istiyor. Bu nedenle Aralık'taki hareketin ardından Ocak ayında bir duraklama da söz konusu oluyor."


Maya, bu yıl için konut satış tahminlerinin 1.3-1.35 milyon bandında olduğunu belirterek, konut kredi faizlerindeki seyrin satışlarda belirleyici olacağını söyledi.


Hürriyet 





Bu haber Zaman Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Konut kredilerine uygulanan faizlerin yükselmesi, ipotekli konut satışlarını vurdu.


Bankalarca açılan Konut Kredilerine uygulanan faiz oranları 2015 Ocak ayında yüzde 10-11 bandında iken 2016'nın aynı ayında yüzde 14-15 bandına yükseldi. Merkez Bankası'ndan alınan bu bilginin konut sektöründeki yansıması ise Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün duyurduğu bilgilerle ortaya çıktı. Buna göre borçlanarak satın alınan konutun kredi teminatını oluşturmak için, yine aynı konutun teminat olarak gösterilmesi şeklinde özetlenen ipotekli satışlar çakıldı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,9 oranında azalış göstererek 26 bin 584 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 5 bin 685 konut satışı ve yüzde 21,4 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 47,8 ile Artvin oldu. İkinci el konut piyasasının ise durgunluk sinyalleri vermesi dikkat çekti.



Zaman


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Konut faizlerinde yaşanan yükseliş ev satışlarını vurdu. Konut satışları Ocak ayında geçen yıla göre yüzde 1.9 azaldı


Türkiye genelinde konut satışları Ocak'ta geçen yıl aynı aya göre yüzde 1.9 azalarak 84,556 adede gerilerken; düşüşte, yüksek faiz seviyeleri nedeniyle konut kredili satışlarda yaşanan sert gerileme etkili oldu. 


Konut satışları Aralık ayında yüzde 5.9 artarak 142,599 adet olarak gerçekleşmişti. Satışlar 2015 tamamında ise yüzde 10.6 artışla 1.29 milyon adet olmuştu. TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Ocak ayında yüzde 19.9 düşüşle 26,584 adet olarak gerçekleşti. Yabancılara konut satışı ise aynı dönemde yüzde 13.4 artış kaydederek 1,462 adet oldu.


ALTERNATİF ÖDEME PLANLARI GÜNDEMDE

Satışlardaki temel belirleyicinin faiz seviyeleri olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İpotekli satışlarda ciddi düşüş var. İnsanlar yüksek faiz seviyeleri nedeniyle evlerini artık kredi ile almak istemiyorlar" dedi ve ekledi: "O nedenle ya peşin parası varsa alıyorlar; ya da birinci el konut alacaklarsa müteahhitlerin senetli satış gibi alternatif  ödeme planlarına yöneliyorlar."


Maya'nın verdiği bilgiye göre, geçen yıl bu dönemde yüzde 0.9 seviyesinde seyreden konut kredi faizleri mevcut durumda yüzde 1.25 seviyelerine yükselmiş durumda. Kredi faizlerinde yüzde 1 seviyesi konut alıcıları için psikolojik sınır olarak kabul ediliyor. Aralık ayında konut satışlarında yaşanan hareketlenmenin de Ocak ayında bir durağanlığı beraberinde getirdiğini belirten Maya, "Yılsonu nedeniyle hem müteahhitler, hem de bankalar hedeflerine ulaşmak için Aralık ayında kampanyalarını yoğunlaştırıyorlar. Ayrıca sene başında harçlar arttığı için insanlar alım satım işlerini Aralık ayında bitirmek istiyor. Bu nedenle Aralık'taki hareketin ardından Ocak ayında bir duraklama da söz konusu oluyor." 


Maya, bu yıl için konut satış tahminlerinin 1.3-1.35 milyon bandında olduğunu belirterek, konut kredi faizlerindeki seyrin satışlarda belirleyici olacağını söyledi.


Habertürk



Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


 TÜİK ocak ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde satış sonucu el değiştiren toplam konut sayısı, ocakta geçen yılın aynı ajana göre yüzde 1.9 azalışla 84 bin 556 oldu. Buna karşılık yeni konut satışları (ilk kez satılan konutlar) geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 artarak 40 bin 77 adede yükseldi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47.4 oldu. İpotekli satışlardaki (kredili mortgage satışı) düşüşler dikkat çekti. Ocakta ipotekli konut satışları yüzde 19.9 azalış göstererek 26 bin 584'e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31.4 olarak belirlendi. Yabancılara yapılan konut satışları ocakta 2015 yılının aynı ayma göre yüzde 13.4 artarak bin 462 olarak hesaplandı. Ocakta Irak vatandaşları Türkiye'den 308 konut satın aldı. Suudi Arabistan 136, Kuveyt 134, siyasi sorunların yaşandığı Rusya 106, Afganistan 104 konut ile Irak'ın ardından geldi.


Dünya



Bu haber Vahdet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Konut satışları yeni yıla düşüşle girdi. Satışlar ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 azaldı. Aynı dönemde yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 13.4 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Ocak’ta geçen yıl aynı aya göre yüzde 1.9 azalarak 84 bin 556 adete geriledi. Konut satışlarında, İstanbul 15 bin 526 ile en yüksek payı (yüzde 18,4) aldı. İstanbul’u, 9 bin 12 konut satışıyla (yüzde 10,7) Ankara, 5 bin 243 konut satışıyla (yüzde 6,2)  İzmir  izledi. En az satış olan iller ise 6 konut ile Şırnak, 7 konut ile Ardahan, 11 konut ile Hakkari olarak kayıtlara geçti.


İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI


Bu dönemde ipotekli konut satışları yüzde 19,9 azalış göstererek 26 bin 584’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31,4 olarak belirlendi. İpotekli satışlarda İstanbul, 5 bin 685 konut ve yüzde 21,4 pay ile ilk sırada yer aldı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 47,8 ile Artvin oldu. 


40 BİN KONUT İLK DEFA SATILDI


İlk defa satılan konut sayısı bu dönemde yüzde 5,5 artarak 40 bin 77’ye ulaştı. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47,4 olurken, ilk satışlarda İstanbul 7 bin 36 konut satışı ile en yüksek payı (yüzde 17,6) aldı. İstanbul’u 3 bin 642 konut satışı ile Ankara, 2 bin 493 konut satışı ile Van takip etti.


İKİNCİ EL YÜZDE 7 AZALDI


İkinci el konut satışları ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,7 azalış göstererek 44 bin 479’a geriledi. İstanbul, 8 bin 490 konut satışı ve yüzde 19,1 pay ile bu alanda ilk sırada yer alırken, İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 54,7 oldu.  Ankara  5 bin 370, İzmir 3 bin 42 konut satışı ile İstanbul’u izledi.


YABANCILARA BİN 462 KONUT


Yabancılara yapılan konut satışları ocakta 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 13,4 artarak bin 462 olarak hesaplandı. Bu alanda ilk sırada 498 konut satışı ile İstanbul bulunurken, bu ili 315 ile Antalya, 129 ile Bursa, 84 ile Yalova, 68 ile Ankara ve 65 ile Aydın takip etti. Ocakta Irak vatandaşları Türkiye’den 308 konut satın aldı. Suudi Arabistan 136, Kuveyt 134, Rusya 106, Afganistan 104 konut ile Irak’ın ardından geldi.


‘DÜŞÜŞ KISA VADELİ OLACAK’


Söz konusu verileri değerlendiren sektör temsilcileri konut satışlarında düşüşün kısa süreceğini öngörüyor. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Suriye’deki savaşın ve ülke içindeki bazı olayların ekonomiyi negatif etkilediğini, bunun da normal olduğunu belirtti. Tavukçuoğlu, ancak geçen yıl bütün olumsuzluklara rağmen ülke ekonomisinin güzel bir büyüme rakamı yakaladığını vurguladı. Tavukçuoğlu, satış rakamlarının çok az düştüğünü anımsatarak, “Ancak bu düşüş kısa vadeli olacak. Önümüzdeki dönemde konut satışları daha da artacak. Yabancılara satışın artması bunun bir göstergesidir” dedi.


‘İKİNCİ ÇEYREKTE ATAĞA GEÇECEKTİR’


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Suriye’deki olaylar ve Türkiye’nin savaşa gireceği söylentileri, bankaların kredi faizlerindeki yüksek seviye ve Güneydoğu’daki olumsuzluklar özellikle yatırımcıları negatif etkiliyor. Ben ümidimi koruyorum. Önümüzdeki günlerde çok da olumsuzluk beklemiyorum. Yılın ikinci çeyreğiyle faizlerin düşmeye başlayacağına, Suriye’deki olumsuzlukların azalacağına inanıyorum. En olumsuz dönemde bile sadece yüzde 1,9’luk azalma yaşandıysa 2016 bizim için iyi bir yıl olacaktır. Konut satışları, 2016’nın ikinci çeyreğiyle atağa geçecektir” ifadelerini kullandı.


Vahdet


Geri Dön