04 / 05 / 2024

İsmet Erdem: Konutta fiyatlar artar

İsmet Erdem: Konutta fiyatlar artar

Yapı Kredi Konut Finansmanı Başkanı mortgage'ta halen yüzde 1.20 olan faizin yıl sonu 1.15'lere ineceğini, buna karşın konut fiyatının yükseleceğini söyledi



Yapı Kredi Konut Finansmanı Pazarlama Bölüm Başkanı İsmet Erdem, konut kredisi faizlerinde inişin sürebileceğini buna bağlı halen yüzde 1,20'ler civarında olan faizlerin yılsonuna kadar yüzde 1.15'e geri dönebileceğini söyledi.

Erdem yaptığı açıklamada, konut kredisi faiz oranlarında 2009 başına göre ciddi bir gerileme yaşandığını, ocak ayında piyasadaki Türk Lirası konut kredisi faizlerinin ortalaması yüzde 1.75'lerdeyken, bugün bu oranın 1.20 seviyelerine gerilediğini, sene başında piyasada yüzde 2.09 olan en yüksek faizin ağustosta maksimum yüzde 1.39'larda seyrettiğini anımsattı.

Konut faizinde iniş sürecek
Piyasada önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizlerde bir miktar daha indirim yapma alanı olduğu ve bu düşük faizin bir süre süreceği beklentisi bulunduğunun altını çizen İsmet Erdem, bu koşullar altında yakın dönemde konut kredisi faizlerinin de bir miktar daha aşağı gidebileceğini kaydetti. Erdem'e göre, bugün yüzde 1.20'lerde olan uzun vadeli konut kredisi faizlerinin yıl sonunda yüzde 1.15 seviyesine inmesi muhtemel. 

Piyasa eylülde canlanır
Konut kredileri hacminde 2009 başındaki küçülme trendinin tamamen tersine dönmeye başladığını, faizlerdeki hızlı düşüşün 2008'in son çeyreğinden itibaren daralan konut kredisi sektörüne ‘U' dönüşü yaptırdığını belirten Erdem, şöyle devam etti:
“Ocak ayında yüzde 1.15 küçülen pazar, şubattan itibaren artıya geçmeye başladı. Nisan, mayıs ve haziranda ortalama yüzde 1 büyümeye şahit olduk. Temmuz ve ağustosta  mevsimsel durgunluk yaşandı, ancak eylül itibariyle insanların tatilden dönüp, düşük faiz sürpriziyle karşılaşmalarıyla piyasada tekrar canlanma bekliyoruz.
Sonbaharda mevsimsel olarak konut alımları her zaman hızlanmıştır. Biz bu hareketliliğin toplam konut kredisi hacmini yıl sonunda 41 milyar liraya taşıyacağını öngörüyoruz. Bu da yıllık yaklaşık yüzde 9-10'luk bir artışa denk geliyor.” Erdem faizdeki düşüşe paralel olarak konuta talebin artacağını kısa ve orta vadede ev fiyatlarında bir artışı öngördüklerini de bildirdi.

‘Fazla düşüş beklemiyorum'
Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ise kredi faizlerinin bir süre yatay devam etmesini öngördüklerini kaydetti.Tözge, her ne kadar Merkez Bankası kısa vadede faiz indirimleri yapmaya devam etse de, kredi faizlerinin uzun vadeli maliyetler ile ilişkili olması nedeniyle şu anda daha fazla bir düşüş öngörmediklerini bildirdi.
Konut fiyatlarının bu faiz düşüşü ile hemen artış göstereceğini düşünmediklerini dile getiren Galip Tözge, düşük faiz ortamının devam etmesi ve ekonominin tekrar canlanması ile konut fiyatlarının tekrar artışa geçebileceğini, dolayısıyla şu anda konut alımı için fırsat zamanı olduğunu vurguladı.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Faiz düştü, fiyat artar
Mortgage Uzmanı Garanti'nin desteğiyle REIDIN.com tarafından hazırlanan Emlakendeks'in Temmuz ayı raporunda konut kredisi faizleri ve konut satış fiyatları arasındaki ilişki incelendi

Mortgage Uzmanı Garanti'nin desteğiyle REIDIN.com tarafından hazırlanan REIDIN.com Emlakendeks'in Temmuz ayı raporu yayınlandı. Rapora göre, konut kredisi faizleri ve konut satış fiyatları, ters orantılı hareket ediyor. Haziran 2007 - Temmuz 2009 döneminde, İstanbul'daki konut satış fiyatlarıyla konut kredisi faizlerinin ilişkisinin analiz edildiği rapordaki veriler, bu dönemde konut almayı düşünenlere ışık tutacak nitelikte. Söz konusu dönemdeki faiz-fiyat ilişkisiyle ilgili saptamalar şöyle:
 
* En çok konut kredisi kullandıran 5 bankanın, 60 ay vadeli konut kredilerinin faiz oranları ortalaması, Ocak 2008'de en düşük seviye olan yüzde 1.24'e gerilediğinde, bunun yansıması olarak Mart 2008'de İstanbul'daki satılık konutların m² fiyatları en yüksek seviye olan 1.475 TL/m²'ye ulaştı.
 
* Aynı dönemde konut kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 1.89 ile en yüksek değere ulaştığı Kasım 2008'in ardından, Şubat 2009'da fiyatlar 1.155 TL/m²'ye kadar geriledi.
 
* Temmuz 2009'da ise konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.36'ya inmesi sonucunda, İstanbul'daki konut satış fiyatları 1.198 TL/m² olarak gerçekleşti.
 
Taksit tutarı pek değişmiyor
Konuyla ilgili bilgi veren Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven faiz oranlarının düştüğü dönemlerde konut fiyatlarının ters yönde hareket ettiğini, yani arttığını belirterek şu tüyoları verdi: “Dolayısıyla aylık taksit tutarları tüketicinin tahmin ettiğinden çok daha az değişiyor. Örneğin, 100.000 TL değerinde bir konut satın alacak ve yüzde 75'ine kredi kullanacak bir tüketici, 120 ay vadede ve güncel ortalama faiz oranı olan yüzde 1,25 ile ayda yaklaşık 1.210 TL taksit ödüyor. Faizler yüzde 1,15'e gerilediğinde ise ödenmesi gereken taksit tutarı, 1.155 TL'ye düşüyor. Aynı dönemde evin fiyatının artarak 105.000 TL'ye geldiğini düşünelim. Bu durumda, ödeyeceğiniz peşinatın yanında, kullanacağınız kredi tutarı da artacaktır. Yine yüzde 75 oranında kredi kullanmanız halinde, yüzde 1,15 faizle dahi ödenecek taksit tutarı 1.213 TL olacaktır. Yani faiz düşüşü ve ev fiyatında artış olmadan önceki seviyeyle neredeyse aynı taksit tutarının ödenmesi gerekecektir. Dolayısıyla faizlerde düşüş beklentisi nedeniyle, konut alımı ertelendiği takdirde, aylık taksitler açısından iyileşme sağlanması söz konusu olsa da, konut fiyatlarındaki artış bu kazanımı ortadan kaldırabilir, hâttâ konut fiyatındaki artış, kredide yapılacak tasarruftan yüksek bile olabilir.”
Fatma KOŞAR/Cumhuriyet


Geri Dön