19 / 04 / 2024

İskan nedir? İskan belgesi ne için kullanılır?

İskan nedir? İskan belgesi ne için kullanılır?

İskan kelimesi yapılar, binalar için sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alır. Belediye tarafından verilen iskan, inşaatı bitirilen binaların ruhsatlı olmasını sağlar. Peki, iskan nedir? İskan belgesi ne için kullanılır?



İskan kelimesi yapılar, binalar için sık sık kullanılır. Kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde inşaatı bitirilen binalarda, yapı kullanım izni için iskan almak şartı bulunuyor.

Milliyet'te yer alan habere göre; oturma izni verilmiş ev anlamını taşıyan iskan kelimesi, inşaatın eksiksiz bir şekilde tamamlandığını belirten belge niteliği taşır. 

İskan Nedir?

Sözlükteki kelime anlamı yerleştirme ve yurtlandırma olan iskan, her ne kadar bu anlamlara da gelse emlak terimi olarak kullanıldığında, yapımı bitirilmiş binalarda oturma izni anlamına gelir. İnşaat sahibi, belediyeye yazacağı yazılı dilekçe ile iskan talep edebilmekte. Tarih kitaplarında yurtlandırma şeklinde belirtilen iskan kelimesi, günümüzde emlak terimi ile daha yaygın ve sık biçimde kullanılıyor.

İskan Belgesi ve Raporu Ne İçin Kullanılır?

İnşaatı bitmiş olan binalarda oturmak için iskan belgesine gerekiyor. İnşaat çalışmaları yönetmeliğe uygun olarak sona ermişse, iskan belgesi ve raporu kolayca alınabilmekte. 

İskan raporu, binanın inşaatına başlamadan önce alınırken, iskan belgesi inşaat bittikten sonra alınabilir. İskan belgesi ve raporunun çıkması için gerekli belgelerin eksiksiz hazırlanması gerekiyor.

İskan ne demek?

Binalarda iskana dikkat! 

 


Geri Dön