20 / 04 / 2024

İran ve İtalya arasında 17 milyar euroluk altyapı anlaşması imzalanacak!

İran ve İtalya arasında 17 milyar euroluk altyapı anlaşması imzalanacak!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer anlaşmayla yaptırımlardan kurtulmasının ardından ilk Avrupa seyahati programı kapsamında İtalya’ya geldi. Ruhani’nin ana gündemi, ülkesine yabancı yatırım çekmek.



İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer anlaşmayla yaptırımlardan kurtulmasının ardından ilk Avrupa seyahati programı kapsamında İtalya’ya geldi. Ruhani’nin ana gündemi, ülkesine yabancı yatırım çekmek.


Beraberindeki 5 bakan ve önde gelen 120 işadamı ile Roma’ya çıkarma yapan Ruhani dün İtalyan mevkidaşı Sergio Mattarella tarafından Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de kabul edildi. İran lideri, iki ülke arasındaki yatırımları artırmak amacıyla bugün düzenlenecek olan iş forumunda bir konuşma yapacak ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco ile Vatikan’da bir araya gelecek. Ruhani’nin, bu görüşme sırasında Papa’yı ülkesine davet edeceği öne sürülüyor.


114 uçak alacak

İtalyan basını, İran ve İtalya arasında, İran’da yaptırımlar nedeniyle bakımsız kalan altyapının yenilenmesi, ulaşım ve inşaat sektörleri ile enerji ve petrol alanlarında 17 milyar euro’ya yakın anlaşmalar imzalanmasının beklendiğini duyurdu.


İtalya ziyareti çarşamba sabahı son bulacak olan Ruhani, ardından Paris’e gidecek. İran’ın eskiyen yolcu uçağı filosunu yenilemek için 114 civarı Airbus satın alması gündemde. 


Milliyet


Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ambargonun kaldırılmasının ardından İran dünya piyasalarına hızlı dönüş yaptı. Geçen hafta Çin'le yapılan ve iki ülke arasındaki yıllık ticareti 60 milyar dolara çıkartmayı hedefleyen anlaşmaların ardından, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün de Avrupa'da yeni anlaşmalara imza attı. Ruhani, uzun süredir beklenen Avrupa ziyaretinin ilk ayağında İran'ın başkenti Roma'ya giderken, Avrupa'da ilk anlaşmayı İtalyan işadamlarıyla yaptı. Çok sayıda işadamı ve 10 bakanla birlikte Roma'da  bulunan Ruhani ulaşım ve inşaat alanlarında İtalya ile 17 milyar dolarlık anlaşma imzalayacak. 


114 AIRBUS SİPARİŞİ 

Ruhaninin ziyaretindeki son durağı ise Fransa olacak. 13 Kasım'da Paris'te 130 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılan nedeniyle ertelediği Fransa ziyaretinde Ruhaninin, 114 adet Airbus yolcu uçağının alımı için Paris'te anlaşma imzalaması bekleniyor. İran liderinin Avrupalı yetkililerle yapacağı görüşmelerde, Suriye'deki savaşla mücadele başlıklarının da ele alınacağı belirtildi. 


İSVİÇRE PARALARI SERBEST BIRAKTI 

Birleşmiş Milletler tarafından İran'a uygulanan yaptırımlar kapsamında 2007 ve 2012 yılları arasında İranlıların İsviçre bankalarında bulunan kamu kuruluşlarına ve zenginlere ait olan paraları bloke etmişti. İran'a karşı uluslararası yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte İsviçre İran'a ait 12 milyon İsviçre Frank'ını serbest bıraktı. İran hükümeti ve diğer para sahipleri paralarını çekerken ismi açıklanmayan birinin 10 bin İsviçre Frank'ının hesapta kaldığı öğrenildi. 


Meydan


Geri Dön