19 / 04 / 2024

Isparta'da ucuz konutu yerli müteahhitler yapmalı!

Isparta'da ucuz konutu yerli müteahhitler yapmalı!

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkan Yardımcısı Metin Çelik, ilde belediyenin öncülüğünde yerli müteahhitlerin ortak girişimiyle, dar gelirli vatandaşlar için ucuz konut üretilebileceğini söyledi.



Isparta’da emekli ve dar gelirliler için ucuz konut üretilmesi gündemdeki sıcaklığını koruyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkan Yardımcısı Metin Çelik, ilde belediyenin öncülüğünde yerli müteahhitlerin ortak girişimiyle, dar gelirli vatandaşlar için ucuz konut üretilebileceğini söyledi.


AK Parti Milletvekillerinin girişimi ve Vali Vahdettin Özkan’ın takibiyle  TOKİ  aracılığıyla toplu konut projesi üretilmesi için çalışmalar sürüyor. İktidar vekilleri, talebin çok fazla olduğuna dikkat çekerken, talebe yanıt verilebilmesi için belediyenin işin bir tarafından tutmasını talep ediyor. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise, ucuz konutu TOKİ’den daha iyi yapacaklarını ancak ucuz konut yapacak arsa bulamadıklarını belirtiyor. Türkiye Emekliler Derneği’nin girişmeleriyle, derneğe 4 bin 500 talep formu ulaştı.


YERLİ MÜTEAHHİTLER YAPSIN

Belediye’nin bu konuda öncülük edebileceğini belirten ITSO Başkan Yardımcısı Çelik, "Isparta’da daha önce bunun örneği verildi. BELMAŞ aracılığıyla ucuz konut üretmeyi başardık. Sonuçta, TOKİ konut yapsa TOKİ’ye arsa temin edilecek. Arsayı sıfır bedelle de verseniz bina maliyeti olacak. Dar gelirli vatandaşa da zaten 4+1 daire yapmayacak. Aynı şartlarda arsa sıfır bedelle temin edilirse, yerli müteahhitler bir araya gelerek, ’sen 200 daire, sen 300 daire üreteceksin’ şeklinde ucuz konut projesi üretebilir. Bu durumda daha kaliteli yapılar ortaya çıkacaktır. 1 yıl sonra binayla ilgili bir sorun çıktı. Bu sorunu yerli müteahhitle daha çabuk çözebilirsiniz. Isparta’da bu kapasite var" diye konuştu.


O ALANLARA KONUT YAPILMASIN

Çok sayıda konut üretilecekse arazi tespitlerinin iyi yapılması gerektiğini belirten Çelik, bölge hastanesinin yapılmasından sonra şehir merkezinden taşınacak hastane yerlerine konut yapılmaması konusunda siyasilere ITSO’nun beklentisini anlattıklarını söyledi. Metin Çelik, "Buralar şehrin can damarları. Konutla doldurulmamalı. Sosyal aktivite yaşam alanları oluşturulmalı. Şehir merkezinde böyle alanlara ihtiyacımız var. Bu alanları rant kapısı olarak düşünmemek gerekir. Şimdiden ortak akılla bu alanların nasıl kullanılması gerektiğini planlamalıyız" dedi.


PARSEL ALANLARINI BELEDİYE GÖSTERMELİ

Belediyenin eski yerleşim birimlerinde kat yoğunluğu uygulamasını olumlu bulduklarını belirten Çelik, temel sorunun müteahhitlerin, kat sahipleriyle anlaşamaması olduğunu söyledi. Müteahhitlerin konut üretmek için yüzlerce kişiyle muhatap olmak zorunda kaldığını söyleyen ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, konuşmasını şöyle tamamladı:"Bazen bir daire düşmesi gerekirken, karşısındaki müteahhitten üç daire istiyor. Şimdi bunu müteahhit nasıl çözecek. İşte tam burada belediye elini taşın altına koymalı. Parsel alanlarını ayarlayarak, müteahhitleri bu alanları göstermeli. Böylece müteahhidin işi kolaylaşacak. Eski yerleşim birimlerinde kat yüksekliğinde sorun yok. Ancak yoğunluğu çok fazla artırmaya da gerek yok. Eğer o alanda bin aracı koyabileceğiniz alan yokken 2 bin aracın olacağı bir yoğunluk oluşturursanız o alan bunu kaldırmayacaktır."


Hürriyet


Geri Dön