25 / 04 / 2024

İşinize ve bütçenize uygun ofis seçmenin yolları!

İşinize ve bütçenize uygun ofis seçmenin yolları!

Ofis seçimi maliyetleri doğrudan etkiliyor. Uzmanlar, prejtij için pahalı lokasyonların ya da az kira ödemek için hedef kitleden uzaklaşmanın yapılan işe zarar verdiğini ve maliyetleri artırdığını söylüyor.



Ofis kiralarken fiyat karşılaştırması yapan iş dünyası Esentepe’de metrekare fiyatına üst seğlentte 43,38 dolar öderken, aynı özellikteki ofisi Kavacık’ta metrekare fiyatı 15,14 dolara kiralayabiliyor. Uzmanlar kira fiyatlarında lokasyonun öne çıktığını belirtirken, iş dünyasına yapılan işin niteliğine uygun bölgelerde ofis kiralamanın maliyetleri aşağıya çekeceği uyarısı yapılıyor.


Araştırmanızı iyi yapın


Danışmanlık yapan bir şirketin çok merkezi bir lokasyonda ofis tutmasına gerek olmayabileceğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası temsilcileri, “Bir ofis kiralamadan önce yapılan işin niteliğiyle örtüşen bölgelerin belirlenmesi gerekiyorî dedi.


Ziyaret sıklığı önemli  


Hedef kitle nerelerde bulunuyor. Ofisin müşteriler tarafından ziyaret edilme sıklığı ne, sekreteri kendi bünyesinde çalıştırmak mı yoksa bu tür hizmetleri veren bir ofis binasında mı kiralama yapmak daha uygun gibi birçok detaya dikkat etmek gerekiyor.


Reidin Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, metro ağlarına yakın bölgelerin rekabet yaratarak gelişime ivme kattığını dile getiriyor. Ulaşım kolaylığı olan uzak bölgelerin sık ziyaret edilmeyen işyerleri için kiralanabileceği de uzmanların üzerinde durduğu bir ayrıntı olarak veriliyor.


Bölgeler arası fiyatları karşılaştırın


Ofis kiralarken fiyat karşılaştırması öne çıkıyor. Ofis kiralamak isteyen bir kişi Esentepe’de metrekare fiyatına üst seğlentte 43,38 dolar, alt fiyat segmentinde 28 dolar 76 cente öderken aynı özellikteki ofisi Kavacık’ta metrekare fiyatı 15,14 dolara kiralayabiliyor.



Gereksiz lüksten kaçının


Uzmanlar her işyerinde otopark olması gerektiğini dile getiriyor. Az ziyaret edilen bir işyeri de olsa gelen hedef kitlenin otopark sorunu yaşamamasının iş birlikteliğine olumlu etki yapacağı aktarılıyor.


Ancak sosyal donatılar bazı iş dallarında gereksiz bir ayrıntı olabiliyor ve sırf sosyal donatı var diye hem kullanılmayan ayrıntılar için daha yüksek kira bedelleri ödeniyor hem de artı aidat olarak ceplere yansıyor.


Sürekli artış yaşanıyor


Emlak uzmanları kiraların sürekli artış göstermesinin de hesaba katılması gerektiğini dile getirdi.Nitekim Türkiye genelinde yılın ilk çeyreğinde ofis kiraları yüzde 3 civarında arttı. Oran İstanbul genelinde üst segmentte yüzde 6.16, alt segmentte yüzde 6.47 yükseldi.


7 dolara da ofis var  


Ofis kiralarında en düşük fiyatlı ilçe ise Kavacık oldu. Uygun fiyatlı ofis kiralama imkanı veren ilçede üst segmentte metrekare kira bedeli 15 dolar 14 cent olurken alt segmentte 7 dolar 31 cente ofis kiralamak mümkün.


Emine Açar/Bugün 


Geri Dön