18 / 04 / 2024

İspark para bastı 12 yabancı firma ortaklık teklif etti

İspark para bastı 12 yabancı firma ortaklık teklif etti

Cadde ve sokakları otopark haline getirerek 2 yılda yıllık cirosu 53 milyon YTL olan otopark devi haline gelen İspark'a ortak olmak için 12 yabancı sıraya girdi.





İstanbul'daki yol kenarlarını otopark haline getirerek 2 yılda 53 milyon YTL ciroya sahip bir şirket haline gelen İspark, başarısı ve dev projelerle yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.


İstanbul'un trafik sorununu çözmek için önümüzdeki 5 yıl içinde 1000 adet otopark inşaa etmeyi ve 2010'a kadar cirosunu 500 milyon YTL'ye çıkarmayı planlayan İspark'ın ortaklık ve kredi teklifleri için kapısını çalanlar arasında Dexia, Alman finans ve yatırım şirketi Dekron Invest and Amoy Invest Group, Fortis Group ve Portekizlilerin uluslararası alanda otoparklar yapan Emparque yer alıyor.


12 yabancı firmadan teklif aldıklarını belirten İspark Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, "Dexia ve Fortis, İspark'a 7 milyon euroya kadar finasman sağlama teklifiyle geldi. İsminin açıklanmasını istemeyen Alman, İsrail, Japon ve ABD'den gelen firmalar da her türlü ortaklığa ve işbirliğine hazır olduklarını iletti. Büyük projelere soyunuyoruz. Bunun için de finansman ortağına ihtiyacımız var. Yakında bir firmayla ortaklığa gidebiliriz" diyor.


Gurbetçi, ortaklık anlaşmasının yapılması ile vakit kaybetmeden 1000 otopark projesini hayata geçireceklerini söylüyor.


Hedef 500 milyon YTL ciro


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yılda 1 milyar doları bulan ve büyük kısmı kayıtdışı olan otopark gelirlerini kendisine çekmek ve kontrol altına için 2 yıl önce kurduğu İspark, belediye iştirakleri arasında en hızlı büyüyen şirket oldu. İspark, 2006 sonunda 50 milyon YTL ciroya, 1300 çalışana ve 50 bin park yerine ulaştı. Şirket 2008'de 100 milyon, 2010'da ise 500 milyon YTL ciro hedefliyor.


İstanbul'da değnekçilerin kontrolünde olan otopark ve yollar da tarihe karışmak üzere.


200 değnekçiyi İspark'ın kadrolu elemanı yaptıklarını belirten Gurbetçi, her gün 50 bin İstanbulluya park hizmeti verdiklerini anlatıyor.


Gurbetçi, yeni projelerini ise şöyle anlatıyor: "En büyük projemiz bin otopark yapmak. İstanbul'un trafiğinin rahatlaması için buna ihtiyaç var. Proje 3 model uygulanacak.


Bunlardan biri robotik otoparklar. 3 adet robotik park yapımına başladık. Otoparklar Şişli, Merter ve Bakırköy'de olacak. 3 otoparkın maliyeti 20 milyon YTL. Japon bir firmanın yapacağı robotik otoparklarda araç sahipleri hiç otoparka girmeden aracını robotlara emanet edecek. Şoförsüz bir şekilde raylar üzerinde ilerleyen araç boş bir kata park edilecek. Kasımda inşaatına başlanacak olan otoparklar 6 ayda tamamlanacak.


Uygulama yaygınlaşacak


Bir diğer modelin de "ParkEv"ler olduğunu kaydeden Gurbetçi, "Butik olarak yapılacak olan ParkEvler, sokak aralarında yapılacak. Mahalle aralarındaki araçlar bu noktalara taşınacak. Çelik kontriksüyonlu 'Modüler Park' modeli üzerinde de çalışıyoruz. Üzerinde futbol sahası, tenis kortları gibi sosyal tesisler de olacak. Ücretsiz servis gibi yeni hizmetlere de başlıyoruz. Trafiği rahatlatacak bu proje kapsamında otoparkı kullanan müşterileri istedikleri noktaya götürecek ücretsiz servisler koyacağız. Pilot uygulamalarına Ümraniye'de başladık. Günde 3 bin yolcuyu otoparktan şehir merkezlerine taşıyoruz" dedi.


İspark'ın Ümraniye'deki 1 ay önce başlayan "Park Et, Devam Et" projesi büyük bir talep gördü. Haldun Alagaş Otopark'ına gelenler, araçlarını 5 saat ücretsiz park ediyor. Özel donanımlı servis araçları, sürücüleri gidiş yönünde Alemdağ Caddesi'nden Ümraniye Belediye Binasına, dönüş yönünde Sütçü Caddesi'nden hareket ederek otoparka bırakıyor. Türkiye'de ilk kez uygulanan sistem, Topkapı ve Aksaray'daki otoparklarda da devreye girecek. 2008'e kadar uygulama noktalarının 50'ye çıkarılması planlıyor.


Üç model otopark


Yapılması planlanan bin otopark üç ayrı tipte olacak. Söz konusu modeller şöyle:


Park-ev: Evi andıran bir görünüme sahip olacak. "En küçük alana en fazla aracın sığdırılması prensibine " göre dizayn edilecek.


Modüler park: Sıcak galvanizli ya da boyanmış çelik modüllerden yapılacak. Üstünde halı saha, voleybol, basketbol, tenis kordu, restoranlar olacak.


Robotik Park: En önemli avantajı, rampa ve koridor kullanmadan sadece araç yüksekliklerinde katlar inşa ederek park yeri kapasitesinin büyütülmesi olarak gösteriliyor. Aydınlatma ve havalandırma gibi gereksinimlere ihtiyaç duyulmayacak. Kullanıcılar otoparkın içine giremeyecek. Bu sayede zaman kaybı, hırsızlık ve kaza riskleri ortadan kaldırılacak.


 


 


İstanbul'un ihtiyacı 800 bin araçlık otopark


 


* İstanbul'da 2.5 milyon civarında araç var. Her gün ortalama 600 yeni araç trafiğe çıkıyor.


* Araçların yüzde 75'i günün 22 saatini park halinde geçiyor.


* Araçların yüzde 25'i düzenli olarak otopark ücreti ödüyor.


* Yaklaşık 800 bin araçlık otoparka ihtiyaç var. Bu da bin otopark anlamına geliyor.


* Avrupa'da da belediyelerin en büyük gelir kalemleri arasında otoparklar var.


* Paris Belediyesi sadece Eyfel Kulesi'nin altına yaptığı dev otoparktan ayda 7 milyon euro kazanıyor. Belediyenin toplam otopark geliri ise 890 milyon euro.


 



İspark parayı sokaktan kazanıyor


İspark, İstanbul'da 50 bin araçlık otopark işletiyor.


Yıllık cirosu 53 milyon YTL olan şirket cirosunun yüzde 75'ini cadde ve sokak kenarındaki otoparklardan elde ediliyor.


Gelirin yüzde 25'ini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne veriyor.


200'ü eski değnekçilerden olmak üzere 1.300 kadrolu çalışanı var.


(Referans)


Geri Dön