24 / 04 / 2024

İstanbul Adliyesi, Ekim'de Çağlayan'daki binasına taşınacak!

İstanbul Adliyesi, Ekim'de Çağlayan'daki binasına taşınacak!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Beşiktaş'taki adliye binasının yeni açılacak Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'ne tahsis edildiğini bildirdi



Darbe teşebbüslerinin yargı konusu yapılarak Türkiye'nin demokrasi hayatına büyük katkısı olan Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi, gelecek ay Çağlayan'daki yeni binasına taşınacak.

Eski adliye binasına ise ilginç bir kurum talip oldu. Ergenekon sanıklarına destek faaliyetleri ve Ergenekon soruşturmasına tavrı ile tanınan İstanbul Barosu, Adalet Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü'ne başvurarak Beşiktaş'taki adliye binasının kendilerine tahsis edilmesini istedi. Bahçeşehir ve Mimar Sinan üniversitelerinin de bu binaya talip olduğu iddia edilmişti. Ancak Baro'nun ve iki üniversitenin de talebi kabul edilmedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Beşiktaş'taki adliye binasının yeni açılacak Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'ne tahsis edildiğini bildirdi. İstanbul Barosu da başvurusunun geri çevrilmesiyle Beyoğlu'ndaki binasında faaliyetine devam edecek. Bahçeşehir ile Fatih Sultan Mehmet üniversiteleri de kapı kapıya hizmet verecek.

Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'da eski ve köhne binalardan oluşan adliyeler büyük sıkıntı oluşturuyordu. Üsküdar ve Şişli gibi bazı adliyelerin kiralık binalarda faaliyet göstermesi Adalet Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Adalet Bakanlığı 7 yılda üç büyük ve modern binayı hizmete sokuyor. Bakırköy adliye binasının geçtiğimiz yıllarda faaliyete geçmesinin ardından önümüzdeki aylarda Çağlayan ve Maltepe'deki Avrupa'nın en büyük iki binası, Avrupa ve Anadolu yakalarında adliyelerin toplandığı merkez olacak. Bütün adliyelerin merkeze toplanması, yıllardır adliye binası olarak kullanılan ve İstanbul'un merkezindeki binalara ilgiyi artırdı. Ergenekon ve Balyoz gibi darbe teşebbüsü ve terör örgütü soruşturmalarının başladığı Beşiktaş'taki adliyenin binasına Ergenekon sanıklarına tartışmalı bir şekilde destek veren İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın talip oldu. Baro Başkanı Muammer Aydın imzalı başvuru dilekçesi, 12 Temmuz 2010'da Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü'ne iletildi. İstanbul Barosu'nun kurumsal kimliği ve 132 yıllık geçmişi dikkate alınarak halen adliye binası olarak kullanılan Beşiktaş'taki binanın Vakıflar Müdürlüğü tarafından baro binası olarak tahsis edilmesi istendi.

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü ise 29 Temmuz 2010'da İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın'a cevap verdi. Yazıda, "Söz konusu taşınmaz, idaremiz tarafından kurulan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'ne tahsis edildiğinden ilgi dilekçenize yapılacak bir işlem bulunmamaktadır." denildi.
BÜŞRA ERDAL/Zaman


Geri Dön