29 / 03 / 2024

İstanbul finans merkezi olabilecek mi?

İstanbul finans merkezi olabilecek mi?

İstanbul´un finans merkezi olmasını hedefleyen hükümet uluslararası fonların buradaki faaliyetlerini düzenleyen yeni düzenleme planlıyor



İstanbul´un finans merkezi olmasını hedefleyen hükümet uluslararası fonların buradaki faaliyetlerini düzenleyen yeni düzenleme planlıyor. Ottoman Fonu´nun Başkanı Aziz Unan, "Değişiklik olursa birkaç yıl içinde 100 milyar dolar fon gelir" dedi.

İSTANBUL´un finans merkezi olması yolunda uluslararası yatırım fonlarının Türkiye´de faaliyetlerini düzenleyen yasalarda yapılacak bir değişiklikle ilk etapta Türkiye´ye 100 milyar dolar yatırım fonu gelebilecek. Bu konuda hükümetin 2009 Şubat ayında yasal bir değişikliğe gittiği ancak 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanuna eklenen geçici maddedeki bazı yoruma açık ifadeler nedeni ile uluslararası fon şirketlerinin henüz Türkiye´de şirketleşmeyi tercih etmedikleri belirtildi. Hükümet şu anda uluslararası fonların, söz konusu kanunda portföy yönetim şirketlerinin faaliyetleri ile ilgili düzenlemelerin netlik kazanması için mevzuat değişikliği yapmayı planlıyor.

Şu anda 29 milyar dolar

Büyüklüğü 1 milyar Euro´yu aşan İngiltere merkezli fon şirketi Griffin´in ağırlıklı olarak Türkiye´de yatırım yapan Ottoman Fonu´nun Başkanı Aziz Unan, 2009 sonu itibariyle Türkiye´de kurulmuş fonların büyüklüğünün 29 milyar dolar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Yurtdışında yerleşik yatırım fonlarının Türkiye´de portföy yönetim şirketi kurarak bu şirketleri aracılığıyla milyarlarca doları aşan tüm fonlarını buradan yönetilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin tamamlanması halinde Türkiye´ye bir-2 yıl içinde 100 milyar dolarlık fon gelir. Bu ilk yıllar için yapılan hesaplamalar, rakam tanıtımla birlikte yıllar içinde daha da artabilir."

Çifte vergilendirme

Unan şöyle devam etti: "Mevcut yasal düzenlemelerde şu anda Türkiye´de milyarlarca dolar büyüklüğü olan ve aynı anda dünyanın pek çok farklı ülkesinde yatırım yapan uluslararası fonların bu faaliyetlerini yürüten portföy yatırım şirketleri sadece Türkiye´deki faaliyetleri üzerinden değil diğer ülkelerdeki faaliyetlerinden dolayı da Türkiye´de vergilendiriliyor. Kısacası sşirketler açısından çifte vergilendirme gibi bir durum söz konusu oluyor."

Yıllık 2 milyar dolarlık gelir

AZİZ Unan, uluslararası fonların Türkiye´deki faaliyetlerini derinleştirerek, burada kurdukları porföy yönetim şirketlerinin yönettiği fonun 100 milyar dolar büyüklüğe ulaşması halinde Türkiye´de yaratacağı katma değerin yıllık 2 milyar dolardan fazla olacağını belirtti. Unan, "Yönetim komisyon oranları fon meblağı üzerinden yüzde 2. Bu Türkiye´de yüzde 3 ile 4.5 arasında. Fonların 100 milyarı aşması durumunda Türkiye ekonomisine katkısı 2 milyar dolar olur. Fonlar büyüdükçe katkısı da artar.  Buna bir de istihdam, daha fazla doğrudan yatırım ve katma değer de dahil. dedi.

Türkiye´de şirketleşecek faaliyete geçecek

VERGİ mevzuatındaki dezavantaj nedeniyle bugüne kadar Türkiye´de sınırlı faaliyet yürüten ya da işlemlerini yurtdışındaki ofisler üzerinden gerçekleştiren Griffin dahil pek çok uluslararası fon temsilcisinin konuyu Maliye Bakanlığı ve ilgili ekonomi bakanlıklarına ilettiklerini kaydeden Aziz Unan, "Uluslararası yatırım fonları Türkiye´deki faaliyetlerini düzenleyen vergi mevzuatının değişmesi konusunda başında beri Hükümet yetkilileri ile birlikte çalışıyor. Son olarak kanuna eklenen geçici maddenin yarattığı boşluğu bir tebliğ yayınlayarak ortadan kaldırılması üzerine Türkiye´de artık fortföy yönetim şirketleri kurulması tercih edilecek. Faaliyetlerine başlayabilecek. Dünyanın belli başlı finans merkezleri sayılan Londra, New York, Tokyo, Zürih, Singapur ve Hong Kong gibi kentler hükümetlerince yapılan yasal düzenlemer ışığında dünyanın neresinde kurulmuş olursa olsun yatırım fonlarının yönetiminde söz sahibi olabiliyorlar.
Hülya GÜLER/Hürriyet


Geri Dön