16 / 04 / 2024

İstanbul 4 aşamada depreme karşı güçlendirilecek!

İstanbul 4 aşamada depreme karşı güçlendirilecek!

Kentsel Dönüşüm Projesini Fikirtepeden başlatarak Türkiyenin gündemini değiştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu kez de kentteki 1 milyon kaçak binaya geçici iskan verileceğini açıklayınca gözler belediyelere çevrildi...



Kentsel Dönüşüm Projesini Fikirtepeden başlatarak Türkiyenin gündemini değiştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu kez de kentteki 1 milyon kaçak binaya geçici iskan verileceğini açıklayınca gözler belediyelere çevrildi. Deprem güçlendirme çalışmalarına öncelik veren İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, son iki yıldır 4 aşamalı bir plan üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Ancak, öncelikle yapılacak işlem için yasal bir zemin oluşturulması gerekiyor. Star İstanbulun bilgisine başvurduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşların deprem riski taşıyan binaları kullanmaya devam ettiğine dikkat çekti. Yetkililer, Bu yapılar kullanımda olduğu için de müdahale edemiyoruz. Deprem güçlendirmesi adına müracaat yapanlar da belediyelerden ruhsat alamadığı için eli kolu bağlanıyor. Bununla ilgili bir af sayılmayacak geçici bir kullanım belgesi verilmesi için çalışmalar yapıyoruz dedi. Ancak tüm bu düzenlemeler için hazırlanacak kanunun TBMMden geçmesi gerekiyor.

Dördüncü aşama geçici iskan

1-Fikirtepe modeli: İmar hakları artacak, vatandaşların kendi dönüşümüna sağlanacak.

2-Stratejik kentsel dönüşüm çalışmaları: Derneklerin çatısı altında birleşerek dönüşüm sağlanacak. Cendere-Dragos ve Zeytinburnunda olduğu gibi planlar devreye girecek.

3-İmar transferleri: Özellikle tarihi yarımada da vatandaşa verilecek imar hakkı başka bölgelerde de kullanılacak.

 4-Geçici iskan izni: Geçici iskan alan binalar kat iltifatı ve kat mülkiyetine kavuşacak, kredi alma olanağı ortaya çıkacak. Binaların altında bulunan ruhsatsız iş yerleri çalışma ruhsatı alabilecek. İlçe belediyeleri harç alarak ciddi bir gelir elde edecek.
Star/ Şenol Baştakar


Geri Dön