25 / 04 / 2024

İsdemir'in yeni haddehanesi 100 bin ton çelik üretecek!

İsdemir'in yeni haddehanesi 100 bin ton çelik üretecek!

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş'nin (İSDEMİR) yeni yassı çelik sıcak haddehanesinin ülke ekonomisinin hizmetine sunulduğu bildirildi



İSDEMİR'den yapılan yazılı açıklamada, ERDEMİR'in OYAK'a devri ile başlayan yeniden yapılanmanın verdiği güç ve destek ile "Cumhuriyet tarihinin bir defada gerçekleştirilen en büyük yatırımı olan" ve 40 adet projeden oluşan "İSDEMİR Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımı'nın (MDY)"; 3 milyar dolar seviyesinde bir harcama ile gerçekleştirilmekte olduğu, sıvı çelik üretim kapasitesinin 2,2 milyon ton/yıldan 5,3 milyon ton/yıl seviyesine çıkartıldığı belirtildi.

Geçen yıl MDY projesi kapsamında tamamlanarak ağustos 2008 tarihinde yassı çelik deneme üretimine başlayan İSDEMİR sıcak haddehanesinin 3,5 milyon ton/yıl üretim kapasitesi ile Türkiye'nin yassı çelik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacağı ifade edildi. Marubeni/Mitsubishi-Hitachi/Siemens konsorsiyumu ile yapımı gerçekleştirilen sıcak haddehanede yüksek ürün kalitesinin temini için geliştirilen en son haddeleme ve otomasyon teknolojilerinin uygulandığı belirtilen açıklamada, üreteceği ürün yelpazesi, kalitesi ve modern teknolojisi ile dünyanın en iyi tesislerinden biri olan İSDEMİR sıcak haddehanesinde 700 ile 2 bin 50 milimetre arasındaki genişliklerde ve 1,2 ile 22 milimetre arasındaki kalınlıklarda sac üretilebileceği bildirildi.

Açıklamada, 800 metre boyunda bir bina içinde 560 metre uzunluğunda bir büyüklüğü bulunan haddehanede üretilen bobinlerin her birinin ağırlığının en geniş sac için 39 ton olacağı, tesiste iki adet 400 ton/saat kapasiteli slab ısıtma fırını, bir adet kaba hadde, bobin kutusu, 6 ayaklı şerit hadde ve iki adet bobin sarıcı ile tesisin tamamen otomatik çalışmasını sağlayan bilgisayar ve otomasyon sistemleri bulunduğu kaydedildi. 2 Ağustos 2008'de yassı çelik deneme üretimine başlanmasının üzerinden geçen bir yıl içinde çeşitli ebat ve kalitede haddeleme gerçekleştirildiği, işletme tecrübesi kazanıldığı, ekipman ve otomasyon ayarlarının yapılarak tüm testlerin başarı ile sonuçlandırıldığı bildirilen açıklamada, İSDEMİR'in, sistematik çalışmaya verdiği önem çerçevesinde mevcut ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, TS18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelerini yeni yassı çelik sıcak haddehanesini de kapsayacak şekilde genişlettiği ve ürün uygunluğu kapsamında da TS EN 10025 Sıcak Haddelenmiş Rulo ve Sac Ürün Uygunluğu belgesi ile EN 10025 Sıcak Haddelenmiş Yapı Çelikleri CE belgesini de alarak tesisinin kalitesini "kanıtladığı" belirtildi.

Müşteri taleplerini değerlendiren İSDEMİR'in, proje kapsamında ayrıca üç adet yeni makas hattının da montajını tamamlayarak işletmeye aldığı, makas hatları sayesinde yassı çelik müşterilere bobin olarak teslim edilebileceği gibi talebe uygun boylarda kesilerek levha olarak da sevk edilebileceği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Ağustos ayında müşterilerden alınan siparişlere bağlı olarak üretilmesi planlanan 100 bin ton yassı çelik pazar şartlarına bağlı olarak yıllık 3,5 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesine ulaşabilecektir. Ayrıca ülkemiz yassı çelik ihtiyacı dikkate alınarak ileride ilave donanım ile tesis kapasitesini 4,5 milyon ton/yıl seviyelerine çıkarmak üzere gerekli ekipman temellerini mevcut proje kapsamında tamamlanmıştır.

ERDEMİR'in OYAK'a devri ile birlikte hızlanan yatırımları ile İSDEMİR, dünyanın en modern ve verimli demir çelik tesislerinden biri haline gelmekte olup Ereğli'deki tesislerimiz ile birlikte ulaşılan 9 milyon ton/yıl yassı çelik üretim kapasitesi sayesinde ülkemizin yassı çelik talebini büyük ölçüde karşılayarak dış ticaret dengesine katkıda bulunacaktır. Böylelikle, ERDEMİR Grubu ulaştığı bu büyük yassı çelik kapasitesi ile dünya çelik sektöründe Türk sanayisinin ağırlığını hissettirecek ve gücünü ispatlamış olacaktır."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

İsdemir, 100 bin ton yassı çelik üretecek

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş'nin (İSDEMİR) yeni yassı çelik sıcak haddehanesi hizmete girdi. "İSDEMİR Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımı'nın'' 3 milyar $ seviyesinde olduğu, sıvı çelik kapasitesinin ise 2.2 milyon ton/yıldan 5.3 milyon ton/yıl'a çıkartıldığı belirtildi.
Sabah

İsdemir'in yeni haddehanesi devreye alındı

ERDEMİR'in OYAK'a devrinin ardından yapılan modernizasyon çalışmaları sonrasında, Cumhuriyet tarihinin bir defada gerçekleştirilen en büyük yatırımı olan ve 40 adet projeden oluşan "İSDEMİR Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımı (MDY)", 3 milyar dolarlık bir yatırım harcaması gerçekleştirildi. Geçen yıl MDY projesi kapsamında tamamlanarak Ağustos 2008 tarihinde yassı çelik deneme üretimine başlayan İsdemir sıcak haddehanesi'nin yıllık 3.5 milyon tonluk üretim ka-pasitesi ile Türkiye'nin yassı çelik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacağı belirtiliyor.

SON TEKNOLOJİLER UYGULANDI

MARUBENİ / MITSUBISHI-HITACHI / SIEMENS Konsorsiyumu ile yapımı gerçekleştirilen Sıcak haddehanede yüksek ürün kalitesinin temini için geliştirilen en son haddeleme ve otomasyon teknolojileri uygulandı. İSDEMİR sıcak haddehanesinde 700 ile 2050 milimetre arasındaki genişliklerde ve 1,2 ile 22,0 milimetre arasındaki kalınlıklarda sac üretileceği belirtildi.
Yenişafak

İsdemir yassı mamulde Türkiye'yi rahatlatıyor

2008 yılında yassı çelik deneme üretimine başlayan İsdemir, yeni sıcak haddehanesiyle yıllık 2.2 milyon tonluk sıvı çelik üretim kapasitesini 3.5 milyon tona yükseltti. Erdemir'in Oyak'a devriyle başlayan yeniden yapılanma sürecinde, Cumhuriyet tarihinin bir defada gerçekleştirilen en büyük yatırımı olan ve 40 adet projeden oluşan `İsdemir Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımı (MDY)', 3 milyar dolar gerçekleşti. İsdemir'in sıvı çelik üretim kapasitesi de 5.3 milyon tona çıktı. Geçen yıl MDY projesi tamamlanarak, Ağustos 2008'de yassı çelik üretimine başlayan İsdemir sıcak haddehanesi yıllık 3.5 milyon ton üretim kapasitesiyle Türkiye'nin yassı çelik ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacak. İsdemir sıcak haddehanesinde, ağustosta 100 bin ton yassı çelik üretilecek.

Müşteri taleplerini değerlendiren İsdemir, proje kapsamında ayrıca üç adet yeni makas hattını işletmeye aldı. Bu sayede, yassı çelik müşterilere bobin olarak teslim edilebileceği gibi, talebe uygun boylarda kesilerek levha olarak da sevk edilebilecek. Ağustosta müşterilerden alınan siparişlere bağlı olarak üretilmesi planlanan 100 bin ton yassı çelik, pazar şartlarına bağlı olarak yıllık 3.5 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesine ulaşabilecek.

Radikal

İSDEMİR 100 bin ton yassı çelik üretecek
İSDEMİR yeni yassı çelik sıcak haddehanesi üretime geçti

Ağustos 2008'de deneme üretimlerine başlayan 3.5 milyon kapasiteli sıcak haddehane tesisinde, alınan siparişlere bağlı olarak Ağustos 2009'dan itibaren 100 bin ton seviyesinde üretim yapılması planlanıyor.

ERDEMİR'in OYAK'a devri ile başlayan yeniden yapılanmanın verdiği güç ve desket ile "Cumhuriyet tarihinin bir defada gerçekleştirilen en büyük yatırımı olan" ve 40 adet projeden oluşan "İSDEMİR Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımı'nın " 3 milyar dolar seviyesinde bir harcamayla gerçekleştirilmekte olduğu, sıvı çelik üretim kapasitesinin 2.2 milyon ton seviyesinde çıkartıldığı belirtildi.

İSDEMİR, "ayrıca ülkemiz yassı çelik ihtiyacı dikkate alınarak ileride ilave donanım ile tesis kapasitesini 4.5 milyon seviyelerine çıkarmak üzere gerekli ekipman temelleri mevcut proje kapsamında tamamlanmıştır" denildi.
Cumhuriyet

İsdemir, 3 milyar dolar yatırdı "sıcak yassı çelik"e de geçti

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş'nin (İsdemir) yeni yassı çelik sıcak haddehanesi hizmete girdi. Erdemir'in Oyak'a devri ile başlayan yeniden yapılanma ile "Cumhuriyet tarihinin bir defada gerçekleştirilen en büyük yatırımı olan" ve 40 adet projeden oluşan "İsdemir Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımı", 3 milyara gerçekleşiyor.

2 bin 50 milimetre

İsdemir'de, sıvı çelik üretim kapasitesi 2.2 milyon ton/yıldan 5.3 milyon/yıl seviyesine çıkarılmış bulunuyor. Geçen yıl tamamlanarak Ağustos 2008'de yassı çelik deneme üretimine başlayan İsdemir sıcak haddehanesi 3.5 milyon ton/yıl üretim kapasitesi ile Türkiye'nin yassı çelik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak. Marubeni/Mitsubishi-Hitachi/Siemens konsorsiyumu ile yapımı gerçekleştirilen sıcak haddehanede 700-2 bin 50 milimetre arasındaki genişliklerde ve 1.2 ile 22 milimetre arasındaki kalınlıklarda sac üretilebilecek.
Hürriyet


Geri Dön