11 / 05 / 2024

Isı yalıtımıyla yüzde 50 enerji tasarrufu yapılıyor!

Isı yalıtımıyla yüzde 50 enerji tasarrufu yapılıyor!

Isı yalıtımıyla ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu, dolayısıyla da yüzde 50 daha az kirlilik oluyor



Kışın ise bir türlü ısınamazken sıcak yaz günlerinin hayalini kurup ısıtıcımızın ayarını biraz daha yükseltiyoruz. Daha çok elektrik ve yakıt harcayarak çevreye daha çok zarar veriyor, küresel ısınmayı tetikliyoruz. Üstelik ay sonunda gelen elektrik ve doğalgaz faturalarıyla yazın da kışın da tadı kaçıyor. Bu gidişe bir dur demenin yolu ise ısı yalıtımından geçiyor. Çünkü ısı yalıtımı demek, ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu, dolayısıyla da yüzde 50 daha az kirlilik demek.

Enerji tasarrufu sağlarken fosil yakıt tüketimi nedeniyle gerçekleşen karbon salınımını da azaltan yalıtım ürünleri, bir yandan çevreye cankurtaranlık yaparken diğer yandan elektrik ve yakıt harcamalarımızı azaltarak hayat standartlarımızı yükseltiyor. Yaşanan çevre sorunlarıyla birlikte önemi iyice anlaşılan ısı yalıtımı isteğe bağlı olmaktan çıkıp yapılması zorunlu bir uygulama haline geldi. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince 5 Aralık 2009'dan itibaren yeni binalar Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmak zorunda. Mevcut binaların da 2017'ye kadar bu belgeyi alması gerekiyor. 

Bu zorunlu uygulamayla önemi bir kez daha vurgulanan ısı yalıtımında, doğru ürün seçimi ve doğru uygulama ise işin en önemli kısmı… XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fosil yakıt tüketiminde hâlâ 13. sırada yer aldığını hatırlattı. Isı yalıtımı uygulamalarıyla konut başına atmosfere yayılan karbon dioksit miktarının yarı yarıya azaldığına dikkat çeken Ulu, ısı yalıtımının avantajlarının ancak standartlara uygun ürünlerle sağlandığının altını çizdi. Çevreci ve doğru bir yalıtım için paket sitemlerin tercih edilmesinin gerektiğini belirten Ulu, bina ömrü boyunca dayanan ve çevreye katkı sağlayan XPS Isı Yalıtım Levhalarının, doğru yalıtım için doğru karar olduğunu belirtti. 

Türkiye'de ısı yalıtım bilincinin yeterli olmadığına ve birçok konunun yanlış bilindiğine de değinen Ulu, ülkemizde binaların metrekare başına enerji tüketiminin yaklaşık 300–350 kwh arasındayken bu oranın çok daha soğuk olan Almanya'da 30-60 kwh'e inebildiğini sözlerine ekledi. Üstelik ısı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3–5 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini ödüyor.

İleri teknoloji ürünü XPS, diğer ısı yalıtım malzemelerine oranla daha ince uygulanarak aynı ısı yalıtım değerini, aynı kalınlıkta uygulandığında da daha üstün ısı yalıtım performansını sağlıyor. Dona karşı dayanıklılığı sayesinde sıva çatlağı, küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek, binanın bakım ve onarım masraflarını azaltıyor, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşturuyor.  

Isı yalıtımı  uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'ne ulaşmanız yeterli.

Basında yer alan diğer haberler:

Binalardan enerji, cebinizden para, dünyanın KEYFİ KAÇMASIN
Yoksa siz, halen yalıtımı olmayan binalarda mı yaşıyorsunuz?.. Ya da yalıtımın sadece kışın işe yaradığını düşünenlerden misiniz?.. Düşüncelerinizi değiştirmenin vakti geldi de geçiyor. Serinlemeye çok ihtiyacımız olduğu bugünlerde yalıtım malzemesi kullanarak elektrik faturalarından yüzde 50 tasarruf yapmak mümkün. Üstelik daha az çalışan klimalar daha az da hasta olmak anlamına geliyor.
Bunu, biz değil XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Kubilay Ulu söylüyor. Bu arada XPS bir yalıtım malzemesi. Ulu, çarpıcı bir açıklama daha yapıyor. Türkiye'de enerjinin üçte birinin binalarda kullanıldığını söyleyen Ulu, Türkiye'de 17 milyon kayıtlı konutun yüzde 90'ının yalıtımsız olduğunu vurguluyor. Bu da her yıl 7.5 milyar doların havaya savrulması anlamına geliyor. Kuşkusuz, enerji faturasını düşürmek için ısı yalıtımı son derece önemli. Fakat, faturanın azaltılması, dünyanın geleceği açısından da önem taşıyor. Ulu, konunun önemini şu sözlerle anlatıyor: "50 yıl sonra havaya savuracak enerjimiz kalmayacak. Yaşanabilir bir çevre için ısı yalıtımı şart. Önlem alınmazsa 2020 yılında fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olacak. Türkiye ise enerjiyi savurganca kullanan ülkelerin başında geliyor. Toplam ithalatımızın yaklaşık beşte biri enerji faturasından kaynaklanıyor. Fosil yakıt tüketiminde ise dünya ülkeleri arasında 13. sırada yer alıyoruz. Ne yazık ki 70 milyonluk ülk emizde ısı yalıtımı pazarının büyüklüğü sadece 7 milyon metreküp. Bugün Avrupa ülkelerinde kişi başına ısı yalıtımı tüketimi Türkiye'nin tam 13 katı. Eğer önlem alınmazsa Türkiye'yi önümüzdeki 50 yılda çok zor günler bekliyor.”
Neyse ki yeni binalarda uygulanıyor
Eski binalar içni önlem alınması şart. Ancak, ülkede iyi gelişmeler de olmuyor değil. Kubilay U.u, her yıl yeni bina stoğuna ruhsatlı yaklaşık 100 bin bina eklendiğini söylüyor. Yeni yasalara göre binalarda ısı yalıtımının zorunlu olması nedeniyle hepsinin yalıtımlı olarak üretilmesi anlamına geliyor. Bu da her yıl 300 milyon dolar tasarruf demek.

BİR DAİRE 3-4 BİN TL'YE YALITILABİLİYOR
- Isı yalıtımı sanıldığı gibi pahalı ve zor bir uygulama değil. Maliyeti, yeni bir binanın toplam maliyetinin yüzde içinde sadece yüzde 3-5'i arasında değişiyor. Ancak, bu maliyeti de sağlanan tasarrufla birkaç yıl içinde amorti edilebileceğini unutmamak gerekiyor.
- Mevcut binalarda mantolamanın maliyeti ise yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ila 4 bin TL'lik bir maliyet anlamına geliyor.
- Öte yandan yalıtımla ilgili kredileri de unutmamak gerekiyor. Isı yalıtımı yaptırdıktan sonra ayda ortalama 300 TL olan yakıt faturası 150 TL'ye iniyor. Bu ayda 150 TL'lik tasarruf ve kuşkusuz kredi borcunun da daha kolay ödenmesi anlamına geliyor.
Milliyet


Geri Dön