24 / 04 / 2024

İsmail Ufuk Dereli: Sümela Manastırı bir an önce açılmalı!

 İsmail Ufuk Dereli: Sümela Manastırı bir an önce açılmalı!

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu İkinci Başkanı İsmail Ufuk Dereli, iyi bir sezonu geride bıraktıklarını belirterek, "Ama charter uçaklarına teşvik verilmeli. Müzelerdeki renovasyon çalışmaları hızlandırılmalı. Özellikle Sümela Manastırı'nın bir an önce açılmasını bekliyoruz" dedi



TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu İkinci Başkanı İsmail Ufuk Dereli, iyi bir sezonu geride bıraktıklarını belirterek, "Ama charter uçaklarına teşvik verilmeli. Müzelerdeki renovasyon çalışmaları hızlandırılmalı. Özellikle Sümela Manastırı1mn bir an önce açılmasını bekliyoruz" dedi.


Trabzon'da, ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra bir başka sektörde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Şehrin gelişmesini istediği o sektör turizm. Doğal güzellikleri ile bölgenin çekim merkezi olarak gösterilen Trabzon'da, birkaç yıldır turizm altyapısını tamamen hazır hale getirmek adına hummalı bir çalışma yürütülüyor. Yeni oteller inşa ediliyor, ulaşım kolaylığı sağlamak için alternatif yollar deneniyor. Bu çalışmalar 2014'ün başı itibariyle meyvesini vermeye başlamış bile. Özellikle müsliman ülkelerden çok sayıda turist Trabzon'a geliyor. Karadeniz ülkelerinden gelen yabancı turistlere bir de Müslüman ülkelerden gelenler eklenince önemli bir rakam ortaya çıkıyor. Şehre gelen turist sayısını 3 milyona çıkartma planları yapılıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu İkinci Başkanı İsmail Ufuk Dereli, iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, "Sezon kötü değildi, beklentilerimizden daha yüksekti. Ama genel olarak ülkede yaşanan sorunlar maalesef bize de yansıdı. Ama her şeye karşın kötü değil iyi bir sezon geçirdik" dedi. 


Körfez ülkelerinden ciddi oranda turist ağırladıklarını ancak farklı ülkelerden gelen turistlerle bunu çeşitlendirmek gerektiğini dile getiren Dereli, "Charter uçaklarına diğer şehirlerde verilen imkanlar bizim bölgemize de verilmeli. 


Charter seferleri ve teşvikler artırılmalı. Müzelerdeki renovasyon çalışmaları hızlandırılmalı. Sümela Manastırı, Kuştul Manastırı gibi şehre önemli oranda turist çeken tarihi merkezlerin 2017 yılında kısmen de olsa açılması lazım. 


Özellikle Sümela Manastırı'nın bir an önce açılmasını bekliyoruz. Pek çok insan burayı görmeye geliyor. Sümela'nm kapalı olması çok önemli bir kayıp" diye konuştu. 


Dil bilen rehber az İsmail Ufuk Dereli, otelcilerin fiyatları yükseltmesi nedeniyle iç turizmde ise aradıkları canlılığı bulamadıklarını vurgulayarak, "Arap turistlerin getirdiği hareketlilik fiyatlara yansıyor. 

Bu da iç turizmi etkiliyor. 


Otellerin verdiği pahalı fiyat nedeniyle iç turizmde kayıp var" değerlendirmesini yaptı. 

Trabzon'daki turizmcilerin sorunları olduğunu da dile getiren Dereli, "Fiyat dengesizliği, otellerdeki fiyat farklılıkları, hizmet kalitesi, kalifiye eleman eksikliği, bölgede lisan bilen turist rehberi sayısının az olması, turistik yerlerin bakımsızlığı ve altyapı eksikliği başlıca sorunlarımız arasında. Şehirde yeşili ve doğayı korumak adına bazı adımlar atılması gerekiyor. Trabzon'un en önemli varlığı doğası ve yeşili" ifadelerini kullandı. 


Milliyet


Geri Dön