26 / 04 / 2024

Irak'ın yeniden inşası için Türk yatırımcılar bekleniyor!

Irak'ın yeniden inşası için Türk yatırımcılar bekleniyor!

"Irak'ta Yatırım Olanakları" konferansında konuşan Irak Belediyeler ve Altyapı Bakanı Al Ansari petrol ve turistik gelirleri Irak'ı dünyada en zengin ülkelerden biri haline getirdi" dedi.



Irak Cumhuriyeti Belediyeler ve Altyapı Bakanı Abdel Karim Younis Al Ansari, DAEŞ'in Irak'ta altyapıya büyük zararı dokunduğunu belirterek, "Irak, DAEŞ üe bütün dünyaya vekaleten savaşıyor. Biz dost komşu ülkelerden şunu istiyoruz; lütfen DAEŞ'in terör kaynaklarını kurutun, onlara maddi yardım ulaşmasına imkan vermeyin" dedi. Ekonomi Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen "Irak'ta Yatırım Olanakları" konferansı gerçekleştirildi. Irak'ı tekrar imar etmek ve ekonomilerini yürütmek üzere uğraştıklarını ve bunun özellikle ulusal sermayelerin yer aldığı sektörleri harekete geçirdiğini beirten Ansari şöyle devam etti: "Maddi ve beşeri özellikler, petrol ve turistik gelirleri Irak'ı dünyada en zengin ülkelerden biri haline getirdi. Bu durum en iyi yatırım fırsatlarını sunuyor. Irak'ın kapıları tüm kardeşlere ve dostlara açıktır. Irak'ı beraber yeniden inşa etmek için Türk dostlarımızı bekliyoruz. Irak'ın ilerlemesi ve ortak çıkarları için katkıda bulunan herkese kapıları açık. AVM, pazar ve çarşıların kurulması, turistik şehirlerin geliştirilmesi, eğlence yerleri, büyük santraller kurma alanlarında Irak'ta çalışılabilinir. 


Biz canlı bir ekonomi ve gerçek yatınmların, istikrar ve emniyet olmazsa olmayacağını biliyoruz. Yakın gelecek ekonomik ve siyasi stratejimizle Iraklılar rahat edecek. Bunun size teminatını yakın gelecek için veriyoruz. DAEŞ'in Irak'ta altyapıya büyük zararı dokundu. Hükümetimiz, bütün devletlerle güzel ve iyi komşuluk ilişkileri kurmaya çalışıyor. Irak, DAEŞ ile bütün dünyaya vekaleten savaşıyor. Biz dost, komşu ülkelerden şunu istiyoruz; lütfen DAEŞ'in terör kaynaklarını kurutun, onlara maddi yardım ulaşmasına imkan vermeyin. Bunların çok sapık düşünceleri vardır. Bütün bölgeyi terörize ediyorlar." DEİK Başkanı Cihat Vardan da Türk özel sektörü olarak Irak'ın yeniden yapılanmasına büyük önem verdiklerini belirterek "Şimdi önümüzde yeni bir dünya, yeni bir Ortadoğu ve yeni bir Irak var. Bu yeni dönemde ortak bir vizyonla Irak'ın yeniden imarı, küresel bağlantılarının gelişmesi için yeni projelere imza atabileceğimize inanıyorum" dedi. Irak'ın, son dört yılda Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke haline geldiğini anımsatan Vardan, şunları kaydetti: "Türk şirketleri Irak'ta en etkin şirketler olmuşlardır. Milli gururumuz Ziraat Bankası, Irak'ta şube açan ilk yabancı bankadır. Türk Hava Yollan da Irak halkını İstanbul üzerinden dünyanın dört bir köşesine ulaştırmaktadır. Sizler de biliyorsunuz, buna benzer örnekleri çoğaltmamız mümkündür. 


Biz ayrıca, iki ülke arasında ekonomik entegrasyonun güçlenmesi için lojistik altyapısını geliştirmemiz, sınır geçişlerini modernize etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, Basra ile Mersin'i birbirine otoyol ve demiryolu ile bağlamalıyız. Bundan 100 yıl önce İstanbul-Bağdat arasındaki demiryolu sistemi varken bugün olmaması kabul edilebilecek bir durum değildir."Cihad Vardan, ticari ilişkileri kalıcı yatırım ilişkileri ile derinleştirmeyi planladıklarını ifade ederek, bunu yapabilmek için siyasi otoritenin desteğinin çok önemli olduğunu söyledi. 


Bu bağlamda konferansın önemine dikkati çeken Vardan, "Bu vesileyle bir yandan yeni projelere bakarken, öte yandan da öncelikle Irak'ta faaliyet gösteren müteahhitlik şirketlerimizin geçtiğimiz yıl terör saldırılan nedeniyle ortaya çıkan gecikmelerden kaynaklanan Irak otoriteleri ile yaşadığı sorunların telafisi hususunu misafir bakanlarımızın dikkatine sunmak istiyoruz. Ve çözüm için desteklerini talep ve rica ediyoruz" diye konuştu. 


Hürses


Geri Dön