28 / 03 / 2024

Irak'taki inşaat sorunu çözüm bekliyor!

Irak'taki inşaat sorunu çözüm bekliyor!

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi, Türk iş adamlarının Irak'ta yaşadığı sorunları konuşmak üzere bir toplantı düzenledi. Dün yapılan ve 3 saat süren toplantıya 100'den fazla sektör temsilcisi katıldı.



Toplantıda öne çıkan maddelerin güvenlik sorunu ve ödemeler olduğunu belirten DEİK Türk-Irak Iş Konseyi Başkanı Emin Taha, "Toplantıda tüm şirket yetkilileri tek tek sorunlarım anlattı. Bugüne kadar en büyük sorun Irak Hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafınca yapılmayan ödemelerdi. 

Ancak şimdi güvenlik daha büyük kriz haline geldi. Daha önce Türk işçiler kaçırılmıştı ve bu risk devam ediyor. Tür Üye aleyhine yürüyüşler yapılıyor. Çok sayıda şirket güvenlik endişesi ile kiraladıkları evleri boşaltıp otele yerleşti" dedi. 


RAPOR HAZIRLANIYOR

Toplantı sonrası bir rapor hazırlanacağım belirten Taha, önümüzdeki hafta bu raporu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunmayı planladıklarını ifade etti. 

İnşaat, sağlık, gıda, mobilya gibi farklı sektörlerin bölgede ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten Taha, "Sorunların çözümü için net adımları atılması gerek. Bu nedenle Başbakan ile birlikte Irak'a gitmek istiyoruz" dedi. 

Petrol fiyatlarındaki düşüş, petrol çıkarımında yaşanan zorluklar ile terör örgütü IŞID'in Irak bütçesine ciddi oranda zarar verdiği, bu nedenle ülkede iş yapan şirketlerin hak edişlerinin ödenemediği belirtiliyor. Irak'ta sadece inşaat şirketlerinin 700 milyon dolar alacağı olduğu belirtiliyor. Irak sorunun çözümü için Türkiye Müteahhitler Birliği'nin de önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanlığı'nı ziyaret etmesi bekleniyor. Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk müteahhitlerin zor durumu aşması için Türkiye'nin Irak Hükümeti'ne borç vermesini öneriyor. Irak Kürdistan Bölgesi'nde iş yapan Türk müteahhitleri ise Türkiye'nin, Kuzey Irak'tan petrol almaşım, ödemeyi ise Türk müteahhitlere yapmasını öneriyor. 


Hürriyet


Geri Dön