29 / 03 / 2024

Ispartakule'deki tapu krizi çözüldü mü?

Ispartakule'deki tapu krizi çözüldü mü?

Ispartakule'de eylül ayında yaşanan tapu krizi tam 20 gün sonra haber yapıldı paniğe neden oldu. Ancak krizin adım adım aşıldığı duyuruldu.



Ispartakule ve Tahtakale mahallesinde ticari alan ve konut satışların yanısıra bölgenin büyük bir bölümünü kapsayan ada ve parsellerle ilgili eylül ayında, İSTANBUL 10. Asliye Ticaret Mahkemesi Avcılar Tapu Sicil Müdürlüğüne resmi bir evrak gönderdi.



Evrakta davacı S.C.B. ile C.G., A.G.,Y.A., F.A., T.G., H.T., M.D., H.K., Z.Ü., A.E., E.V., L.G.,M.A.,S.C.,Ö.S., K.Y.,M.Y., M.E., K.K.,K.G., S.Y., C.E., T.M.E.,Ö.B.,A.Y., G.Y.arasında mahkememizde görülmekte olan menfi tespit ( ticari ilişkiden kaynaklanan), tazminat davası nedeniyle mahkememizin 9 Eylül 2015 tarihli ara kararı ile Avcılar İlçesi Firuzköy Tahtakale Mevkii 436 ada 1. parsel arsanın ..... hissesi imar uygulaması sonucu M.E. adına tescil edilmiş olup, 166 /.... hissesi Fikret Yoluç adına kayıtlı iken 22 02 2008 tarihle ...... yevmiye ile M.E.'na satılmış bulunan taşınmazların dava sonuçlanıncaya kadar satış ve devrinin önlenmesine karar verilmiştir...'' ifadelerine yer verildi. Yaşanan bu gelişme bölgede alım satım yapacak herkesi şaşırtırken süreci mercek altına alan Emlak Konut GYO'nun hukuk kurmayları sorunsuz olan yerlerle ilgili Avcılar Tapu Sicil Müdürlüğü ile görüşme trafiğine hız verdi ardından Bizim Evler , İstanbul gibi Emlak Konut  TOKİ  imzasının da bulunduğu projelerde kriz çözüldü.


Ancak diğer konutların yer aldığı sitelerle (arsalar) ilgili inceleme süreci devam ediyor. Bölgede TOKİ, Emlak Konut GYO ve özel şirketlerin inşaa ettiği 15 binin üzerinde konut yer alıyor.


Konuyu 2 Ekim tarihinde okuyucularıyla paylaşan Hürriyet gazetesi, piyasaya olan borçları nedeniyle 2008'de intihar eden Banker Kastelli namlı Abidin Cevher Özden’in, iş adamı Korkmaz Yiğit’ten olan alacağı yıllar sonra İstanbul Avcılar’da binlerce aileyi vurdu' bilgisini verip, 'Ticaret Mahkemesi geçtiğimiz günlerde kararını verdi' bilgisini paylaştı.



Mahkemede, satışı yapılan yüz binlerce dönüm arazi üzerine tedbir konulması istenmesi doğru.


Mahkeme ön inceleme duruşmasını geçtiğimiz 9 Eylül günü yaptı. Duruşmada davalı avukatları tedbir talebinin reddini istedi. Mahkeme heyeti tarafları dinledikten sonra kararını verdi. Buna göre Ispartakule Mevkii, Tahtakale Mevkii’nde bulunan yüz binlerce dönüm arazi için tedbir kararı verdi. Kararda “Taşınmazlara ait tapu kayıtları dava sonuçlanıncaya kadar satış ve devri önlensin” denildi. Mahkeme ayrıca kararın ilgili tapu müdürlüklerine de bildirilmesine hükmetti.



Sorun olmayan dosyalarda yer alan mülklerin alım satımı ise yapılıyor. Bu da haberde iddia edildiği gibi 4 bin aileyi değil, daha az aileyi ilgilendiriyor. Tapu kayıtları ve hukuki yönden sorunlu olmayan siteler arasında Bizim Evler 1,2,3,4,5,6 ve 7 ile 1STANBUL, Garanti Koza'yı sayabiliriz.


Yeni Akit


Geri Dön