26 / 04 / 2024

ISTANBUL REstate başladı!

ISTANBUL REstate başladı!

ISTANBUL REstate, 2 Haziran 2009 tarihinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı



GYODER'in dünyanın en büyük fuar organizatörü Reed Exhibitions ile işbirliği yaparak düzenlediği Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul buluşması ISTANBUL REstate, 2 Haziran 2009 tarihinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı. GYODER Başkanı Turgay Tanes, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ve  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın açılış konuşmalarını yaptığı 9. Gayrimenkul Zirvesi'nde Türkiye ve dünyanın önde gelen gayrimenkul şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve sektör profesyonelleri bir araya geldi. 

GYODER Başkanı Turgay Tanes Gayrimenkul Zirvesi'nin açılış konuşmasında, gayrimenkul sektörü açısından büyük önem taşıyan, yatırım olanakları tanıyan, gelecek vadeden, aynı zamanda bu bölgeleri tanıma ve iş imkanlarını değerlendirme fırsatı sunan ISTANBUL REstate'in, Türkiye'nin küresel gayrimenkul yatırımlarından aldığı payı daha da artırarak, sektöre yeni bir soluk kazandıracağını söyledi. Tanes, "Zirve ve fuarın ilk kez bir arada sunulacağı ISTANBUL REstate'te 3 gün boyunca aktif şekilde bilgi akışı sağlanmasını ve yeni işbirliklerinin doğmasını bekliyoruz. ISTANBUL REstate'in sektöre, dolayısıyla Türkiye'ye katacakları ve vizyonu düşünüldüğünde bu organizasyon, kültür başkenti ve finans merkezi olarak planlanan İstanbul'un vizyonuyla da paralellik göstermektedir. Bu nedenle, ISTANBUL REstate gerek konsepti gerekse uluslararası boyutuyla 5 yıl içinde dünyanın en önemli fuarı haline gelecektir" diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından sektörün güncel konularının işlendiği 4 farklı oturum gerçekleştirildi.

Gayrimenkul Zirvesi ve Gayrimenkul Fuarı'nı bir arada sunarak dünyada bir ilki gerçekleştiren ISTANBUL REstate, Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul buluşması olarak, Avrupa, Ortadoğu, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika, Akdeniz Bölgesi ve Türkiye'den 1.500'e yakın kurumsal ziyaretçi, çok sayıda ulusal ve uluslararası yatırımcı ile dünyanın önde gelen gayrimenkul şirketlerinin yanı sıra İstanbul, Ankara, Viyana, Tiflis ve Bakü büyükşehir belediyelerini aynı çatı altında buluşturacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en büyük gayrimenkul buluşması olması beklenen ISTANBUL REstate'e katılacak 50'nin üzerinde ulusal ve uluslararası firma, toplam değeri 10 milyar doları aşan projelerini sergileme fırsatı bulurken yapılan oturumlarda yatırım olanakları tartışılıp yeni işbirliklerinin temelleri atılacak.
 
İlk gün 4 farklı oturum
Başkanlığını Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel'in yaptığı, konuşmacılar arasında Northwestern Üniversitesi'nden Prof Dr. Vefa Tarhan'ın bulunduğu "Global Piyasalar ve Küresel Kriz" adlı oturumda küresel krizin seyri, ikinci dalga süreci, krizin dip noktası ve bundan sonra piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği konuları tartışıldı. Oturum sonrasında Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel, "Yeni Ekonomik Dönem ve Gayrimenkul Sektörü İçin Öngörüler" adlı raporunu sundu.
Günün ikinci oturumunda "Global Piyasalarda Gayrimenkul Sektörü" masaya yatırıldı. Oturum başkanlığını Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Başkanı Tavit Köletavitoğlu'nun yaptığı, ECE International, PricewaterhouseCoopers, Credit Suisse ve Jones Lang LaSalle'den yetkililerin konuşmacı olarak katıldığı oturumda, ABD'deki mortgage sisteminin çöküşü, varlık fiyatları ve seyri ile ekonomik krizi atlatmada gayrimenkul sektörünün çıkış yolu olup olamayacağı tartışıldı.
ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur'un başkanlık ettiği, Soyak, Varyap, Garanti Mortgage ve Emre Arolat Mimarlık'tan yetkililerin konuşmacı olarak katıldığı "Konut Yatırımları" başlıklı üçüncü oturumda ise "Affordable Housing"in Türkiye'de nasıl hayata geçirilebileceği, krizin etkisiyle gerileyen konut fiyatlarının ne kadar reel olduğu ve bu dönemin yeni projeler için uygun olup olmadığı ele alındı. Oturum sonrasında, gayrimenkul sektörünün kanaat önderlerinden Science of the Time'ın CEO'su Dr. Carl C. Rohde'nin, gelişen gayrimenkul piyasası, krizin gayrimenkul piyasasını nasıl etkilediği ve sektörün bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği konusunda işaretler veren konuşması ilgiyle dinlendi.
Günün son oturumunda ise alışveriş merkezleri masaya yatırıldı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal'ın başkanlığını yaptığı oturumda perakende pazarının gelişimi, özel tüketim harcamaları raporları, İstanbul'un alışveriş merkezi yatırımlarında doygunluğa ulaşıp ulaşmadığı ve hangi şehirlerin alışveriş merkezlerine ihtiyacı olduğu gibi konular tartışıldı.
 
Dünyanın dört bir yanından katılımcılar
ISTANBUL REstate'in ikinci günü, Gayrimenkul Fuarı ve fuar esnasında gerçekleştirilecek paneller ile devam edecek. Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarına rakip olacak bu fuarda ulusal ve uluslararası sektörün önemli firmaları projelerini sergileyecek, yeni iş imkanları ve yatırım olanakları hakkında fikir alışverişinde bulunacaklar. Fuarda; gayrimenkul yatırım ortaklıklarının, proje geliştiricilerin, yatırımcıların, finansörlerin, gayrimenkul yönetim şirketlerinin, danışmanlık şirketlerinin, perakendeci ve bayilerin ortak bir platformda buluşması sağlanacak. ISTANBUL REstate'te başta Türkiye olmak üzere; okyanus ötesinden ABD ve Kanada; Avrupa'dan İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Polonya, Avusturya, Yunanistan, Lüksemburg ve Rusya'nın yanı sıra Hindistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden çok sayıda firma ve kamu kuruluşu fuara katılarak projelerini tanıtacak ve yeni işbirlikleri geliştirebilecekler. Bu firmaların yanında İstanbul, Ankara, Bakü, Tiflis Büyükşehir Belediyeleri ve mimarisiyle dünyanın takdirini kazanan Viyana'nın Büyükşehir Belediyesi de projelerini tanıtma fırsatı bulacaklar.
Fuar boyunca gerçekleştirilecek 20 panel sektöre ışık tutacak
Panellerin ilki "Geleceğe Kurulan Köprü" adı altında başlayacak. Bu panelin ardından "Kriz Halleri", "Avrupa'da Ekonomik ve Politik Durum" ve "Akıllı Geliştirme Nedir?" konuları üzerinde durulacak. Öğleden sonra, "Kamu, Özel, Sivil İşbirliğiyle Kentsel Dönüşüm", "Konut Yatırımları ve Finansmanı", "Ofis ve Lojistik Yatırımları", "Otel ve Turizm Yatırımında Gelecek Trendler", "Otel & Resort Geliştirme", "Operatör Seçimi ve Kontratlar" ile "Komşu Pazarlar" oturumları gerçekleştirilecek.
ISTANBUL REstate'in 3. ve son gününde ise, "Türkiye'de Gayrimenkul Hukuku ve Vergi Mevzuatı", "Yeşil Binalar & Sürdürülebilirlik", "Değerleme ve Danışmanlık Hizmetleri", "Gayrimenkul Yönetimi Hizmetleri", "Balkanlarda Yatırım Fırsatları", "Yunan Gayrimenkul Sektörü" ve "Gayrimenkul Sektörünün Global Değişimi" konuları, yerli ve yabancı çok sayıda uzman tarafından masaya yatırılacak.

Erdoğan Bayraktar: Piyasaya güven geldi, talepte artma oldu

Ersin Özince: Gayrimenkul kredileri cazibesini koruyacak


Geri Dön