11 / 05 / 2024

İsa Gök: Fabrika arazileri peşkeş çekilecek!

İsa Gök: Fabrika arazileri peşkeş çekilecek!

Şeker-İŞ Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, AKPnin şeker fabrikalarını özelleştirme raporunu, yağmacı olarak bilinen ED&F Man adlı İngiliz şirketine hazırlattığını söyledi 



Şeker-İş Başkanı İsa Gök AKPnin özelleştirme politikasına isyan etti: Her şey İngilizlere havale edildi

Yargıya rağmen

GÖk, AKP tutarsızlık içinde. Pancarı da katma değeri de yok ettik. Özelleştirme, Danıştay kararına rağmen sürüyor. Fransa özelleştirdiği fabrikaları yeniden kamulaştırdı dedi.

Şekerde özelleştirme İngilizlere havale edilmiş

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, AKPnin şeker fabrikalarının özelleştirme raporunu, yağmacı ED&F Man adlı İngiliz şirketine hazırlattığını söyledi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilerek kapatılması Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gökü isyan ettirdi. AKP iktidarının şeker politikasında tutarsızlık içerisinde olduğunu söyleyen İsa Gök, Bakanlar Kurulu onayı, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), özelleştirme çalışmalarını Danıştay Kararına rağmen sürdürüyor. Enerji Bakanlığının teknik raporları ise pancar ekiminin mutlaka korunmasını istiyor. En iyi ve en verimli yenilenebilir enerji, biyoetonol enerji hammaddesi pancardan elde ediliyor. Fosil enerjilere ise 30 yıllık bir ömür biçiliyor. Dünya bu nedenle yenilenebilir enerjiye gidiyor hatırlatmasını yaptı.

Fransa geri aldı

AKP iktidarının şeker fabrikalarının özelleştirilme raporunu İngilizlerin yağmacı olarak bilinen ED&F Man adlı şirkete hazırlattığına dikkat çeken Gök, İlk defa 2004te Kütahya Şeker Fabrikası satıldı. Herhalde bu ED&F MAN, Türkiyede pancar ekilsin de ben şeker satmayayımdiye düşünmez. Eğer, tüccar kafasıyla düşünürsek, Şeker fabrikaları kapansın, Türkiye pancar ekmesin. Ben de Türkiyeye şeker satayımdiye düşünmesinden daha doğal bir şey olamaz. Böyle bir şirkete Özelleştirme Stratejisi Raporu hazırlatılması enteresan. Ukraynadaki tesislerinde, kamış şekeri üreten ülkelerden temin ettiği ham şekeri işleyerek şeker üretmektedir. Ülkemizin şeker üretimindeki her azalış, bu şirket için kâr anlamına gelecektir. Türkşekerin rakibi konumundaki böyle bir şirketin şeker sanayisinin özelleştirilmesinde kendi çıkarlarından ve kârından başka bir şey düşüneceğini, Türkiyenin milli çıkarlarını gözeteceğini varsaymak mümkün değildir dedi. Fransanın özelleştirdiği şeker fabrikalarını tekrar kamulaştırdığını belirten Gök şunları söyledi: Kütahya Fabrikası satılınca, biz de ne oluyor diye bir baktık. Fransa zararın farkına varınca yıllar önce özelleştirdiği şeker fabrikalarını yeniden kamulaştırdı. Bugün Fransada şeker üretiminin yüzde 67si pancar üreticisinin sahibi olduğu fabrikalar tarafından gerçekleştiriliyor. ABnin ortalaması da yüzde 65. Pancar üreticileri adına şirket kurup, onlara devretmişler.

ABDnin gözbebeği

Gök, açıklamasını şöyle sürdürdü: Bugün, dünyanın en libarel ülkesi diye örnek gösterilen ABDde bir tane şahsa ait şeker fabrikası yok. Hepsi pancar üreticilerinin kurduğu şirketlere ait. Buradaki olay şu: Stratejik bir ürün olduğu için kimse ben ekmiyorum demesin. Hem ekecek, hem de şeker üretecek. Buradaki bağ ile dengeyi kuruyor. Bu sene de pancar ekmeyeyim, yoruldum, yulaf ekeyim, pancarı terkedeyim demesin. Çünkü stratejisi böyle. ABD böylece hem pancar ekimini garanti altına almış, hem de en fazla katma değer üretilen bu sektörün ayakta durmasını sağlamış. Türkiyede pancar ekilmemesi ile sadece her yıl 4.8 milyar liralık iş hacmini değil, 3 milyar dolara yakın katma değeri kaybediyorsun. Bu sıfırdan meydana gelen paradır. Yemden, etten, sütten, alkolden, taşımadan mayadan, biyoetonol gibi yan ürünlerden. Onun için gerek ABD gerekse de Fransa gibi ülkeler ekonomileri canlandıran pancar üretimini zaafa uğratmıyor. Gözbebeği gibi koruyorlar.

NBŞ kullanımına destek!

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök, pancar ekiminin sağlık açısından çok önemli olduğunu bilimadamlarının da her fırsatta tescil ettiğini belirtti. Gök şunları söydi: Şeker pancarından elde edilen şeker, doğal bir üründür. İnsan vücudu doğal pancar şekerini yadırgamadan kabul eder. Bir örnek vereyim. Pancarı kaynatın şeker oluyor. Meyveleri kaynattığınızda reçel veya komposto yapabilirsiniz. Ama mısırı kaynatırsanız, haşlanmış mısır yersiniz. Siz mısırdan nasıl şeker elde edildiğini sanıyorsunuz. Kimyasal yollarla enzimler kullanarak, müdahalelerle şeker elde ediliyor. Mısır şurubu genetiği değiştirilmiş bir enzimle fruktoze dönüştürülerek Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretiliyor. İngiltere ve Fransa daha önce bu malı üretirken üretiminden vazgeçti. ABD, nişasta bazlı şeker için kendi ülkesinde yüzde 2 kota koydu. Bizde ise 2010-2011 pazarlama yılında Şeker Kurulu tarafından 244 bin 400 ton olarak belirlenen kota Bakanlar Kurulu Kararıyla yüzde 50 oranında artırıldı. Kendi ülkendeki şeker fabrikalarını kapatıp, pancar üretimini yok edip, sağlıklı şeker yerine zararlı olduğu ortaya çıkan NBŞ kullanımını arttırmanın nedenini anlamak mümkün değil.

Fabrika arazileri peşkeş çekilecek

Şeker fabrikaları yapılırken öncelikle iş, istihdam ve sosyal amacın ön planda tutulduğunu söyledi. Gök, Doğru da yapılmış. Bugün oralarda istihdam yaratabilmek için teşvikler veriliyor. Devlet,  Sen burada yatırım yap, 7 yıl boyunca sigorta primi almayacağımdiyor. 5 yıl boyunca da verginizin yüzde 20sini alacağımdiyor. Yani yeni istihdam alanları yaratmak için uğraşılıyor. Ama bunu yapan devlet özelleştirme yoluyla buradaki şeker fabrikalarını otomatikman kapatmış oluyor. 25 fabrikanın 18 ile 20ye yakını kapatılacak dedi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin arkasında geniş arazilerin peşkeş çekilmesi düşüncesinin yattığını belirten Gök, Özelleştirme metoduyla şeker fabrikalarının arazileri yağmalanacak dedi. Gök, Doğu Anadoludaki şeker fabrikaları çiftçiyi şeker pancarı ekmeye alıştırmak için sosyal amaçlı kurulmuştur. Kâr oranları düşük olduğu için bu fabrikaları alanlar, kapısına kilit vurup, arazisinden faydalanacak. Yani, özelleştirmeyle şeker fabrikalarının arazileri peşker çekilmek isteniyor diye konuştu.

Pancarın katma değeri otomobilden 6 kat fazla

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, pancarın yetiştirilen ülkeler için çok önemli stratejik bir ürün olduğunu söyledi. Gök, Türkiyede 10 milyona yakın insanın pancar ekimiyle elde edilen katma değerden yararlandığını ifade ederek, Aşağı yukarı 120 bin kişinin tarımda tam istihdamı sağlanıyor. Sanayi de 25 bin kişinin üzerinde tam istihdam meydana getiriyor. Taşıma, besicilik, maya sektörü gibi yan sanayilerden bahsetmiyorum. Türkiyede otomotiv sanayininin 30 milyar dolar ihracatı var. Yarattığı yerli katma değer 500 milyon dolar bile değil. Ama pancarın 4.8 milyar lira iş hacmi var. 3 milyar dolar katma değer yaratıyor. Bana Türkiyede bu kadar yerli katma değer yaratabilen başka bir ürün göstersinler. Böyle bir ürün yok, böyle bir sanayi yok. Ne yapıyoruz biz, Türkiyenin taşından, toprağından, suyundan, güneşinden bir değer çıkartıyoruz. Ve kaç tane alana nüfuz ediyor. Tarımda bir kişinin tam istihdamının karşılığı 4 ile 6 bin dolar arasındayken sanayide 165 bin dolar seviyesindedir. Bu sektörün yapılanmasını da iyi analiz etmek gerekir dedi. Pancarın ülkeye daha bir çok alanda faydasının olduğunu belirten Gök Yarattığı katma değeri analiz edersek şu sonuçları elde ederiz. Pancar, toplandıktan sonra ekildiği toprağı yüzde 20 oranında daha verimli hale getirmektedir. Türkiyede her yıl 3 milyon dekar pancar ekiliyor. Pancarın küspesi besicilikte yem olarak kullanılmaktadır açıklamasını yaptı.

Arpadan daha ucuz

Gök, şunları söyledi: 3 milyon dekar ekili alandan toplanan pancardan elde edilen küspenin besin değeri 1 milyon dekardan elde edilecek arpanın besin değerine eşittir. Ayrıca pancar küspesini 1 liraya mal ederken, arpa küspesine 7-8 lira harcarsınız.

Yani pancar üretimiyle Türkiyenin arpa üretimine 1 milyon dekar katkıda bulunuluyor.
Yeniçağ/Salim Yavaşoğlu


Geri Dön