24 / 04 / 2024

İstanbul Dünya Miras Listesi'nden çıkartılacak mı!

İstanbul Dünya Miras Listesi'nden çıkartılacak mı!

Dr. Savaş Zafer Şahin, İstanbul'un listeden çıkarılması halinde, bunun en önemli nedeninin Haliç metro geçiş köprüsü inşaatı olacağım söyledi



Brezilya'da 25 Temmuz'da toplanan UNESCO Dünya Miras Komitesi, 3 Ağustos'a kadar İstanbul'un Dünya Miras Listesi'nden çıkarılıp çıkarılmayacağına karar verecek. UNESCO'nun Türkiye Danışmanı, Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Savaş Zafer Şahin, İstanbul'un listeden çıkarılması halinde, bunun en önemli nedeninin Haliç metro geçiş köprüsü inşaatı olacağım söyledi.

Şahin, başta Sulukule olmak üzere tarihi yarımadada yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının da İstanbul'un, Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda listeden çıkarılmasına neden olabileceğini belirterek şunları anlattı:

"UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında, Türkiye'den dokuz kültür varlığı, Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Söz konusu eserler, Göreme MUM Parkı ve Kapadokya Kaya Yerleşimleri, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul'un tarihi alanları, Hattuşa Hitit Başkenti, Nemrut Dağı, Hierapolis-Pamukkale, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Arkeolojik Kenti'dir. Şüphesiz bu alanlar arasında en önemli olanı İstanbul. İstanbul'un Dünya Miras Listesi'nde kalması için gerekli çalışmaların yapılması insanlık mirasına sahip çıkmanın da önemli bir göstergesi. Ancak ne yazık ki ülkemiz bu konuda örgütlü bir çaba gösterme konusunda sınıfta kaldı."
Meltem Özgenç/Hürriyet

----

-"BREZİLYA´DA TOPLANAN KOMİTE, İSTANBUL´UN TARİHİ ALANLARININ TEHLİKE ALTINDA OLDUĞU YÖNÜNDEKİ TALEPLERİ OY BİRLİĞİYLE REDDETTİ"
        
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Brezilya´da  toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Bilim Kültür ve Eğitimi Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Komitesi´nin, İstanbul´un tarihi alanlarının tehlike altında olduğu  yönündeki talepleri oy birliğiyle reddettiğini bildirdi.
        
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, BM UNESCO Dünya Mirası Komitesi, 34. yıllık toplantısı için Brezilya´da toplandı. Toplantının bir oturumunda, UNESCO´nun Dünya Kültür Mirası Listesi´nde kayıtlı olan İstanbul´un 4 tarihi alanındaki sorunları ve ilerlemeler tartışıldı.
        
Toplantıya katılan Türk heyeti, komite üyelerine bir sunum yaparak soruları cevaplandırdı. Tartışmalar sonucunda Dünya Kültür Mirası Komitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nin son dönemdeki olumlu adımlarını ve somut çabalarını dikkate alarak, İstanbul´un "Dünya Kültür Mirası Listesi"nden çıkarılarak "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alınması yönündeki talepleri oy birliğiyle reddetti.
        
UNESCO´NUN TÜRKİYE´DEN TALEPLERİ
        
UNESCO, Türkiye´den önümüzdeki dönem içinde bazı hususları sonuçlandırmasını talep etti. Bunların başında, Haliç Metro Geçişi Köprü Projesi´nin başta Süleymaniye Camisi olmak üzere İstanbul´un tarihi yarımadasının görüntüsünü zedeleyip zedelemeyeceğinin tespiti için bağımsız bir etki değerlendirmesi yaptırılması talebi geliyor.
        
Bunun yanı sıra İstanbul´un tarihi alanlarının bütünsel biçimde korunması için hazırlanmakta olan Yönetim Planı´nın bir an önce bitirilmesi, büyük ölçekli altyapı projeleri uygulanmadan önce kültür mirası üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi, Osmanlı ahşap evlerinin bütünsel bir plan içinde korunması gibi hususlar yer alıyor.
        
Kararda, Four Seasons Oteli´nin ek inşaatının mahkeme kararıyla durdurulması memnuniyetle karşılanıyor. Kararda ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın Koruma Uygulama Denetim Bürosu´nu (KUDEB) Osmanlı ahşap mimarisinin korunması ve rehabilitasyonu için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalardan övgüyle bahsedildi.
        
21 ülkeden uzmanlardan oluşan komitenin kararı, 3 Ağustosta nihai hale gelecek.
        
Dünya Kültür Mirası Komitesi, Türkiye´nin de taraf olduğu 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme´nin uygulanmasını denetleme görevi yapıyor. Anılan sözleşme, seçkin evrensel değeri olan varlıkları "Dünya Mirası" olarak niteliyor ve taraf ülkeleri buları en iyi şekilde korumakla yükümlü kılıyor.
        
UNESCO, İstanbul´u "Dünya Kültür Mirası Listesi"ne alış gerekçesinde Süleymaniye Camisi´ni "insan dehasının emsalsiz bir başyapıtı ve Osmanlı yapılarının en üst rütbesi" olarak nitelemişti. UNESCO uzmanları ve Dünya Kültür Mirası Komitesi, Haliç Metro Geçiş Köprüsü´nün yapılmasına itiraz etmiyor, hatta köprünün tarihi yarımadadaki trafiği azaltmak bakımından yararlı olabileceğini ifade ediyor.
AA


Geri Dön