29 / 03 / 2024

İstanbul depreme hazır mı?

İstanbul depreme hazır mı?

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tarafından düzenlenen Büyük İstanbul Depremi çalıştayında, İstanbul’un depreme ne kadar hazırlıksız olduğu, ihmaller ve yapılması gerekenlere dikkat çekildi. Çalıştayda konuşan Dr. Savaş Karabulut, muhtemel olan tsunaminin kıyıya 6 dakikada ulaşacağını söyledi...



Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) dün, Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Evi’nde Büyük İstanbul Depremi konulu çalıştay gerçekleşti. 3 oturumdan oluşan çalıştayda, ‘Yaklaşmakta olan büyük İstanbul depremi’, ‘İstanbul depreme ne kadar hazır?’ ve ‘Yaklaşmakta olan depreme karşı neler yapabiliriz?’ konuları ele alındı.

Bir Gün Gazetesi’nden Meral Danyıldız’ın haberine göre, ÖDP İstanbul İl Yönetim Meclisi Üyesi Nuriye Alsancak, açılış konuşmasında Gölcük Depremi’nden bu yana yapılan ihmallerden bahsetti. Son dönemde peş peşe yaşanan depremler sonrasında İstanbul’un depreme ne denli hazırlıksız olduklarını ifade eden Alsancak, “Bugün sadece 77 afet toplanma noktası bulunmakta olup, bu toplanma alanları da nitelikleri itibariyle yaşanacak olası büyük depremde, can kayıplarının artmasına neden olacaktır” diye konuştu.

Seferberlik çağrısı

ÖDP olarak deprem seferberliği başlatılmasını savunduklarını aktaran Alsancak, İstanbul Afet Acil Eylem Planı kapsamında, imara açılmış tüm toplanma alanlarının ruhsatlarının iptal edilip, boşaltılması ve toplanma alanları belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Tsunami 6 dakikada ulaşacak

İstanbul depreme hazır mı?

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Üyesi Dr. Savaş Karabulut ise, “Şu an üç tane daha büyük deprem bekliyoruz. Marmara denizi içinde tsunami olacağı noktasında da ihtimaller olduğunu söyleyebiliriz. Depremin tetikleyeceği heyelanlar nedeniyle de meydana gelecek tsunamiler var. Tam olarak altı dakikada kıyıları terk etmemiz gerekecek” dedi. 

İstanbul depreme hazır mı?

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise, ülke topraklarının yüzde 66’sının deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, İstanbul’da binaların deprem olmadan kendi kendine binaların çöktüğünü, duvarların yıkıldığını aktaran Suna, “Yapı stokları güvenli ve sağlıklı olmaktan uzak. Birçoğu kaçak, ruhsatsız, mühendislik hizmeti almadan üretilmiştir. 99 depremi sonrası yerel yönetimin İstanbul Deprem Master Planı ve ilçe belediyelerinin çalışmaları mevcut. Bu plan tozlu raflardan indirilip günümüzün şartlarına göre revize edilip hayata geçirilmelidir” ifadelerinde bulundu. 

İstanbul depreme hazır mı?

İkinci oturumda, ‘İstanbul depreme ne kadar hazır?’ başlığının konuşulduğu oturumda, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Oktay Kargül söz aldı. Kargül, “İstanbul’da olası bir depremde 936 bin binanın kullanılamaz olacağı tahmin ediliyor. Bu sayıya bir milyon dediğimizde, bir evde dört kişinin yaşadığını varsayarsak 4 milyon yurttaşın yaşadığı yer riskli anlamına geliyor. 90 binin üstünde ölünün olacağı öngörülüyor” şeklinde aktardı.

Binalar güçlendirilecek

Yaklaşmakta olan deprem konusunda neler yapılabileceğinin konuşulduğu son oturumda ise İBB Meclis Üyesi, Deprem ve Doğal Afet Komisyonu Üyesi Nerze Özyurtlu şu açıklamaları yaptı, “İBB olarak deprem seferberliği başlattık. Yol haritamız beş ana başlıktan oluşuyor. 48 bin yapının güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması konusunda hareket edeceğiz. Kentsel dönüşüm strateji belgesini hayata geçireceğiz. Sırf bir alan ağaçlı diye barınma alanı olamaz. 839 tane alan var İstanbul’da. Her binanın bu toplanma alanlarına ulaşımını sağlayan tahliye koridorlarını belirleyeceğiz.”

Acıbadem Mahalle Muhtarı Semra Aydın ise “Mahalle halkını bilinçlendirmek için paneller düzenledik. Mahallemizin şartlarını araştırarak kurumlarla yazıştık, riskleri öğrendik. Belediyeden büyük toplanma alanları talep ettik. Yedi tane büyük toplanma alanı elde ettik” diye konuştu.

Gölcük Depremi’ndeki deneyimlerini aktaran Dayanışma Gönüllüleri’nden Hakan Tanıttıran, “Afet sonrasından yapılacak en önemli şey mağdurlarla yapılacak dayanışma faaliyetleridir” ifadelerinde bulundu.

Büyük İstanbul depremi için su ve gıda uyarısı!


Geri Dön