26 / 04 / 2024

Ispartakule nereye koşuyor?

Ispartakule nereye koşuyor?

Ispartakule 21. Yüzyıl projesinin yarım kalmasıyla birlikte TOKİ bölgeye el attı



Bir dönemler Bahçeşehir'e komşu haldeki milyonlarca metrekare arazi şimdi İstanbul'un en iddialı lokasyonlarından biri haline geldi.

Ispartakule 21. Yüzyıl projesinin yarım kalmasıyla birlikte  TOKİ  bölgeye el attı. Ağaoğlu ve Avrupa Konutları gibi sektörün iki dev parselinin bölgeye proje yapıyor olması ivmeyi artırdı. Dünyaca ünlü mimar Kean Yenag'ın çizdiği Tulip Turkuaz projesi de bölgenin popülerliğine önemli katkı sağladı.

Ispartakule'de TOKİ, Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama'ya ait arsa ve araziler üzerinde 5 bin civarında konut daha inşa edecek. Bu projeler tamamlandığında Ispartakule daha gözde hale gelecek. Bölgede alışveriş merkezi eksikliği var. Fakat Emlak Pazarlama'nın elinde AVM ve ticari ünite yapılacak nitelikte birden fazla arsa bunuyor. Bölgede İhlas Grubu tarafından inşa edilen bir sağlık ocağı bulunuyor. Ama devlet hastanesinin eksikliği hissediliyor.

Ulaşımın kolaylığı bölgenin cazibesini artırıyor. Gelecek yıllarda yapılacak metro hattı ile Marmaray'a entegre hale gelecek olması şansını artırıyor.

TEM'in kenarında yer alıyor olması çok önemli bir avantaj. Düzenli yapıları, altyapı sorunlarının giderilmesi ile birlikte gelecek yıllarda İstanbul'un en popüler yerleşim noktalarından birisi olmaya aday.

Niteliklerine göre İstanbul'da en mantıklı konutların satıldığı lokasyonlardan bir tanesi. Bu açıdan uzun vadeli düşünen yatırımcılar için prim potansiyeli taşıyor. İşyeri batı yakasında olanlar için de ideal bir oturum bölgesi.
 
BAHÇEŞEHİR VE ISPARTAKULE'Yİ MESKEN TUTTULAR

Eston Genel Müdürü Kaan YÜCEL:
'3 bin ailelik bir şehir yaratıyoruz'
Biz Eston olarak Eston Şehir projemizle bölgenin aslına ve adına yakışır bir düzenle gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Eston Şehir projesi bahçeli dubleks ve tripleks villalardan oluşuyor. Projenin içinde çok düşük oranda bahçeler içinde alçak katlı apartmanlar da var ama bunlar bile mimari olarak bahçeli ev hissiyatını çok güzel yansıtıyor. Eston zaten uzun süredir bölgede yer alan bir isim. Ardıçlı Evler ve Ardıçlı Göl Evleri ile yakaladığımız kaliteli ve estetik çizgiyi Eston Şehir'de de devam ettireceğiz. Etap etap teslimlerini gerçekleştirdiğimiz Eston Şehir, 2017 yılında tamamlanmış olacak ve toplamda 3000 aileye ev sahipliği yapacak.


Mimart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sadık ÖZDEMİR:
'Burada gündem yaratacak projeler yaratacağız'
Mimart olarak Bahçeşehir'de 110 bin metrekare arsa üzerine, 2007 yılında yapımını tamamladığımız ve sahiplerine teslim ettiğimiz 720 dairelik Armina Evleri projemiz mevcut. Şu an Bahçeşehir'de yapımına devam ettiğimiz ve Nisan 2011'de bitireceğimiz Kelebekler Vadisi projemiz ise 72 bin metrekare arsa üzerine 82 villa ve 84 daireden oluşuyor. Tripleks villalar ile maksimum dört katlı konutlardan oluşan ve yüzde 84'ü yeşil alanlara ayrılan bu projemizin büyüklüğü 80 milyon TL civarında.

Bahçeşehir'de firmamıza ait farklı parsellerde 220 bin metrekare arsamız daha mevcut. Müşterilerimizden aldığımız fikirler ve öneriler doğrultusunda yatay yaşam konseptine uygun proje çalışmaları yapılıyor. İlerleyen aylarda iddialı bir projeyle daha Bahçeşehir'de gündem oluşturacağız. Kısacası, önümüzdeki birkaç yıl daha Bahçeşehir severlere projeler üretmeye devam edeceğiz.

DUMANKAYA

Yönetim Kurulu Üyesi Uğur DUMANKAYA:
Dumankaya olarak 'kente kimlik katan yaşam alanları kazandırmak' parolasından hareketle projelerimizi geliştiriyoruz. Bahçeşehir bölgesindeki Dumankaya Modern projemiz de bu mantık çerçevesinde geliştirdiğimiz en son projelerimizden birisi ve Avrupa yakasında geliştirdiğimiz ilk proje olma özelliğini taşıyor. Bu sebeple bu proje üzerinde uzun bir dönem hassasiyetle çalışıldı ve uzun süreli pazar araştırmaları neticesinde ortaya çıkan müşteri beklentileri doğrultusunda Dumankaya marka ve kalitesine uygun modern bir proje olarak geliştirildi.
Alanında başarılı, pek çok ödülün de sahibi bir ekip ile birlikte Dumankaya Modern'in mimari, sanat, tasarım, doğa ve ışık boyutlarıyla Dumankaya farkını ve anlayışını bu bölgeye taşıyan bir proje olmasını istedik ve Dumankaya Modern'i sanat ile yaşamı bir araya getirirken yatırımcısına da kazandıracak özgün bir proje olarak geliştirdik.

Sanatın tüm boyutlarını gündelik yaşama kazandıran Dumankaya Modern'de ünlü heykeltıraşımız Mehmet Aksoy ile çalıştık ve Dumankaya Modern için tasarladığı heykelle proje sanat boyutuyla da farklı bir kimlik kazandı. Öte yandan geleneksel mimarimizin vazgeçilmez avluları, sokakları ve meydanlarını sanat ile yeniden yorumladık ve modern öğeler ile geleneksel mimarimiz arasında ahenk yakaladık. Yeşil alanlar üzerinde titizlikle durduğumuz projede yüzde 65'e ulaşan yeşil alan, dayanıklı bitki örtüsü, yansıma havuzları yürüyüş yollarını çevreleyen çiçekler ile doğal hayatı yaşamak için 7 farklı temadan oluşan bahçeler düzenlendik. Ayrıca, Dumankaya Modern'deki daireler ışıktan maksimum düzeyde yararlanacak şekilde tasarlandı ve ışık tasarımı hayatın doğal bir uzantısı olarak projedeki yerini aldı.

Rekabetin çok yoğun olduğu ve çok seçici bir müşteri kitlesine sahip olan Bahçeşehir bölgesinde Dumankaya Modern projesi ile sunduğumuz farklılıklar büyük bir beğeni ve ilgiyle karşılaştı. Bu ilgi neticesinde satışlara başladığımız Mart 2010'dan bu yana kısa süre içerisinde yüzde 40 gibi önemli bir satış başarısı elde ettik. Dumankaya Modern bölgedeki varlığımızın sadece bir başlangıcı, bundan sonra da Bahçeşehir ve Avrupa yakasındaki diğer önemli bölgelerde de kente kimlik katan yaşam alanları kazandırmayı sürdüreceğiz.
 

TEKNİK YAPI

Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi DURBAKAYIM:
'Konutun dışına çıkmayı düşünüyoruz'
"Bahçeşehir bizim için önemli bir bölge. Bahçeşehir'in gelecek vaat eden ve prim potansiyeli olan bir bölge olduğunu düşündüğümüzden dolayı 2005 yılında yaklaşık 250 milyon TL'lik yatırımla Uphill Court Bahçeşehir projesinin temelini attık. Bizden sonra bölgede oluşan konut arzı, beklentimizin çok üzerinde oldu. Bu durum bölgenin getiri ve prim beklentilerinin 3-5 yıl ötelenmesine neden oldu, ancak beklentimizi tersine çevirmedi.
Mevcut beklentileri karşılamaktan daha çok ileriye yönelik beklentilere cevap veren projelerin her durumda talep göreceğini biliyoruz. Bahçeşehir 4-5 yıl önceye kadar sayfiye evlerin ve lüks konutların yer aldığı bir bölge olarak biliniyordu. Uphill Court gibi büyük çaplı projelerin devreye girmesiyle birlikte, bölge orta ve orta üstü gelir seviyesine hitap eden. Her türlü sosyal donatıya sahip projelerle kuşatıldı. Maalesef gerçekleştirilen projelerin hemen hemen hepsi konut projeleriydi. Okul, spor tesisleri, kültürel tesisler göz ardı edildi. Bu nedenle yakın gelecek zamanda bölgede konut dışında yeni proje yapmayı planlıyoruz. Daha çok sosyokültürel anlamda bir proje olacak.
 
 
Fİ YAPI

Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İNAN:
'Türkiye'nin en büyük tiyatrosunu yapıyoruz'
Bahçeşehir'deki Fi - Side projemiz 3 bin 184 konut ve 20 bin metrekare ticari alandan oluşuyor. Yaklaşık 9 bin kişinin yaşamasını öngörüyoruz. Projemizin içerisinde bölge halkına hizmet verecek alışveriş merkezi de olacak. Ayrıca Türkiye'nin en büyük tiyatro sahnesini bölgeye kazandıracağız. Sosyal sorumluluk projemizden birisi olan Türkiye de ilk ve tek olma özelliği taşıyan Fikret İnan Engelliler Koleji önümüzdeki yıl içerisinde bölgemizde eğitime başlayacak ve sadece bölge için değil Türkiye için önemli bir proje olacak.

Bahçeşehir, Türkiye'nin en hızlı gelişme gösteren bölgelerinden birisi. Alışveriş merkezleri, plazalar, büyük konut projeleriyle kentsel planlamaya uygun yapıların sayısı her geçen gün hızla artıyor. Bölgedeki yapıların yeni olması sosyal imkanların sayısının her geçen gün hızla artması bölgeyi cazibe merkezi haline getirdi. Bölgenin büyüme göstermesi ve yapılan yatırımlarla beraber rekabetin artması, şu anki fiyatlarını uygun ve elde edilebilirliğini kolaylaştırıyor. Ama, birkaç sene içersinde bölgedeki yatırımların hayata geçmesiyle beraber bölgenin değeri şu anki değerinin üstünde olacaktır. Şu anda bölgede dört farklı projede yaklaşık 7 bin konutun imalatı hızla sürüyor.
 
 
GARANTİ KOZA

Pazarlama Grup Başkanı Coşkun ERGİNER:
'Bölgeye yönelik hassasiyetimiz sürecek'
Garanti Koza, bugüne kadar yaptığı projelerle öncü olma misyonunu Bahçeşehir ve Ispartakule Koza Evleri'nde de sürdürüyor. Projelerin sahiplerine tesliminden bugüne bölgede gerçekleştirilen altyapı çalışmaları ise 6 bin metre kanalizasyon altyapısı ve 4 bin metre asfalt yol çalışması gerçekleştirildi. Bölgede ileriki yıllarda yapılacak projelere destek vermek amacıyla, 900 metre içme suyu hattı, 1400 metre kanalizasyon hattı ve 16 bin metrekare parsel alanı aydınlatma çalışması yapıldı. Bu yöndeki hassasiyetimiz sürecek.

Gururla belirtmek isterim ki, bölgelerdeki projelerimiz, başka projelerin bölgeye gelmesinde liderlik yaptı. Ayrıca projelerimizin kalitesi, sosyal imkanların zenginliği ile bu bölgede çıtayı çok yukarıya taşıdık. Bugün, her iki bölge de hızla gelişiyor, yeni projeler ekleniyor ve nüfus hızla artıyor. Beş yıl sonra özellikle Ispartakule'de hem mevcut proje miktarının hem de nüfusun yüzde 100 artacağını ve iki katına çıkacağını tahmin ediyoruz.


GÜL İNŞAAT

Yönetim Kurulu Başkanı Ali GÜL:
'Home office anlayışına farklı bir boyut getirdik'
Bahçeşehir çağdaş, modern, gelişmekte olan yeni bir yaşam alanı. Bölge gelecekte İstanbul'un en gözde yerleşim merkezlerinden biri haline gelecek. Şu sıralar LOCA projemiz üzerine yoğunlaştık. Bölgede hayata geçirmek istediğimiz henüz plan aşamasında olan işyeri ve konut projelerimiz de var. LOCA, ile home office anlayışına farklı bir bakış açısı getirdik. Bahçeşehir'de bir ilki, çalışma hayatı ve yaşamı bir araya getiren home office yaklaşımını hayata geçiren bir proje. Projede 90 dükkâna yer vererek özel bir durum yarattık.


'Kentin makası olmak istiyor'

Bahçeşehir 1990'lı yıllarda modern kentleşme modeli olarak geliştirilen ve 16 bin konut üzerinden planlanmış olan bir proje. Emlakbank tarafından yapımına başlanan Bahçeşehir Projesi'nin etap etap tamamlanarak 1994'lü yıllarda yerleşime başlanır. Daha sonraki yıllarda Emlakbank'ın yaşadığı sıkıntılar, ekonomik kriz, sektördeki daralmaların da sonucu olarak proje ilerleyemez. Ama yüksek fiyatlarda alıcı bulan bu Bahçeşehir İstanbul'un marka yerleşimi haline gelir. 1994 yılına kadar yaklaşık 6 bin konutun yapımını tamamlayabilen Emlakbank, konutları o yıllarda Türkiye'nin en büyük suni göletini, yapılaşmanın olmadığı bu nedenle yeşillenmiş alanlarını da yeşil alan tanımıyla pazarlar.

Kentin kargaşasından uzakta yaşamak isteyen ekonomik düzeyi yüksek kişilerin, üst düzey yönetici ve emeklilerin, işadamı ve sanayicilerin konut sahibi olduğu Bahçeşehir aynı zamanda bir yatırım kenti oldu.
Kent yaşayanlarının profilinde bir değişme olmamış ancak, yeni yapılaşmalar ki Emlakbank pazarlama yöntemiyle yeşillenmiş alanlarda da hak sahiplerinin payları olduğu inancının sonucu olarak tepkiler almakta ancak yeşil alan ile yeşillenmiş alan arasındaki imar plan farkının izah edilmesi tepki biraz dinmiş olsa da devam edebilmektedir.

Biz yerel yönetim olarak Bahçeşehir'in 1999 yılında belediye olarak ilan edilmesiyle daha da hızlanan yerleşim ve nüfus artışında yaşanan sorunlar için çözümler üretiyoruz. Tamamlanmamış bir proje olması nedeniyle Bahçeşehir'in temel sorunlarından biri olan ulaşım sorunun Belediye tarafından yan yol yapılarak TEM'e bağlanmasıyla; yetersiz ve kalitesiniz olan elektrik enerji hatlarının ve kalitesinin Enerji İndirme Merkezi yapılarak giderilmesiyle; içme suyu sorununun İSKİ İsale hattının yapılmasıyla çözülmesi gayrimenkul hareketlerine yapılan en büyük desteklerden biri olmuştur. Bölgenin marka haline gelmesi bir yandan yatırım dünyasını harekete geçirirken belediyenin de yatırımcıları davet etmesi bölgede yapılacak yatırımların gayrimenkul niteliğini ve bedellerini yükselten bir girişimdir.
 
`Yaşam kalitesinde markalaşmak istiyoruz'

Başakşehir, Bahçehir ve devamında da Ispartakule olarak bir yanında marka kentleşmelerin yanında ifraz imar plan sorunlarının çözülmemiş olması nedeniyle çarpık kentleşmenin, neredeyse tamamen altyapıdan yoksun mahalleleri de bulunan bir ilçe.

Sınırları içinde insanlık tarihinin en önemli ve bilinen en eski arkeolojik değerlerinibarındırıyor bu yanıyla turizm, doğu-batı aksında büyüyen İstanbul'da kültür ve sanat etkinliklerinin İstanbul Merkezlerinde yapılıyor olması ve bundan yararlanmak isteyenler açısından ulaşım gibi sorunlar da nedeniyle alternatif olarak kültür ve gösteri sanatları merkezi, yeşil alan ve koruma altında olan ormanlarıyla dinlenme ve geziler merkezi, nüfus yoğunluğunun giderek artacağı öngörüsüyle bir sağlık vadisi olma noktasında uzmanlaşma planlamaları üzerinde çalışılmaktadır.

Sınırları içinde bazı mahallelerde bulunan ifraz ve imar sorununun, çarpık yapılaşmanın, Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Sitesi'nin bulunmasına rağmen Başakşehir ve Bahçeşehir Mahalleri dışında kalan mahallelerde Türkiye ortalamasının üzerinde olan işsizliğin (Meslek Edinme Kursları gibi istihdam projeleriyle) çözülmesi, bu zamana kadar birbirlerinden farklı yaşam standart ve kentsel imkanlara sahip mahallelerinde sosyal kaynaşmanın sağlanması... gibi sorunların çözülmesi ve gerçeklerle yüzleşilmesinin imkanlarının sağlanması ile İstanbul'un sahici modern bir yüzü ve cazibe merkezi olacaktır.
Hüseyin BELİBAĞLI


Geri Dön