18 / 04 / 2024

İş dünyası teröre karşı yatırımlara devam edecek!

İş dünyası teröre karşı yatırımlara devam edecek!

Teröre karşı tüm Türkiye gibi iş dünyası da tek ses, tek yürek oldu. Yaşanan olaylara Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki iş adamları da tepkisiz kalmadı.




Teröre karşı tüm Türkiye gibi iş dünyası da tek ses, tek yürek oldu. Yaşanan olaylara Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki iş adamları da tepkisiz kalmadı.


Bölgede iş dünyasını temsil eden oda, borsa ve derneklerin temsilcileri terör olaylarını lanetledi. 2017’nin huzur ve barış yılı olması dilediğinde birleşen işadamları, Türkiye’nin kenetlenerek her türlü zorluğun üstesinden geleceğini vurguluyor.



İşadamları, yeni yılla birlikte terörün bitirilmesi, hayatın normal akışına dönmesi ve ekonominin ülke gündeminde öncelikli hale gelmesi gerektiğini belirterek, genç nüfusa yeni iş alanları açacak fabrikaların kurulması, ticaret ve hizmet sektörlerinde istihdamı artırıcı politikaların uygulanabilir hale gelmesini talep ediyor.


Bütün oda başkanları birlik beraberlik mesajı vererek yatırımlara devam edeceklerini belirtiyor.


‘Ülke geleceği için mücadele etmeliyiz’


Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu, terör olaylarının birliğimize, beraberliğimize atılmış bir kurşun olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:


“Birlik ve beraberliğimizi bozamayacaklar. Bunun için kolkola girerek daha çok çalışıyoruz. Ekonomimizi daha ileriye götürmek için Gaziantep olarak vargücümüzle çalışıyoruz, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yeni işçi alabilmek için çaba içerisindeyiz. Tabii ki işlerimiz etkileniyor. Ancak biz buna bakmıyoruz, seferberlik dönemindeyiz. Böyle dönemde kar zarar hesabı yapılmaz. Önemli olan ülkenin geleceği. Hiçbir zaman sadece ekonomimizi düşünmüyoruz. Hepimiz var gücümüzle ülkemizin geleceği için mücadele ediyoruz.”


‘Daha fazla çaba harcıyoruz’


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Kayseri’de yapılan terör saldırısını kınadığını ve lanetlediğini belirterek, “Hepimizin başı sağolsun. Ülke olarak gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zorlukları aşmak için birbirimizi sahiplenmek ve daha iyi anlamak durumundayız. Bu  ülke hepimizin” dedi.


Çözüm sürecinde ekonomik kalkınmanın bölgede öncelik olduğunu da anımsatan Sayar, “Bu ticarete ve yatırımlara pozitif katkı sağlamıştı. Bu ortam moral ve motivasyon kaybına neden oluyor. Tüm yaşanan olumsuzluklara karşın mevcut yatırımlarımızı artırmaya çalışıyoruz. Bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmak için daha fazla çaba içerisindeyiz. Çözüm sürecindeki barış ortamını istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.


‘Terör belasından yatırımla kurtulalım’


Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı ve Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Settar Konukoğlu, Türkiye’nin terör belasından kurtulmasının yatırım ve istihdamla mümkün olduğunu kaydetti. Konukoğlu, “Yatırım ve istihdamın olmadığı bölgelerde hem cehalet hem de fakirlik baş gösterir” dedi. Türkiye’nin geçmişte büyük badireler atlatan büyük bir ülke olduğunu vurgulayan Konukoğlu, “Birlik ve beraberlikle Türkiye önündeki engelleri tek tek aştı bundan sonra da aşacaktır. Ülkenin batısından, doğusuna insanların daha fazla kenetlenerek ülkemizi hedeflerine taşıyacak projelere imza atması gerekiyor. Bunun için de herkesin elinden geleni fazlasıyla yaptığına şahitlik ediyoruz” diye konuştu.


‘Meydan bırakmayız yatırımlar sürecek...’


Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanı Abdülkadir Demir, güçlü bir Türkiye’nin birilerinin gözüne battığını belirterek, “Ama verdikleri huzursuzlukla bunu başarabilecekler mi, tabii ki hayır. Yatırımlar sürecek . Eğer biz yatırımdan elimizi çekersek onlara hizmet etmiş oluruz. Asla meydanı onlara bırakmamalıyız. Yatırımlara vargücümüzle devam edeceğiz. Hükümet de ciddi destekler veriyor zaten. Bunları değerlendireceğiz” dedi.


Son patlamaların herkesi inanılmaz rahatsız ettiğini de dile getiren Demir, ancak bu patlamalarla Türkiye’nin çizdiği yoldan döneceğini düşünenlerin boş bir çaba içinde olduğunu, her türlü terörü ve insan öldürmeyi lanetlediklerini kaydetti.


‘Geleceğe güvenle yolumuza devam’


Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol, “Bunu yapanların amacı ülkede ayrımcılık yaşanması, bir güvensizlik ortamı oluşması. Biz bir arada yaşamaya birliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Yoksa onların istediklerine hizmet etmiş oluruz. Birlik ve beraberlik en iyi cevap” dedi. Şanlıurfa’daki yatırım ortamını da değerlendiren Demirkol, “Hiçbir yatırımcı bölgeden vazgeçmedi. Urfa geleceğine güvenilen bir şehir. Özellikle tekstil ve ayakkabı anlamında önemli yatırımlar var ve yenileri oluşuyor. Yatırım ortamına ilişkin yaptığımız bir çalışmada sorular sorduk. Buna göre ‘güvenlik’ 30  soru içinde son cevap olarak yer aldı. Bölgeye yatırımı engelleyen en son madde oldu” ifadelerini kullandı.


Birlik ve beraberliğimiz en güçlü yanıt


Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, terör eylemlerinin doğrudan hedefinin ülke ekonomisi olduğuna dikkat çekti. Hükümetin genel ülke ekonomisi ve bölge ekonomisi için önemli argümanlar geliştirdiğine vurgu yapan Takva, şunları söyledi: “Her türlü terör eylemini kınıyoruz. Bölge sıkıntılı. Hükümetin özellikle 23 ili kapsayan 8 cazibe merkezli destek programını Türkiye’nin her tarafından iş dünyasının sahiplenmesi gerekiyor. Teröre karşı milli bir seferberlik duygusuyla hareket etmek herkese düşüyor. Ancak birlik ve beraberlikle bunların önünde durabiliriz. Doğudaki tüccarlarla batıdaki tüccar ilişkileri, ‘onlar üretiyor biz burada satıyoruz’ şeklinde gerçekleşiyor ama bunu daha derin, samimi bir işbirliğine götürmek gerekiyor.”


‘Terör örgütleri ülkeye sıkıntı veriyor’


Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Nedim Kuzu, terör olaylarının bitmesini istediklerini belirterek, “Ülke bizim ülkemiz başka yaşayacak yerimiz yok” dedi.


Bu tür saldırıların ekonomiye de çok zararı olduğuna değinen Kuzu, “Şu anda diğer şehirlerde olduğu gibi Siirt ekonomisi de sıkıntılı. İş dünyası olarak yatırım ortamı bulamıyoruz. Devletin bölge için verdiği güzel desteklerden insanlarımızın yararlanabilmesi için bu olayların bitmesi gerekiyor. Ülkesini, devletini seven insanların hiçbiri bu terör örgütlerinin arkasında değil. O nedenle bir an önce terör olaylarının bitmesi lazım. Bunları hepsi dış destekli. Ülke ve bölge insanını temsil etmeyen terör örgütleri bu ülkeye sıkıntıdan başka bir şey veremez” diye konuştu.


 Milliyet


Geri Dön