19 / 04 / 2024

İslambey İlköğretim Okulu yıkım karmaşasında!

 İslambey İlköğretim Okulu yıkım karmaşasında!

Eyüp’te bulunan İslambey İlköğretim Okulu yeni eğitim öğretim yılına yıkım karmaşasıyla girdi



Resmi internet sitesinde “yıkım kararı” bulunduğu belirtilen 59 yıllık okulda 910 öğrenci ikili eğitimle ders başı yaptı. Okul yönetiminin var dediği yıkım kararını, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi doğrulamadı.


Olası bir depremde yıkılma tehlikesi nedeniyle İstanbul’daki birçok okul yıkılıp yeniden yapılırken Eyüp’teki İslambey İlköğretim Okulu’ndaki yıkım karmaşası sürüyor.


Yapı yaşını tamamladığı gerekçesiyle hakkında 2011 yılında yıkım kararı alındığı belirtilen okulun internet sitesinde de bu durum velilere şöyle duyuruldu: “Okulumuzun bina teknik incelemesi sonucunda yıkım kararı olup, yıkılıp yeniden yapılmasıyla ilgili süreç, İl Özel İdaresi, İSMEP, Eyüp Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü ve 2. Nolu Anıtlar Kurulu gibi kurumlar arasındaki yazışmalarla ve koordinasyonla sürmektedir. Okulumuz ilerleyen bir zamanda yıkılıp yeniden yapılacak ve okulumuz yapılana kadar bu zaman zarfında okulumuz başka bir okulun bünyesinde eğitim öğretim faaliyetine devam edecektir.”


Tarihi duvar ve mezar engeli

Yapılan duyuruya rağmen aradan geçen yaz dönemi yeniden inşa edilmek üzere yıkılmayan okulda 910 öğrenci ders başı yaptı. Okulun yöneticileri, velilerin şikayetleri üzerine “Eski bina olduğu için ne yaparsanız yapın düzelmesi mümkün olmuyor. Sürekli okulda tespitler yapılıyor, yıkılacağı söyleniyor. Ancak hiçbir sonuç alınamıyor ” diye yakındı. Okul yöneticileri, okul bahçesinde Osmanlı dönemine ait üç mezar ve bir duvar bulunduğunu belirterek bu mezarlar ve duvarın tarihi olmasından dolayı yıkım kararının hayata geçmediğini söylediler.


İl Özel İdaresi’nden bir yetkili ise, “Yıkım söz konusu olur ise tarihi eser kapsamındaki yerler için Anıtlar Kurulu’ndan özel izin alınır” bilgisini verdi.

Milliyet


Geri Dön