23 / 04 / 2024

Işıl Dinçer: Kentsel dönüşüm kiraları yükseltecek!

 Işıl Dinçer: Kentsel dönüşüm kiraları yükseltecek!

Deprem kuşağında ve gecekonduların yoğun olduğu bölgelerde yeni konut projelerinin hayata geçmesiyle konut fiyatlarının ve kira bedellerinin artması bekleniyor.



TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, kentsel dönüşümle kiraların artacağını şu sözlerle açıkladı:


“Kentsel dönüşüm bölgeleri olarak ilk sıralarda Küçükçekmece, Halkalı, Zeytinburnu, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Maltepe, Güngören,Başakşehir, Ataşehir, Gaziosmanpaşa – Sarıgazi, Kartal, Fatih- Sulukule, Fener– Balat, Ayvansaray, Yenikapı – Yalı Mahallesi, Süleymaniye, Beyoğlu –Tarlabaşı yer alıyor.


Bu semtlerde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi,  TOKİ  ve  Kiptaş  tarafından çeşitli projeler başlatılıyor. Deprem kuşağında ve genellikle gecekondu semtleri olarak bilinen bu bölgelerde nitelikli konut projelerinin hayata geçmesinden sonra konut fiyatlarının ve kira bedellerinin oldukça artacağı düşünülüyor.”


ŞEHİR MERKEZİ HALA REVAÇTA 


Konut projelerinin şehir dışına taşınmasıyla konut alıcılarının tercihlerinin değişmesinin, merkezdeki kira yüksekliklerini etkilemediğini söyleyen Dinçer, “Şehir merkezindeki konutlar eski olmalarına rağmen halen rağbet görüyor. Şehir dışında olarak adlandırabileceğimiz semtlerde yeni yapılan ve yapılmakta olan konut projeleri buraların cazibesini arttırıyor ve uygun kira bedelleri ile kiracılara yeni opsiyonlar sunuyor” diye konuştu.


İstanbul’da yatırım amaçlı ev almak isteyenlere şehir dışında yer alan bölgelerdeki konutlara yatırım yapmalarını tavsiye eden Dinçer, “Hadımköy, Şerifali, Ataşehir, Mimaroba, Uskumruköy, Demirciköy, Kurtköy ve Çekmeköy bu semtlere örnek olabilecek bölgelerden. Bununla birlikte 3. Köprü güzergahında yer alacak olan Çerkezköy, Çatalca ve Sarıyer ile Dilovası, Gebzeve Beykoz gibi semtlerin yatırım bölgeleri olacağını düşünülüyor. Ayrıca metro güzergahlarının etkilediği Kartal-Pendik bölgelerini de önerilebilir” şeklinde konuştu.


EYÜP İLK SIRADA


Reidin.com’un verilerine göre 2010-2012 yıllarını değerlendirmesinde kiralarda en çok artış gösteren ilçe ise Eyüp. Kiraların son iki yılda yüzde 42 oranında arttığı ilçeyi yüzde 38 ile Kartal, yüzde 36 ile Beşiktaş izliyor. Diğer semtlerde enflasyon oranına paralel bir artış gösteren kira bedellerinde en göze çarpan yükselmeler; Sancaktepe, Küçükçekmece, Tuzla, Ümraniye Beylikdüzü ve Ataşehir’de görülüyor.


Milliyet Gazetesi'ne verileri değerlendiren Dinçer, “Artış gösteren ilçeler yerleşim oranının hızla arttığı bölgeler. Ayrıca Şişli’de adliye binasının ve lüks projelerin pozitif etkisi, yine şehir merkezi olan Beşiktaş’a olan talep, Kartal’daki metro hattının açılmasına az bir süre kalmasının semte pozitif etkisi ve Zeytinburnu’ndaki kentsel dönüşüm projeleri bu semtlerdeki kira bedellerinin yükselmesine neden olmuştur” diye ifade etti.


Geri Dön