19 / 04 / 2024

Isıtma döşemenin altına girdi, sektör 10 milyon Euro'ya ulaştı

Isıtma döşemenin altına girdi, sektör 10 milyon Euro'ya ulaştı

Yerden ısıtma sistemleri, konutlarda radyatörlü ısınmaya alternatif olurken yüzde 30-50 arasında da ısı tasarrufu sağlıyor. Türkiye'deki yıllık büyüklüğü 10 milyon Euro'ya ulaşan yerden ısıtma sektörü, doğalgazın olmadığı bölgelerde her türlü konut ve çal





Döşemeden tavana ısıtması dolayısıyla da, insan anatomisine en uygun ısınma şekillerinden biri olarak görülüyor.


Döşemenin içine yerleştirilen ısıtıcı ve kablolarla ısıtma şekli olan yerden ısıtma, radyatör dışında ısıtma sistemi isteyenlerin alternatifi oluyor. Dünyada 50 yıldır, Türkiye'de ise 25 yıldır uygulanan bu sistemin elektrikli ve su bazlı olmak üzere iki şekli bulunuyor. Türkiye'de konutların sadece yüzde birinde uygulansa da yerden ısıtma kısa sürede sektör haline geldi. Donanım sağlayıcı ve kurucu olarak 25 firmanın faaliyet gösterdiği sektörün büyüklüğü 10 milyon Euro'ya ulaştı.


Konforlu, ekonomik ve estetik


Devi Yerden Isıtma Sistemleri Satış Müdürü İsmail Serhan Özten, döşemeden ısıtmanın elektrikli ve sıcak su olmak üzere iki şeklinin bulunduğunu belirterek, döşemeden ısıtmanın yeni veya yenilenen, müstakil veya toplu her türden konut için konforlu, ekonomik ve estetik bir çözüm olduğunun altını çizdi. Döşemeden ısıtmanın elektrikli türünün, elektrik enerjisinden başka kaynağa gereksinim duymadan çalıştığını anlatan Özten, doğalgaz gibi alternatif kaynakların olmadığı yerlerde sürekli veya geçici olarak kullanılan her türlü konut ve çalışma alanı için ideal çözüm olduğunu kaydetti.


Yerden ısıtma, sistemin döşemenin içine yerleştirilmesi sonrasında estetik olması ve yer kaplamaması nedeniyle de ilgi çekiyor. İsmail Serhan Özten, sektörün inşaattaki gelişme potansiyeline bağlı olarak gelişeceğini vurgulayarak, döşemeden ısıtmanın diğer sistemlere göre konforlu, ekonomik, estetik ve çevreci bir yaklaşım olduğuna dikkat çekti.


Yerden ısıtmanın maliyeti uygulama yapılacak alanın en az 30 metrekarenin üzerinde olması durumunda, sistemin metrekare maliyeti 30 Euro'dan başlıyor. Sistemin eski evlerdeki maliyeti yeni yapılanlara göre yüzde 25 daha fazla.


Yüzde 30-50 tasarruf


Yerden ısıtma sisteminin diğer bir özelliği ise, yüzde 30-50 arasında tasarruf sağlaması. Yerden ısıtma sistemleri alanında faaliyet gösteren Fentek Mühendislik'in Genel Müdürü Abdünnur Günay, bu sistemin yüzde 30-50 arasında enerji tasarrufu sağladığının altını çizerek, ısının aşağıdan yukarıya doğru yayılımı, düşük sıcaklıklarda ısıtma yapması, hava yastığı oluşturmaması nedeniyle enerji sarfiyatında da büyük tasarruflar sağladığına dikkat çekti.


Türkiye'de konutların yüzde birinde yerden ısıtma sisteminin bulunduğunu belirten Günay, "Türkiye'de bu sistem tanınmıyor. Yanlış uygulamalar nedeniyle sistem hakkında kötü izlenimler edinilebiliyor. Oysa iyi bir uygulama ile ısıtmada en ideal çözüm olabilir" diye konuştu. Son birkaç yıldır elektrikle yerden ısıtma sistemi, Türkiye'de yaygınlığını artırmaya başladı.


Döşemeden tavana ideal ısı dağılımı sağlıyor


Elektrikli veya su bazlı yerden ısıtma sistemleri, döşemeden tavana doğru azalarak devam eden ve ideal olarak görülen ısı dağılım özelliğine sahip. İsmail Serhan Özten, yerden ısıtma sisteminin avantajlarını şöyle sıraladı: "İdeal ısı dağılımı ve en aza indirgenmiş ısı kaybı ile ekonomiktir. Kolay kurulur ve müdahaleye gerek kalmadan otomatik olarak çalışır. Doğal afet ve yangın gibi riskli durumlarda; elektrik hemen kesilir ve herhangi riskli bir durum oluşturmaz. Elektrikli sistemde döşeme sıcaklığı, yerleştirilen sensörler yardımıyla 300 derecenin altında tutulur ve böylece toz sirkülasyonu ile döşemenin aşırı ısınmasının insan ve malzemeye verebileceği rahatsızlığın önüne geçilir. Kullanılan ısıtma kabloları elektromanyetik alan etkisine karşı ekranlı ve tam korumalı olduğu için sağlıkla ilgili risk taşımaz."


HANİFE BAŞ/HÜRRİYET


Geri Dön